Cum să nu dați faliment de Crăciun?

Cum să nu dați faliment de Crăciun?

1280 853 AnaMaria

Luna cadourilor, luna iubirii, luna generozității, luna în care avem miros de scorțisoară, cozonaci, sarmale, avem decorațiuni și beculețe, cântece care ne fac nostalgici, braduț împodobit și evident o luuuuuungă listă pentru cumpărături.

Evident că vrem să bifăm tot ce este pe lista de Crăciun, fără să dăm faliment!

Revin cu o listă de propuneri, pe care am menționat-o și anul trecut, în varianta îmbunătățită:

Stabiliți un buget de Crăciun

Din timp!

Dacă anul acesta nu v-a ieșit stabilirea bugetului cu o lună două înainte, încercați la anul.

O să vedeți cum organizarea din timp vă reduce chetuiala cu sărbătorile, în medie, cu între 10%-30%.

Îți recomand și articolul Importanța calculului lunar al banilor

În buget includeți tot ce înseamnă Crăciunul:  mâncare, cadouri, brad și decorațiuni, haine, restaurant sau transport și cazare dacă plecați de acasă etc.

Bugetul este o metodă de măsură. Orientativ în primul an, dar totuși foarte util.

În primul an, cel mai probabil, o să  depășiți bugetul dar măcar realizați care este zona care scapă de sub control, de exemplu:

  • cadourile: simțiți nevoia să faci cadouri multe, sau scumpe, sau tuturor celor pe care îi cunoașteți și fiecare din casă are o listă de la prieteni la secret santa și alte persoane cunoscute, sau
  • cheltuielile în afara casei: unde merge mia merge și suta, sau
  • cheltuielile cu mâncarea: faci mâncare de parcă trebuie să hrănești jumătate de cartier și voi de fapt aveți deja vizite programate, sau
  • cumpărăturile făcute din entuziasmul sărbătorilor: în fundalul muzical și forfota de cumpărători e ușor să intri în jocul comerciaților sau,
  • donațiile: sunt multe campanii care te îndeamnă ”de Crăciun fii mai bun” și tu nu te mai poți opri când vezi câtă nevoie este în jurul tău de ajutor etc.

Stabiliți bugetul pentru cadouri

O parte din mare din buget este atribuită evident cadourilor.

Stabiliți bugetul de cadouri pentru fiecare membru al familiei și pentru cadourile celor apropiați.

Discutați în familie, împreună toți la masă inclusiv copiii, lista cadourilor pentru apropiați și analizați opțiunile de cadouri.

Analizați sumele și dacă este cazul, ajustați bugetul. Acest exercițiu este o lecție bună pentru copiii de peste 8 ani, chiar și pentru cei mai mici dar ei înțeleg conceptul și nu neapărat sumele deci trebuie să veniți cu explicații pe limba lor.

Citește și articolul Economiile pe înțelesul copiilor

Alegeți cadouri inspirate

Acesta este un moment în care valorile voastre personale se transmit mai departe copiilor.

Discutând și analizând opțiunile de cadouri, copilul va înțelege noțiuni legate de:

administrarea bugetului : vedem totalul propunerilor și o sumă total estimat necesar. Suma totală se încadrează în bugetul propus inițial? Dacă nu, ce facem? Revizuim lista de cadouri.

principii de alegere a unui cadou ispirat :

  • Pentru cine este cadoul?
  • Ce îi place persoanei respective?
  • Cadoul este ceva util / ceva de care ar avea nevoie/ ceva ce își dorește/ ceva legat de pasiunile persoanei/ ceva ce are legătură cu valorile personale ale persoanei / ceva ce i-ar face o mare bucurie?

valoare versus preț: ați identificat obiectul cadoului, acum analizați :

  • prețul are sens sau e supraapreciat pentru valoarea pe care o oferă în schimb?
  • Putem oferi cadouri în funcție de buget și putem găsi idei de cadouri și la prețuri mici ex. o fotografie printată și pusă într-o ramă cumpărată sau facută chiar de noi; un pachet cu turtă dulce facută acasă, un obiect decorativ etc.

Citeste și articolul Lista cea mai importantă de sărbători!

spiritul sărbătorilor ,care este despre a primi dar și despre a dărui : luați copilul la cumpărături cu voi, alegeți cadourile împreună, încurajați copilul să facă lucruri în care depune timp și efort ex. felicitări, ornamente de pus în brad, ornamente pentru casă etc

generozitate, caritate, filantropie : este momentul în care donați lucruri către oameni nevoiași sau către diverse organizații care adună haine, încălțăminte, cărți, jucării etc și încurajați copilul să contribuie.

Citește și articolul Draga Mos Craciun, eu vreau

Stabiliți bugetul pentru mâncare

De obicei, meniul de sărbători este oarecum standard în fiecare casă.

Unii merg pe meniul tradițional, fără salata boeuf și sărmăluțe nu e Crăciun în timp ce alții își doresc un meniu mai sofisticat și totuși nu sunt adepții meniului tradițional.

În orice categorie v-ați afla, cel mai util ar fi să stabiliți un meniu, numărul de persoane care vor ajunge la masa voastră, pentru câte persoane și/sau zile gătiți și faceți o listă de cumpărături în concordanță cu meniul.

Verificați cămara înainte de a pleca la cumpărături.

În acest fel, eliminați cumpărăturile de genul ”lasă să fie”, ”poate ne trebuie”, ”nu știu sigur dacă mai am, mai bine iau să nu mă trezesc fără…”, ”mai ia-mi una că poate trebuie” și uite așa se umple coșul și cămara cu alimente care probabil nu sunt necesare.

Stabiliți bugetul în cazul călătoriilor și vizitelor

Dacă vacanța este plătită, stabiliți un buget de cheltuială. Planificați lucrurile din timp.

În vacanță ne vine să ne cumpărăm o grămadă de lucruri, suntem fericiți și relaxați.

De la mici suveniruri, la magneți de frigider pentru toți cunoscuții, la mâncare mai deosebită și excursii opționale, inclusiv duty-free la plecare când am vrea să mai luăm cu noi ceva care să păstreze emoțiile vacanței, toate ne vor tenta.

Fiecare tentație costă și banii cheltuiți se adună, iar riscul de a ne întoarce cu cardurile golite și eventual pe minus este foarte mare.

Când mergem ”acasă” la familie și facem vizite neprogramate, prietenilor și rudelor pe care nu l-am văzut de mult, evident nu vrem să mergem cu mâna goală. Când magazinele sunt închise și ai de cumpărat ceva, bugetul suferă serios.

Am pățit și eu acest lucru când m-am dus de sărbători acasă, la Cluj. Până mă organizam, singurele locuri care erau deschise erau benzinăriile și câteva non-stop-uri de cartier, din alea mici de tot.

Dacă familia vizitată are și un copil ne gândim la un cadou mai mare, o jucărie pentru copil, o sticlă de băutură sau o cutie de ciocolată pentru gazde. Și uite așa, în ultima secundă, cumpărăm ce găsim, de unde găsim, la prețuri piperate evident.

Acum sunt mai organizată, cu cadouri de rezervă la mine, pentru oameni mari și mici. Bugetul meu este în siguranță, chiar și aceste cadouri neprogramare sunt cuprinse din timp în listă.

Crăciun magic să aveți, fără stresul banilor, doar cu bucurie în suflet și în jur!

Leave a Reply