Mulți oameni cheltuie bani și consideră, în mod greșit, că au investit în ceva.
Investiția este o alocare de bani și/sau mijloace materiale cu scopul de a obține profit.
Prin urmare, nu poate fi considerată o investiție:
- Telefonul tău cel nou;
- Un televizor mai mare sau orice din gama gadget, hi-tech;
- Haine, îmbrăcăminte;
- Obiectele de lux;
- Mașina pe care o folosești în scop personal;
- Ultimul model de orice ….
Auziți des ”am investit într-o mașină nouă”. O mașină nouă, după ce e scoasă pe poarta fabricii, își pierde deja 10-15% din valoarea de piață și începe să genereze cheltuieli: asigurare, combustibil, impozit, taxe, service și produse de schimb.
În cazul în care mașina este o necesitate, fiecare își face calculul la ce cheltuială se înhamă, dacă mașina va fi achiziționată nouă sau deja rulată etc. Oricum ar fi, vorbim clar despre o cheltuială.
Investiție sau cheltuială? Cum faci diferența?
Ia priviți cât este de simplu să le deosebiți:
Îmi aduce bani în buzunar după ce am achiziționat obiectul/imobilul etc? E investiție.
Mă face să scot bani din buzunar, își pierde valoarea în timp, se depreciază? E cheltuială.
Dar casa în care stau, ce este?
Casa în care stai și care generează diverse cheltuieli, de la rată până la întreținere, asigurări și impozite, unii analiști financiari ar spune că este o cheltuială. Având în vedere că la un moment dat poate fi vândută, creditul închis și vânzătorul poate rămâne cu o sumă de bani, este considerată (și) o investiție.
Ce poate fi vândut la un preț mai mare decât prețul de achiziție, este o investiție. De exemplu bijuterii din metale prețioase, tablouri, obiecte de artă etc în cazul în care prețul acestora crește.
Mașina, investiție sau cheltuială? Exemplu:
- Dacă achiziționezi o mașină pentru familie dar te poți descurca și fără ea, produce cheltuieli dar nici o formă de venit, vorbim de o cheltuială.
- Dacă achiziționezi o mașină cu care îți faci meseria sau cu ajutorul căreia poți face naveta în alt oraș pentru un loc de muncă mai bun și mai bine plătit (plătit peste suma necesară cheltuielilor mașinii, inclusiv amortizarea ei) atunci vorbim oarecum de o investiție.
Acum înțelegeți care este procentul creditelor folosite pentru investiții și care este cel pentru cheltuieli. Majoritatea oamenilor solicită împrumuturi pentru cheltuieli care, în mare parte sunt inutile și pot fi evitate.
Probabil că acum înțelegeți de ce unii oameni nu prosperă niciodată și ideea de a face un credit pentru a face o cheltuială, deci să generați două surse de scurgeri de bani, nu vi se mai pare atât de atractivă.
Un duș rece pentru unii
Pentru unii este un duș foarte rece și un AHA imens când:
- Își fac un calcul referitor la câți bani au câștigat în ultimii ani de muncă;
- Încearcă să înțeleagă câți bani au mers pe investiții din acești bani;
- Realizează câți bani au considerat ”investiți” și de fapt au fost cheltuiți pe lucruri care nu mai contează, nu mai există, nu mai au valoare.
Aveți grijă de banii voștri. Cum?
Analizați când scoateți bani din buzunar, dacă ce vă cumpărați este o cheltuială sau investiție.
Când este vorba despre o cheltuială, încearcă să înțelegi dacă:
- Ți-o permiți.
- Are sens.
- Acoperi o nevoie sau o dorință.
- O poți diminua ex aștepți reducerile, soliciți o reducere, cumperi modelul anterior mai ieftin, găsești varianta mai ieftină de produs în altă parte etc.
- Poți renunța la ea.
Încercați în fiecare lună să investiți o parte din banii voștri, începeți cu cât puteți și puneți-vă în cap să ajungeți la un minim 10%.
Realizați că ce investiți, o să fie tot ce vă rămâne după ani de muncă, atunci când veți avea nevoie de bani și o să fie prea târziu să mai faceți ceva.
Spor la decizii inspirate!
Buna, Anamaria! Si felicitari pt blog. Te-am descoperit pe Lpb in vara si de atunci te urmaresc constant.
Imi poti da, te rog, exemple de investitii pe care le poti face cu 10% dintr-un venit mediu pe economie? Dar cu 20%?
Multumesc!