Cheltuieli considerate greșit investiții

Cheltuieli considerate greșit investiții

1280 673 AnaMaria

Mulți oameni cheltuie bani și consideră, în mod greșit, că au investit în ceva.

Investiția este o alocare de bani și/sau mijloace materiale cu scopul de a obține profit.

Prin urmare, nu poate fi considerată o investiție:

  • Telefonul tău cel nou;
  • Un televizor mai mare sau orice din gama gadget, hi-tech;
  • Haine, îmbrăcăminte;
  • Obiectele de lux;
  • Mașina pe care o folosești în scop personal;
  • Ultimul model de orice ….

Auziți des ”am investit într-o mașină nouă”. O mașină nouă, după ce e scoasă pe poarta fabricii, își pierde deja 10-15% din valoarea de piață și începe să genereze cheltuieli: asigurare, combustibil, impozit, taxe, service și produse de schimb.

În cazul în care mașina este o necesitate, fiecare își face calculul la ce cheltuială se înhamă, dacă mașina va fi achiziționată nouă sau deja rulată etc. Oricum ar fi, vorbim clar despre o cheltuială.

Investiție sau cheltuială? Cum faci diferența?

Ia priviți cât este de simplu să le deosebiți:

Îmi aduce bani în buzunar după ce am achiziționat obiectul/imobilul etc? E investiție.

Mă face să scot bani din buzunar, își pierde valoarea în timp, se depreciază? E cheltuială.

Dar  casa în care stau, ce este?

Casa în care stai și care generează diverse cheltuieli, de la rată până la întreținere, asigurări și impozite, unii analiști financiari ar spune că este o cheltuială. Având în vedere că la un moment dat poate fi vândută, creditul închis și vânzătorul poate rămâne cu o sumă de bani, este considerată (și) o investiție.

Ce poate fi vândut la un preț mai mare decât prețul de achiziție, este o investiție. De exemplu bijuterii din metale prețioase, tablouri, obiecte de artă etc în cazul în care prețul acestora crește.

Mașina, investiție sau cheltuială? Exemplu:

  • Dacă achiziționezi o mașină pentru familie dar te poți descurca și fără ea, produce cheltuieli dar nici o formă de venit, vorbim de o cheltuială.

 

  • Dacă achiziționezi o mașină cu care îți faci meseria sau cu ajutorul căreia poți face naveta în alt oraș pentru un loc de muncă mai bun și mai bine plătit (plătit peste suma necesară cheltuielilor mașinii, inclusiv amortizarea ei) atunci vorbim oarecum de o investiție.

 

Acum înțelegeți care este procentul creditelor folosite pentru investiții și care este cel pentru cheltuieli. Majoritatea oamenilor solicită împrumuturi pentru cheltuieli care, în mare parte sunt inutile și pot fi evitate.

Probabil că acum înțelegeți de ce unii oameni nu prosperă niciodată și ideea de a face un credit pentru a face o cheltuială, deci să generați două surse de scurgeri de bani, nu vi se mai pare atât de atractivă.

Un duș rece pentru unii

Pentru unii este un duș foarte rece și un AHA imens când:

  • Își fac un calcul referitor la câți bani au câștigat în ultimii ani de muncă;
  • Încearcă să înțeleagă câți bani au mers pe investiții din acești bani;
  • Realizează câți bani au considerat ”investiți” și de fapt au fost cheltuiți pe lucruri care nu mai contează, nu mai există, nu mai au valoare.

Aveți grijă de banii voștri. Cum?

Analizați când scoateți bani din buzunar, dacă ce vă cumpărați este o cheltuială sau investiție.

Când este vorba despre o cheltuială, încearcă să înțelegi dacă:

  1. Ți-o permiți.
  2. Are sens.
  3. Acoperi o nevoie sau o dorință.
  4. O poți diminua ex aștepți reducerile, soliciți o reducere, cumperi modelul anterior mai ieftin, găsești varianta mai ieftină de produs în altă parte etc.
  5. Poți renunța la ea.

Încercați în fiecare lună să investiți o parte din banii voștri, începeți cu cât puteți și puneți-vă în cap să ajungeți la un minim 10%.

Realizați că ce investiți, o să fie tot ce vă rămâne după ani de muncă, atunci când veți avea nevoie de bani și o să fie prea târziu să mai faceți ceva.

Spor la decizii inspirate!

2 comments
  • Buna, Anamaria! Si felicitari pt blog. Te-am descoperit pe Lpb in vara si de atunci te urmaresc constant.
    Imi poti da, te rog, exemple de investitii pe care le poti face cu 10% dintr-un venit mediu pe economie? Dar cu 20%?
    Multumesc!

    • Buna Anca,

      Ma bucur ca ma urmaresti si sper sa gasesti informatii folositoare.

      Parerea mea este ca investitia cea mai buna este in ceva ce te atrage, pentru ca astfel vei obtine informatii din domeniul ales. Investitiile perfecte nu exista, altfel intrebarea asta ar avea raspuns clar. Te felicit ca te gandesti la o investitie intre 10%-20%, la cum se misca economia, cu doar 10% nu ne mai putem asigura bunastarea in anii in care randamentul nostru scade.

      Eu, de exemplu, investesc in imobiliare. L-am citit pe Kyiosaki de la 18 ani, tatal meu era zugrav si am vazut multe apartamente, prin urmare a fost domeniul care m-a atras. Dureaza ceva timp ca sa pui o suma minima deoparte astfel incat sa poti accesa un credit ipotecar, minim 25% din pret, ca apoi sa investesti intr-o garsoniera si apoi din dobanda sa acoperi taxele catre stat si rata la banca. Practic ai investitia initiala (imobil, taxe referitoare la credit, taxe notariale si amenajarea pentru inchiriere), apoi ai taxele catre stat – impozitul anual plus impozitul pe venitul din chirie, restul banilor sunt ai tai. Chiar si asa, chiria iti va plati rata si peste aproximativ 15 ani ramai cu un imobil care va avea valoarea pietei la acel moment.

      Depinde de ce iti doresti, de riscul la care vrei sa te expui, perioada pe care vrei sa investesti, cat de lichide (transformabile in bani) sa fie investitiile etc, sa iti dau cateva exemple:
      – daca te gandesti ca ai nevoie de acei bani sau iti doresti in caz de ceva sa ii accesezi, te indrepti catre investitii pe termen scurt si cu grad mare de lichiditate. Aici intra : * depozitele bancare, avantajele sunt legate de faptul ca banii sunt asigurati, dezavantajul vine din faptul ca dobanda este sub nivelul inflatiei si practic se devalorizeaza. Daca ii acumulezi ca sa faci o alta investitie mai mare (cum ar fi o garsoniera) atunci ignori dobanda si diversifici valuta – pastrezi banii si in lei si in valuta. Atentie mare la comisioane in momentul in care accesezi banii, sunt banci care ofera comision zero la ridicarea de numerar in ziua scadentei. Inainte sa depui banii la banca verifici lista de comisioane si contractul incheiat.
      * investitiile pe bursa – sunt destul de lichide, poti incepe cu sume mici, randamentul mediu ajunge intre 4-12%, o tinta de 10% suna bine. Totusi, comisioanele sunt semnificative de ex intre 0.25-0.65% minim 1.9 lei pe tranzactie (am gasit pe net), asta inseamna ca daca faci investitii de 100 lei/luna, ar trebui sa scoti in primul an randament de 19% ca sa acoperi doar comisionul, pare el mic dar din suma finala chiar nu este. Investitiile de acest gen au sens daca le faci constant, indiferent ca piata e jos sau sus, si castigi din trendul general de crestere. Totusi, pe termen scurt, din cauza comisioanelor nu iesi in castig.
      * investitii in fonduri mutuale – la fel ca mai sus, nu au garantia depozitelor de la stat.

      – daca vrei sa nu te atingi de bani si sa aduni lunar, constant, pe termen lung atunci poti face investitii:
      * intr-o asigurare de viata – aici randamentul mediu ajunge si la 8-10% ; atentie la asigurarile suplimentare care nu se cumuleaza la investitii, sunt optiuni de risc, asemanatoare cu casco la masina, se intampla ceva – evenimentul asigurat de exemplu o problema de sanatate- se folosesc banii, nu se intampla- banii respectivi se pierd. Pentru asigurarea de baza cu acumulare de capital, ai avantajul protectiei si primirea banilor la termen cu dobanda. Banii se pot obtine si in avans dar cu o penalizare care face ca in primii ani de acumulare randamentul sa fie negativ.
      * investitii pe bursa, sume constante, fara tranzactii dese (ex urmarit piata si vandut-cumparat-vandut-cumparat etc pentru ca se pierd banii pe comisioane, plus ca e greu sa prinzi trendul perfect ascendent si descendent ca sa castigi din fluctuatii).

      Investitiile in elemente mai riscante, speculative, nu le recomand. Acelea sunt pentru cei care isi permit sa isi piarda banii. Nici nu cred in acest sistem de imbogatire peste noapte, genul acesta de bani castigati rapid si usor sunt altfel perceputi de catre creier (imi doresc sa fac un curs pe acest subiect) si drept urmare se pierd la fel de usor cum vin.

      Iti recomand sa mergi la cursuri referitoare la investitii, sunt si cursuri gratuite, sa vezi despre ce este vorba dar mai ales ce costuri implica – evident cei care tin cursurile sunt intermediari si te rog sa nu uiti ca riscul este al tau, al clientului, dar intermediarul castiga (si) din comisioane asa ca intotdeauna iese pe plus indiferent daca tu ai castigat sau ai pierdut.

      Sper sa fie cu folos!

Leave a Reply