Am observat că un lanț bine cunoscut de fast food a introdus aparate de la care comanzi mâncarea, plătești, iei bonul și apoi mergi să ridici comanda. În loc de o ceată de angajați în legătură cu clienții, mai rămân doar unul sau doi la livrare dar în curând și livrarea se va face automat.
Suntem atât de lipiți de ecrane încât nici nu ne deranjează faptul că o mașină îmi dă lucrul plătit și nu o persoană care să îmi zâmbească și să îmi ureze o zi bună.
La fel se întâmplă și în alte domenii, pe lângă frigiderele automate pentru mâncare și băutură cu siguranță ați văzut și frigidere cu flori din care îți achiziționezi buchetul direct, vitrine cu cărți, magazine la care faci cumpărături și îți scanezi singur produsele, le plătești la un aparat și pleci mai departe fără nici o interacțiune cu vreun angajat.
Dacă stăm să ne gândim bine, multe dintre locurile de muncă cu interacțiune umană pot fi înlocuite de mașini.
O mașină poate livra un sandvici, o cafea, apă, bilete de concert, de autobuz, haine, cărți și așa mai departe.
Pentru ce meserie îmi pregătesc copilul?
Cu siguranță nu pentru o muncă de rutină care va putea fi automatizată.
Viitorii adulți au nevoie să își dezvolte partea dreaptă a creierului, să fie cât se poate de creativi, orientați către soluții tot mai ingenioase. Vor avea nevoie de abilități practice, de viață.
Externalizarea se face cu ușurință, la fel și dezvoltarea de soluții automate care vor înlocui multe activități care acum asigură un loc de muncă și venituri unor oameni.
Problemele devin din ce în ce mai complexe iar soluția nu va fi una singură.
Gândiți-vă la internet și la social media, aceste meserii nu existau cu ani în urmă și acum sunt în mare căutare. Nu ești pe internet, nu exiști. Nu ai afacerea vizibilă, nu crești, nu te dezvolți, nu știe nimeni despre tine pentru că sunt alții care sunt vizibili și s-au adaptat noilor preferințe ale clienților.
Se presupune că multe dintre meseriile copiilor noștri nu au fost încă inventate. Cred că nu putem nici măcar aproxima asta.
Pentru a face performanță, copiii au nevoie de o nouă abordare
Trebuie să le fie stimulată motivația internă.
Copiii care sunt motivați din exterior, crescuți și educați cu promisiuni sau amenințări, care își vor dezvolta reacția la motivație externă, nu pot avea succes în viitor.
La fel de lipsiți de succes vor fi copiii crescuți în ”umbra bonei”, copiii care sunt în umbra părinților, copiii care aud tot timpul ce trebuie să facă sau să spună.
Citește și Nu fura gândurile și vorbele copilului tău!
și Cum să crești motivația copilului tău
Lumea nu o să mai aibă nevoie de prea mulți executanți, dar va fi nevoie de oameni cu mintea creativă.
Motivația internă la adulți se bazează, conform studiilor, pe următoarele lucruri:
- Plata corectă pentru munca prestată;
- Șansa de perfecționare în ceea ce angajatul/ colaboratorul dorește;
- Control asupra timpului și al activității lui din punct de vedere al organizării, fără ceva impus decât solicitările normale: cerința de livrare, încadrare în buget și deadline-ul.
- Credința că activitatea are sens și scop, că timpul consumat nu este irosit.
Managementul tradițional este conceput pentru conformitate, cu reguli, regulamente, munca fixă și repetitivă.
Citește și articolele : Angajații părăsesc locuri în care nu se mai regăsesc și Pe cont propriu sau angajat?
Noua direcție este cea condusă de oameni care primesc autoritate și control, astfel se obține de la ei angajament și implicare.
Evident că nu în toate domeniile se poate aplica acest model și el nu funcționează la toți oamenii.
Școala cum formează copilul?
Este clar răspunsul.
Școala în modelul actual a fost concepută pentru era industrială în care oamenii erau motorul muncii. Odată cu automatizarea, acest model nu mai este nici necesar, nici funcțional.
Școala dezvoltă partea stângă a creierului responsabilă cu scrisul, cititul, vorbitul, gramatică, aptitudini legate de numere, logică, analiză secvențială. Aceste aptitudini sunt cu siguranță foarte importante dar câteodată ce e prea mult strică.
Am făcut teoreme și integrale multe la matematică dar nici măcar într-o oră nu am învățat cum să calculez bani, ce înseamnă dobânda compusă și cum te poți îmbogăți din asta.
Ministerul Educației nu face modificările pe care ni le dorim, în timp real și necesar. Nu sunt bani iar factorii de decizie nu sunt cei care au ideile noi, ei incomodează de multe ori.
Profesorii care au înțeles că ei sunt singurii care mai pot face diferența, au început să schimbe abordarea și să se adapteze la nevoile copiilor din ziua de azi, nevoi demonstrate de studiile făcute în toată lumea.
Când găsim astfel de profesori, facem drumuri lungi cu mașina pentru a avea copilul alături de o astfel de persoană care poate dezvolta și inspira copilul.
E clar că trebuie să facem echipă. Modelul de acasă este foarte important, este cel care formează atitudini și valori.
Citește și articolul Fă parteneriat cu școala copilului.
Ce dezvoltăm când ne concentrăm pe partea dreaptă a creierului? Organizarea informațiilor, informații vizuale, intuiție, emoții, imaginație, empatie, muzică, arte, abstractizări, creativitate.
Întodeauna vor exista leaderi, oameni care vor condude și followeri, cei care îi vor urma. Important este să știi pentru ce categorie îți pregătești copilul.