A face economii ține de un comportament financiar sănătos. Din momentul în care copilul deține pușculiță trebuie să îl învățăm principii legate de rolul economisirii. Pușculița apare în jurul vârstei de 4-5 ani.
Sunt mulți părinți care dau bani copiilor doar pentru a-i cheltui și la cerere. Când ajung la școală le dau bani copiilor pentru nevoile pe care le au : să plătească o excursie, să plătească un opțional, să își cumpere câte ceva. Totuși acest obicei de a da bani la cerere ne transformă in ATM-uri mobile pentru un card fără limită.
Este important să construim obiceiul de a cheltui înțelept și de a economisi. Copilul trebuie să aibă diferite ocazii de a primi bani și de a munci pentru bani. Apoi copilul trebuie învățat ca din fiecare sumă primită sau câștigată să facă economii.
Pași în educația legată de economisire :
1. Vorbiți despre bani
Banii și modul lor de administrare trebuie să fie parte din discuțiile din casă pe care copilul le aude. Copiii ne văd și ne aud și mai ales ne copiază.
Banii nu sunt un subiect tabu, sunt resurse care ne ajută în viață. Copilul trebuie să audă de la voi despre venituri, buget, bani dedicați unui anumit scop, rate, economii, fond de urgență. Modul în care voi relaționați cu banii o să constituie pentru copil primul model de urmat.
Copiii trebuie să vadă și să audă ce facem cu banii dar și de ce luăm anumite decizii. Motivația din spatele deciziilor noastre dau sens educației financiare pe care o implementăm.
2. Fiți un bun exemplu
Când discutați cu partenerul pe ce s-au dus banii nu uitați să amintiți banii care au mers la fondul de siguranță și menționați mai ales banii adunați pentru scopul familiei de exemplu vacanța de vară, o excursie pe care vi-o doriți, un obiect electrocasnic, o consolă de jocuri, bilele la un concert etc.
Folosiți un ton entuziast când anunțați suma strânsă și cât mai aveți de economisit.
În cazul în care ați făcut vreo concesie în acest sens, de exemplu ați renunțat să mâncați pizza la restaurant și ați făcut pizza acasă, anunțați suma economisită ca fiind direcționată către fondul destinat scopului comun. În acest fel învățați copilul că puteți să găsiți variante mai ieftine de a vă acoperi dorințele și astfel să economisiți pentru o dorință ”mai mare” . Copilul va fi mai atent cu micile dorințe și va dori să contribuie la fondul destinat dorințelor mai mari.
3. Învățați-i cum să facă
Stabiliți reguli referitoare la banii personali. Puteți avea pușculițe diferite, plicuri, borcane. Cel mai impresionant pentru copii este sistemul cu borcane sau pușculițe transparente în care văd cum banii se adună.
Regulile pot fi după cum urmează:
• 50% din bani merg pe cheltuieli imediate dorite de copil dar respectând regulile de sănătate și securitate ale familiei;
• 40% sunt economisiți pentru un scop mai mare de exemplu pentru o bicicletă, consolă de jocuri, ceas inteligent, vacanță etc
• 10% sunt pentru donații. Spiritul caritabil se construiește prin exemplu. Copilul trebuie să știe că există oameni mai puțin favorizați de soartă și el poate contribui cu o mică bucurie. În acest fel copilul va fi mai responsabil cu lucrurile din viața lui. Unii copii vor dori sa doneze pe lângă bani și jucării sau haine care le rămân mici.
4. Învățați copiii diferența dintre nevoie și dorință
Când va fi vorba de scos bani din pușculiță multe lucruri nu mai par atât de interesante pentru copii. Normal că trebuie să le cumpărați haine, încălțăminte, cărți etc. Totuși, copilul, își va dori și cea de-a patra pereche de încălțări pentru a fi la modă. Această pereche, care constituie o dorință și nu o nevoie, și-o cumpără singur sau dacă totuși contribuiți vă recomand să o faceți până la maxim 50% din preț. Copilul se va gândi intens dacă are sens să acopere jumătate din preț din banii lui. De multe ori va realiza că obiectul dorit nu e chiar atât de interesant și va renunța la a cheltui banii proprii.
5. Învățați copiii diferența dintre preț și valoare
Mama se va supăra dacă la jocul de fotbal din casă s-a spart un obiect preferat, de exemplu vaza primită la nuntă , un obiect adus amintire dintr-o vacanță dintr-o țară îndepărtată, un lucru primit cadou de la o persoană dragă. Nu toate lucrurile se înlocuiesc doar prin plata valorii lor. Valoarea sentimentală nu poate fi înlocuită.
La modul mai pragmatic, fructele și legumele sunt mai scumpe iarna pentru că ele se depozitează sau se aduc de la mare distanță. Hainele de marcă au incluse în preț și tot studiul din spatele mărcii, istoria mărcii, imaginea din mintea cumpărătorului, reclama etc. Un automobil nou nu va avea același preț la orice producător, există diferențe de preț cu toate că funcționalitatea este aceeași, rolul unui automobil este de a te ajuta să te deplasezi – indiferent de marca acestuia.
6. Încurajați comportamentul copiilor
Să presupunem că al dumneavoastră copil își dorește un joc și strânge bani pentru el. Verificați dacă îl puteți cumpăra de undeva la un preț mai bun, dacă îl găsiți la reducere.
citește și articolul Cum să cumperi înțelept?
Arătați copilului procesul prin care căutați oferte mai bune. Explicați copilului acest lucru, că puteți găsi jocul la reducere în perioadele de reduceri sau la un preț foarte bun în cazul în care îl luați de la cineva care dorește să îl vândă. În cazul în care îl găsiți la un preț bun (în preajma sărbătorilor sau la black friday, reduceri de vară etc) și copilului nu îi ajung banii puteți contribui cu diferența pentru a încuraja copilul și comportamentul acestuia.
În cazul în care vă gândiți că aveți un copil isteț care va specula acest lucru și drept urmare nu doriți să acoperiți diferența ”gratis”, puteți stabili un mod în care copilul va returna împrumutul vostru. În acest fel copilul va înțelege ce înseamnă un împrumut și faptul că banii lui viitori sunt deja cheltuiți, fapt care va genera niște restricții.
citește și articolul Reduceri de prețuri! Ce îi putem învăța pe copii?
7. Deciziile generează consecințe
O să ia copiii decizii greșite? Da, evident. Ei sunt într-un proces de învățare.
Încurajați și nu descurajați, învățați și nu criticați. Încercați să înțelegeți acțiunea copilului și motivația din spate, apoi corectați.
Un copil care își termină banii de buzunar înainte de a se sfârși luna nu va primi alți bani pe gratis, va trebui să facă ceva pentru a primi bani suplimentari dacă așa ceva este posibil și părinții consideră oportun.
Un adolescent care își scapă telefonul pe jos din neglijență îl poate avea înlocuit de către părinți , dacă aceștia își permit, dar nu mai mult de o singură dată. Lucrurile pierdute sau stricate trebuie să fie înlocuite din banii proprii. Pentru adolescenți deja ajungem la situații și exemple similare cu cele din viața de adult independent pe care doresc ei să o trăiască.
8. Pentru copiii mici de tot care nu au încă noțiunea de bani?
De când sunt mici, copiii ne arată modul lor de a fi, economi sau cheltuitori. Dacă câțiva copii primesc mai multe bomboane (știți voi, făcute acasă, sănătoase, fără zahăr sau îndulcitori) vor reacționa diferit : unii le vor mânca pe toate instant, alții vor păstra și pentru mai târziu, alții vor păstra pentru a împărți cu prietenii lor.
Pentru cei mai mici, până ajungeți ca ei să afle despre bani, este foarte important să lucrați la amânarea gratificației imediate. Cum? De exemplu îi învățați să își aștepte rândul la leagăn, la tobogan, la masă. Capacitatea de a amâna gratificarea s-a dovedit a fi o componentă a bunăstării ulterioare.
Când ajung să învețe că banii ne ajută să obținem ce ne dorim de exemplu jucării, începeți să vă jucați de-a magazinul astfel încât să înțeleagă faptul că cu o bancnotă ( de jucărie) pot face alegeri diferite, să își achiziționeze o jucărie mare sau două mai mici. Apoi urmează pușculița și restul lecțiilor de mai sus.
Vă recomand să citiți și articolele :
Copilul mic care nu imparte nu este egoist
Cel mai rau copil din lume ! – despre daruinta
O să avem copiii de succes, pentru că ne pasă !
Buna seara.
De mai bine de 1 an am început sa îl educ financiar pe băiețelul meu care are acum 5 ani. Cunoaște banii, înțelege principiul cheltuie, economisește, donează, are propria pușculița in care economisește bănuți.
Însă, as vrea sa trecem la următorul nivel si sa îl recompensam pt diverse activitati/actiuni, dar nu dintre cele pe care trebuie sa le îndeplinească in mod normal (strans jucarii, ajutat aranjat masa, dus haine la coșul de rufe murdare, etc.)
Ce tipuri de activitati/actiuni/fapte pot fi recompensate?
Mulțumesc.