Importanța calculului lunar al banilor

Importanța calculului lunar al banilor

3504 2336 AnaMaria

Importanța acestui calcul lunar al banilor l-aș duce dincolo de stabilirea minimului necesar pentru un trai decent în cazul în care sursele de bani se opresc la un moment dat (șomaj, faliment, problema medicală).

Citește și articolul (click pe titlu)Tu știi de câți bani ai nevoie lunar?

Pentru bunăstare financiară și prosperitate exercițiul trebuie dus la alt nivel.

În prima fază o să vă dați seama dacă veniturile depășesc cheltuielile sau invers.

  1. Când cheltuielile depășesc veniturile

Când cheltuielile sunt mai mari decât veniturile înseamnă că vă întindeți mai mult decât vă e plapuma, trăiți lunar din banii altora, vă îndreptați încet către dezastru financiar săpând o groapă în care vă adânciți și formați alături un munte de datorii.

Primul lucru de făcut este să ajustați cheltuielile la un nivel realist, să analizați corect care sunt nevoile și să eliminați din dorințe.

Al doilea lucru este să achitați din datoriile existente până nu vă sufocați (financiar vorbind) în ele.

Al treilea lucru este să ajungeți la zero când faceți calculul venituri minus cheltuieli.

Citește și articolul (click pe titlu) Când ești în criză de bani

  1. Când cheltuielile egalează veniturile

Asta înseamnă că în fiecare lună ajungeți la zero.

Nu e rău dar nici bine. Este momentul în care să vă propuneți obiective legate de economisire.

În prima fază analizați cheltuielile pe fiecare categorie de cheltuieli.

Vedeți la ce puteți renunța, ce puteți renegocia și ce puteți elimina pentru o perioadă. De exemplu puteți să vă luați mâncare de acasă cu voi pentru prânz, veți mânca mai sănătos și mai ieftin. Puteți renunța la mâncarea de restaurant în câteva seri și să luați cina acasă. Puteți renegocia contractul de TV, internet, telefonie mobilă. Puteți evalua care sunt cheltuielile în plus și chiar să le eliminați.

Banii economisiți astfel vor merge în prima fază în fondul de urgență, în economii cu scop special cum ar fi să vă schimbați mașina sau să mergeți în vacanță, apoi următorul pas este să vă gândiți la investiții.

  1. Când veniturile depășesc cheltuielile

Dacă sunteți în această fază înseamnă că aveți economii. Felicitări ! Sunteți printre puținii oameni care își asigură liniștea financiară.

Următorul pas este ca o parte din economii trebuie să își găsească locul în investiții.

Investițiile cu randament mare sunt și cele mai riscante. Căutați investiții față de care aveți atracție, astfel veți rămâne conectat la informațiile din piață pentru a lua decizii conștiente.

Știu o persoană care a intrat pe bursă și investește sume relativ mici în firme care susțin activitatea de IT. Poate v-ați prins, persoana lucrează la o firmă de IT și simte cum se mișcă piața. Dacă o firmă este de succes el urmărește evoluția colaboratorilor și a furnizorilor pentru acea firmă ex dacă o firmă este în ascensiune persoana investește în firmele care îi oferă componente (baterie, placa de baza, ecrane etc).

Știu o doamnă care are o pasiune pentru imobiliare. Urmărește piața încă dinainte de a avea bani de investit într-un imobil, chiar dacă activitatea de bază are legătură cu industria alimentară. A prins un moment în care piața era jos ca prețuri, a achiziționat un imobil într-o zonă ușor accesibilă și a transformat-o într-un hub pentru persoane care au nevoie temporar de un birou. Din chirie acoperă cheltuielile de întreținere, rata la bancă și rămâne cu un profit.

Investiția personală a constat în banii de avans la credit și investițiile în mobilier (pe care l-a achiziționat în stare foarte bună, la un preț mic de la o firmă care si-a restrâns activitatea). Randamentul pentru banii proprii investiți este foarte bun comparativ cu ținutul acestor bani la saltea sau la bancă într-un cont de economii. Piața fiind în creștere, dacă ar vinde imobilul și ar acoperi creditul, ar rămâne cu banii inițiali plus profitul din acest timp, plus câștigul aferent creșterii prețurilor pe piață.

Încercați să stați deoparte de sfaturi neavizate și părerile unor persoane care zic multe dar nu fac nimic.

Încercați să nu îi copiați pe alții, ei se bazează pe informații pe care voi nu le aveți constant și în consecință puteți lua decizii eronate.

Discutați cu persoane care au deja investiții, citiți reviste și site-uri de specialitate, mergeți la cursuri de educație financiară ținute de firme de investiții apoi decideți în ce direcție să faceți investiții astfel încât să vă asigurați un randament convenabil pentru economiile voastre.

Spor la prosperitate !

Leave a Reply