Zilnic primesc oferte să dau like la diferite pagini, unele mai … creative ca altele.
Și nu chiar zilnic dar săptămânal să zicem, primesc invitații să mă înscriu în diferite afaceri de timp liber.
Sunt persoane care mă învită la diverse întâlniri sub un pretext ca mai apoi să îmi prezinte afacerea perfectă din care mă pot îmbogăți. Și totuși nu m-am înregistrat în nicio afacere minune.
Când eu m-am angajat, în 2008, deja erau pe piață câteva astfel de oportunități. Alții s-au înscris, eu nu.
Am considerat că nu sunt un bun vânzător cu toate că ulterior, în agenția unei bănci de cartier din Cluj am reușit să fiu pe locul doi pe țară la vânzări.
Am ales să fac altfel de lucruri în timpul meu dar am urmărit persoanele care au fost active în astfel de afaceri de timp liber și în mod excepțional câteva persoane s-au îmbogățit, de ce? Vă dau imediat părerea mea.
Sunt multe avantaje în a face parte dintr-o echipă și din a avea o afacere de timp liber.
Avantajele afacerilor de timp liber
După cum am spus în multe interviuri sunt o persoană activă și de cele mai multe ori am avut pe lângă locul meu de muncă și alte colaborări.
Afacerile de timp liber, de care te poți ocupa și doar o oră sau două pe zi și au în spate un brand anume, aduc mai multe avantaje, eu o să enumăr câteva care îmi trec acum prin cap:
- Întâlnești oameni motivați, entuziaști, cu preocupări similare;
- Compania îți face training și ulterior participi la diferite evenimente menite să îți țină interesul activ și motivația vie;
- Ai acces la materiale, cărți, cursuri;
- Poți face bani, în funcție de implicația ta.
Sunt destul de multe avantaje și când găsești produsele în care crezi, este minunat să faci parte dintr-un astfel de grup.
Dar te și îmbogățești sau nu?
Depinde.
Și acest depinde nu este legat de sumele de bani care îți intră în cont ci depinde de modul în care îți administrezi banii.
Cum administrezi o sumă mică exact așa faci și cu o sumă mare.
Asta este o regulă care a fost demonstrată în multe situații, puteți găsi multe exemple în cărțile de educație financiară.
Cel mai la îndemână este exemplul legat de câștigătorii la loto care în scurt timp toacă sume exorbitante de bani și ajung mai săraci decât erau. Cum este posibil?
Nu doar că este posibil, este chiar previzibil.
Oamenii care știu să administreze bani o fac și când au mulți și când au puțini. Ei au obiective, își țin evidența banilor, fac bugete, pun banii pe categorii și așa mai departe.
De ce este greu să te îmbogățești din aceste afaceri mici?
Și aici am câteva idei:
Pentru că mulți oameni mai fac ce faci și tu.
Compania mamă are interesul să adune cât mai mulți reprezentanți.
Sunt multe evenimente menite să atragă cât mai multe persoane. Trebuie să fii bun și repede, altfel banii se lasă așteptați sau sumele sunt prea mici ca să îți păstrezi interesul.
Banii vin în sume mici
Câștigi comisioane și acestea nu au cum să fie niște sume senzaționale din prima lună.
Un lucru foarte important, banii vin pe rând și în sume mici. Cel mai tentant este să le folosești aceste sume pentru a acoperi probleme de moment.
Dacă ai lua aceste sume și le-ai investi, în câțiva ani buni poți vedea o diferență.
Ne dorim multe lucruri și dorim să se vadă că avem succes, impulsul de a ne cumpăra lucruri noi și frumoase, pentru a vedea cei din jur diferența, este foarte mare. Și banii zboară, noi avem încredere că vor veni tot mai mulți, doar businessul crește nu?
Uneori vin, alteori nu, asta este o altă capcană în care putem ușor cădea.
Cu banii puțini nu suntem atenți
S-au făcut multe studii în acest sens și comportamentul uman pare asemănător în toată lumea.
Când ai în portmoneu o bancnotă de 100 lei sau 10 de 10 lei sau și mai mărunt, cheltui banii la fel de ușor?
Dacă ai nevoie de o apă de 3 lei în stația de autobuz și ești la o distanță de maxim 5 minute de casă sau de birou, cel mai probabil nu vei schimba bancnota de 100 lei și vei aștepta să ajungi acasă sau la birou.
În schimb, dacă ai bancnote de 10 lei sau mai mici, nici nu îți trece prin cap să aștepți.
Dacă ai gândi logic ai zice că rabzi 5 minute, nu are sens să dai banii, nu ești copil, nu îți este rău, poți aștepta fără probleme. Dar când vrem ceva și avem modul de a ne satisface dorința barierele care ne opresc devin invizibile. Totuși, cu sumele mari de bani (nu foarte mari, relativ mari pentru noi, asta depinde de fiecare) tindem să fim mai atenți.
Clienții sunt dificili
O să ai recomandarea să începi cu cei din jur. Folosești tu produsele și le oferi și cunoscuților, Apoi încerci să lărgești aria de potențiali clienți.
Ia în calcul faptul că potențialii tăi clienți cel mai probabil au fost deja asaltați de oferte din partea altor persoane. Fără să știe produsele sau ce ai vrea tu să le zici, mai bine, mai util pentru ei, vor refuza. Alții știu produsele și nu îi interesează.
Unii refuză pentru că nu vor să cheltuie bani, pe alții nu îi interesează, alții sunt invidioși că te-ai putea îmbogăți de pe urma lor sau unii chiar cred că genul acesta de vânzare directă este de fapt o fraiereală, produsele acestea dacă ar fi senzaționale ar fi în magazine.
Trebuie să îți stabilești obiectivul final și așa vei putea să te ții de el, să treci pestre imedimente, să ai motivația de a crește afacerea.
Spor în toate să aveți!
Photo by Tirachard Kumtanom from Pexels
Îți recomand să citești și:
Curs online video înregistrat: Tu și banii tăi!
Oamenii de succes investesc în educația lor
Ce era util să înveți la școală despre bani