Irina de la Qbebe m-a întrebat, iar eu am răspuns:
Rolul banilor de buzunar:
“Banii de buzunar sunt un instrument eficient de a-i învăța pe copii principiile de bază în educația financiară. Copiii vor înțelege ce sunt banii, la ce îi folosim, cum îi folosim în mod corect, care este valoarea lor și opțiunile pe care ni le oferă. Suma de bani depinde de următorii factori: vârsta copilului, nevoile pe care acești bani trebuie să le acopere, mediul în care copilul se află, dar inevitabil intervine și capacitatea financiară a părintelui.”
Când și cum dăm bani?
”Sunt părinți care dau acești bani sub forma unei alocații.
Sunt părinți care dau bani copilului în schimbul activităților casnice. Această metodă dă șansa copilului să primească mai mulți bani dacă depune mai mult efort.
Nu se dau bani unui copil pentru activități care țin de el și mediul lui. Adică nu plătim copilul pentru că se spală pe dinți, când își face ordine în cameră sau când face activități pentru familie cum ar fisă aranjeze masa pentru cină. Se pot stabili alte activități pentru care copilul primește bani, cum ar fi aranjat haine, sortat obiecte reciclabile etc. Banii trebuie dați copilului imediat după ce a finalizat munca, pentru a înțelege legătura dintre muncă și răsplată.”
Câți bani le dăm copiilor? Ghid pe vârste
Ghidul pe vârste, motivație și logica sumelor, o găsiți în articolul postat în Qbebe.
Link aici: https://www.qbebe.ro/familia/bugetul_si_economia/ghid_pe_varste_cati_bani_de_buzunar_trebuie_sa_ii_dai_copilului_in_2019
Vă mai recomand și articolele:
De când învață copiii despre bani? Amprenta financiară.
Banii invizibili! Cum învață copiii despre bani în ziua de azi?