Ce era util să înveți la școală despre bani

Ce era util să înveți la școală despre bani

1280 698 AnaMaria

Sunt multe lucruri importante în viață și care nu sunt predate la școală. Ne gândim la acest aspect și referitor la copiii noștri.

În schimb sunt multe lucruri care se învață în școală și care nu au nici o relevanță în viața de zi cu zi.

Zilele astea umbla pe internet o glumă cu ”a mai trecut încă o zi în care nu am folosit Teorema lui Pitagora și nici Tabelul Periodic al Elementelor”.

Părinții noștri au făcut ce au crezut și au știut mai bine, în condițiile date atunci.

Am fi dorit să fi învățat despre bani la școală dar de la cine?

Totuși, cred că ești de acord că ar fi fost foarte util să înveți, în legătură cu banii, următoarele:

  1. Cum să faci bani.
  2. Cum să cheltuiești banii.
  3. Cum să economisești banii.
  4. Cum să învestești.

Dar de la cine să înveți? De la cineva care știe cum să facă bani!

Departe de mine gândul de a jigni pe cineva dar așa cum nu poți învăța fizică de la profesorul de română, nu poți învăța nici educație financiară de la cineva care nu a investit un ban în viața lui și trăiește din salariu, de la o lună la alta.

Din fericire, pe piața noastră, apar educatori financiari care au experiență și nu vorbesc doar din cărți ci și din activitatea lor și din lecțiile pe care le-au învățat.

Sunt mulți antreprenori de succes care ar veni la școli, dacă sunt invitați, ca să împartă din informațiile lor dar și din motivația și viziunea lor.

Haideți să le luăm pe rând, în câteva cuvinte:

  1. Cum să faci bani.

Cursul de educație financiară care tocmai se implementează în școli, (nu al meu desigur, vorbesc despre cel gratuit) este un curs de educație bancară mai degrabă și încă învață copiii că banii se obțin greu, prin muncă multă.

Da, este muncă dar trebuie să fie muncă inteligentă!

Muncă cu sens pentru care alții te plătesc pentru că le aduci valoare în viața lor.

Muncă prin care aduci un serviciu societății, faci un bine, rezolvi probleme ale altora!

Ideea de a face ce îți place ca să faci bani nu funcționează tot timpul.

DE CE? Pentru că nu ai de unde să știi ce îți place. Primul job care ți se oferă să fie cel care îți place? Sau cel sugerat (să nu zic intermediat) de mama sau de tata?

Realitatea bate filmul.

În prima fază faci munca de jos, indiferent de domeniu. Ești copilul de mingi și de la xerox.

Te concentrezi pe acumularea de informații, dezvoltarea de abilități și pe creșterea valorii tale personale. Cauți oameni care să te inspire, să te motiveze, să îți fie mentori (dacă ai noroc). Câțiva ani de sacrificiu o să îți aducă lucrurile pe care ți le dorești, pe termen lung.

  1. Cum să cheltuiești bani

Cu cap! Cu sens pentru tine!

Am participat la un curs gratuit de educație financiară care era parte dintr-un program cu vorbitori din câteva domenii. Sponsorul principal era o bancă așa că am beneficiat de acest curs, care este în continuare disponibil pentru oricine, gratuit.

Sfaturile trainerului erau legate de cum să trăiești frugal ca să economisești bani. Așa ajungi bogat, zicea!

Reallllyyyyy? Pe bune? Come on!

Eu îmi doresc, și cred că și voi, să îmi beau cocktailul la umbra palmierului și să mănânc la restaurante cu stele Michelin.

Strânsul curelei este o măsură pe termen scurt, măsură de criză.

Pe termen lung nu strâng cureaua, îmi cresc veniturile.

Am nevoi mai mari? Este normal. Timpul trece, îți faci o familie, ai nevoie de o casă mai mare, mașină, bani de grădiniță, școală, educație, dezvoltare personală, distracție etc.

Deci nu aș promova copiilor o gândire de om sărac ci una de om bogat. Știu că avem mentalitate de oameni săraci dar e timpul să ne oprim din a o da mai departe. Să depășim banii albi pentru zile negre. Cu toții în viață avem zile bune și zile mai puțin bune, pe toate trebuie să le trecem cu bine. Da, avem nevoie și de bani albi pentru zilele cu soare!

Poți face mai mult, poți avea mai mult, te poți bucura de lucruri frumoase în viață.

Citește și Vrei să fii mai mult? Fă mai mult !

Nu lăsa nimic să te oprească înainte măcar să încerci.

Dacă ești femeie sau vrei să încurajezi o femeie, îți recomand și articolul Femeile suferă de sindromul diademei

Pune-ți creierul la treabă, fii serios în ce faci, implică-te cu totul, fii perseverent, învață de la cei mai buni, decide că trebuie să îți iasă.

  1. Cum să economisești bani

În primul rând trebuie să știi pentru ce economisești, altfel o să aduni bani doar pentru a-i cheltui pe toți odată..

E mai distractiv într-adevăr dar rezultatul pe termen lung e tot acela, zero valoare.

În plus, procesul prin care te restricționezi e frustrant. Ai vrea să ai totul fix când își dorești, de ce să amâni plăcerea? Nu?

Ai un fond de rezervă, ai bani deoparte pentru obiectivele tale și ale familiei tale, ai bani pentru a acoperi riscuri care pot genera probleme pentru tine și cei dragi ție, ai fondul tău de bătrânețe? Bun.

O regulă de aur a celor bogați este: plătește-te pe tine primul.

Ce înseamnă asta?

Că iei o parte din bani pe care îi faci praf pe chestii care te fac fericit? NU!

Sunt banii pe care îi pui automat deoparte și îi investești. Sunt banii tăi pentru tine, pentru a-ți asigura viitorul. Orice se va întâmpla, e plasa ta de siguranță!

Majoritatea oamenilor își plătesc facturile, își cumpără cele necesare traiului și își îndeplinesc dorințele și dacă mai rămân ceva bani, eventual, îi pun deoparte.

Citește și articolul Economiile și rolul lor

Oamenii bogați fac o plată către ei prima oară. Își finanțează liniștea, confortul, visurile, siguranța pe termen lung, bunăstarea.

Dacă tu nu ai grijă de tine, cine o să mai producă bani?

Obiceiul de economisire se formează acasă. Copiii trebuie să vadă cum și voi economisiți și pentru ce economisiți.

Citește și Economiile pe înțelesul copiilor

Ar fi interesant de verificat care este valoarea netă a bogăției tale/voastre, dacă ai familie. Dacă ai vinde tot ce ai, ai plăti toate creditele pe care le ai, ai returna toți banii pe care îi datorezi, cu ce rămâi? Asta ai generat până acum în viața ta.

Fă un calcul cu câți bani ai câștigat în ultimii ani. Au dispărut cu toții sau ai fost înțelept și ai salvat măcar o parte din ei?

  1. Cum să învestești

Oamenii bogați investesc. Din economii nu te îmbogățești, din investiții da.

Cei mai mulți dintre cei bogați nici măcar nu sunt prieteni cu cifrele dar au consultanți buni și știu să calculeze procente! Și să verifice anumiți indicatori. Asta este tot: procente și indicatori!

Pentru ei un comision de DOAR x% este calculat și verificat. Orice DOAR îți taie din profit, altfel spus alții iau bani de la tine dar te lasă pe tine să îți asumi riscul.

Investițiile se fac indiferent de suma de care dispuneți, trebuie să fie un obicei. Nu vă gândiți că doar cei cu foarte mulți bani investesc sau doar cei care au anumite studii sau talente ascunse de a juca la bursă ca în filme – o să vă sabotați singuri în acest caz.

Vă recomand să citiți și : Cheltuieli considerate greșit investiții 

În ce să investiți? În ceva ce vă atrage.

Verificați, în funcție de banii de care dispuneți și de riscul la care vreți să vă expuneți, ce variante există pe piață și apoi acționați.

Nu visați la bani câștigați peste noapte dar fiți interesați și diversificați investițiile.

Citește și In ce poți să investești sume mici de bani?

O să revin și cu alte articole pe această temă, în curând.

Luați informații din diverse părți.

Informațiile primite de la agenți de vânzări, care au target stabilit, trebuie privite cu o oarecare precauție.

La fel, stați deoparte și de sfaturile de la prieteni/rude/colegi/cunoscuți/vecina de la 2 sau agentul de pază de la magazinul din colț…  cu toții au păreri dar fiți conștienți că sunt sfaturi de la oameni care nu au investit în viața lor nimic …în nimic sau în nimic profitabil.

Cei mai interesanți profesori la MBA erau cei care aveau afaceri personale sau erau consultanți financiari, consultanți de business, auditori, investitori etc pentru că nivelul informațiilor erau la un cu totul alt nivel.

Mergeți la evenimente la care sunt invitați să vorbească oameni de succes. Vedeți ce fac ei, studiați, culegeți informații. Nimeni nu s-a născut învățat, iar efortul vostru va fi răsplătit.

Cam asta este școala de după școală.

Școala din care noi am ieșit ne-a învățat cum să fim angajații perfecți, rotițe ale unui sistem bine controlat. În zilele noastre acela nu este un model de urmat, ba din contră!

Verificați ca informații de pe vreme aceea, livrate de persoane nepotrivite, cu credințe limitative legate de bani și valori, să nu vă influențeze copiii într-o direcție pe care nu o doriți.

Vom avea copii de succes, pentru că ne pasă!

Leave a Reply