In ce poți să investești sume mici de bani?

In ce poți să investești sume mici de bani?

1280 853 AnaMaria

În ce pot să investesc o sumă de bani între 10% și 20% din venitul mediu pe economie?

Am primit această întrebare de la o cititoare, la articolul de luni. Mulțumim Anca pentru întrebare!

I-am dat răspunsul de mai jos, pe care l-am mai editat pe ici pe colo. Mi-am dat seama că este lung cât un articol și că poate vă este și vouă de folos. 

Răspuns:

Parerea mea este ca investitia cea mai buna este in ceva ce te atrage, pentru ca astfel vei obtine informatii din domeniul ales. Investitiile perfecte nu exista, altfel intrebarea asta ar avea raspuns clar.

 V-am mai spus în alt articol că știu un domn din IT care investește bani pe bursă, urmărește trendul de pe piața de IT și caută furnizorii  firmelor care sunt pe val, apoi investește în ei. Știe ce se întâmplă pe piață pentru că lucrează în domeniu, mie mi-ar fi greu să țin pasul cu el și să iau aceleași decizii în timp util.

Pe același principiu, nu vă recomand să vedeți ce fac alții și să îi imitați dacă ei investesc într-o zonă în care obțin informații pe care voi nu le puteți obține. Informați-vă, luați propriile decizii pentru că voi suportați tot riscul în caz de pierdere și de fapt vă doriți să obțineți câștig.

Te felicit ca te gandesti la o investitie de bani intre 10%-20%, la cum se misca economia, cu doar 10% nu ne mai putem asigura bunastarea in anii in care randamentul nostru scade.

Citește și articolul Cheltuieli considerate greșit investiții

Eu, de exemplu, investesc in imobiliare. L-am citit pe Robert Kyiosaki de la 18 ani, tatal meu era zugrav si am vazut multe apartamente, prin urmare a fost domeniul care m-a atras.

                Vă recomand cărțile lui Robert Kyiosaki ”Tată bogat, tată sărac. ” și ”Cadranul banilor”.

Dureaza ceva timp ca sa pui o suma minima deoparte astfel incat sa poti accesa un credit ipotecar, minim 25% din pret, ca apoi sa investesti intr-o garsoniera si apoi din chirie sa acoperi taxele catre stat si rata la banca.

Practic ai de suportat din banii tăi investitia initiala (imobil, taxe referitoare la credit, taxe notariale si amenajarea pentru inchiriere), apoi ai taxele catre stat – impozitul anual, asigurarea, plus impozitul pe venitul din chirie, restul banilor sunt ai tai. Chiar si asa, chiria iti va plati rata si peste aproximativ 15 ani ramai cu un imobil care va avea valoarea pietei la acel moment.

Citește și articolul Economiile și rolul lor

În ultimii ani piața imobiliară a avut o creștere oarecum constantă dar știu persoane care au achiziționat prin anii 2000 imobile și pe care  le-au vândut la sume foarte mari în boom-ul din 2008, au achitat creditele și au rămas cu o grămadă de bani. Cu o parte au repetat              schema, investit suma minimă și restul din credit, dat imobilul/imobilele la închiriat.

Evident, pentru a accesa un credit, ai nevoie de venituri lunare demonstrabile. Rata unui credit nu poate depăși 40% din venitul familiei sau mai puțin dacă vorbim de alt tip de credit, nu credit ipotecar.

Depinde de ce iti doresti, de riscul la care vrei sa te expui, perioada pe care vrei sa investesti, cat de lichide (transformabile rapid in bani) sa fie investitiile etc.

Sa iti dau cateva exemple:
– daca te gandesti ca ai nevoie de acei bani sau iti doresti ca in caz de ceva sa ii accesezi, te indrepti catre investitii pe termen scurt si cu grad mare de lichiditate.

Aici intra :

* depozitele bancare, avantajele sunt legate de faptul ca banii sunt garantați de stat, dezavantajul vine din faptul ca dobanda este sub nivelul inflatiei si practic se devalorizeaza.

Daca acumulezi banii ca sa faci o alta investitie mai mare (cum ar fi o garsoniera sau investiția într-un business propriu, de ce nu) atunci ignori dobanda, in sensul că nu o consideri sursa de venit, si diversifici valuta – pastrezi banii si in lei si in valuta.

Atentie mare la comisioane in momentul in care accesezi banii, sunt banci care ofera comision zero la ridicarea de numerar in ziua scadentei. Inainte sa depui banii la banca verifici lista de comisioane si contractul incheiat.

* investitiile pe bursa – sunt destul de lichide, poti incepe cu sume mici, randamentul mediu ajunge intre 4-12%, o tinta de 10% suna bine. Totusi, comisioanele sunt semnificative de ex intre 0.20-0.65% minim 1.9 lei pe tranzactie (am gasit pe net), asta inseamna ca daca faci investitii de 100 lei/luna, ar trebui sa scoti in primul an randament de 1,9% ca sa acoperi doar comisionul, pare el mic dar din suma finala chiar nu este. Investitiile de acest gen au sens daca le faci constant, indiferent ca piata e jos sau sus, si castigi din trendul general de crestere. Totusi, pe termen scurt, din cauza comisioanelor nu iesi in castig.

* investitii in fonduri mutuale – la fel ca mai sus, nu au garantia depozitelor de la stat.

– daca vrei sa nu te atingi de bani si sa aduni lunar, constant, sume relativ mici, pe termen lung atunci poti face investitii:

* intr-o asigurare de viata – aici randamentul mediu ajunge si la 8-10% ; atentie la asigurarile suplimentare care nu se cumuleaza la investitii, sunt optiuni de risc, asemanatoare cu casco la masina, se intampla ceva – evenimentul asigurat de exemplu o problema de sanatate- se folosesc banii, nu se intampla- banii respectivi se pierd. Pentru asigurarea de baza cu acumulare de capital, ai avantajul protectiei si primirea banilor la termen cu dobanda. Banii se pot obtine si in avans dar cu o penalizare care face ca in primii ani de acumulare randamentul sa fie negativ.

* investitii pe bursa, sume constante, fara tranzactii dese (ex urmarit piata si vandut-cumparat-vandut-cumparat etc pentru ca se pierd banii pe comisioane, plus ca e greu sa prinzi trendul perfect ascendent si descendent ca sa castigi din fluctuatii).

Am urmărit un curs livrat de Eusebiu Burcas în care a explicat acest mecanism, pe care si Warren Buffett il sustine.

      Tot pe acest subiect vă recomand cartea lui Tony Robbins – De neclintit.

Investitiile in elemente mai riscante, speculative, eu personal nu le recomand. Acelea sunt pentru cei care isi permit sa isi piarda banii. Nici nu cred in acest sistem de imbogatire peste noapte, genul acesta de bani castigati rapid si usor sunt altfel perceputi de catre creier (imi doresc sa fac un curs pe acest subiect) si drept urmare se pierd la fel de usor cum vin.

Iti recomand sa mergi la cursuri referitoare la investitii, sunt si cursuri gratuite, sa vezi despre ce este vorba dar mai ales ce costuri implica – evident cei care tin cursurile sunt intermediari si te rog sa nu uiti ca riscul este al tau, al clientului, dar intermediarul castiga (si) din comisioane asa ca intotdeauna iese pe plus indiferent daca tu ai castigat sau ai pierdut.

Dacă aveți și alte investiții pe care le-ați testat și pe care ni le puteți recomanda, ne prinde bine să învățăm din experiența voastră.                Mulțumim!

2 comments
  • Interesant articolul. O singura observatie… vezi ca 1.9 lei din 100 de lei reprezinta 1,9%, nu 19%. Asa ca ar trebui refacut acel calcul. La 100 de lei/luna investesti 1.200 de lei pe an si platesti comision 22,8 lei. Daca mai platesti inca 1,9 ca sa ii retragi ajungi la 24,7 lei. Asta inseamna cam 2% din 1.200 de lei.

Leave a Reply