Educatia financiara trebuie sa inceapa de cat mai devreme.
Totusi parintii se intreaba care este varsta exacta: 3 ani, 4 ani sau mai tarziu?
Raspunsul este depinde de copil. Fiecare copil are ritmul propriu de dezvoltare. Momentul oportun este atunci cand copilul este curios sau incepe sa ceara lucruri, asta se intampla pe la 3-4 ani.
Trebuie sa tineti seama de dezvoltarea biologica fara sa va lasati pacaliti de dezvoltarea copilului in alte zone, de exemplu un copil care are mai multe achizitii pe zona de limbaj poate parea mai dezvoltat decat un alt copil de aceeasi varsta dar care nu vorbeste atat de mult.
Copiii zilelor noastre sunt senzationali si foarte inteligenti dar anumite parti din dezvoltarea lor tin totusi de varsta biologica. In plus copiii pana la varsta scolara au un comportament declansat de emotii si nu de logica.
Dupa 3 ani si jumatate am incercat cu fetita mea sa introduc notiunea de bani si sa ne jucam de-a magazinul. Ea imi dadea produsele si banii, pentru ea banii nu erau un mijloc de schimb ci obiecte la fel ca cele pe care le cumparam. Fetita de 2 ani jumatate a prietenei mele i-a sugerat sa mearga la magazin ca sa cumpere bani daca nu mai are. Fetita mea nu intelegea ca eu trebuie sa dau bani in schimbul lucrurilor cumparate si daca primesc bani inapoi de la vanzator acei bani reprezinta restul. Nu putea intelege intelege notiunea de valoare, o bancnota de o culoare valoreaza mai mult decat o alta bancnota de alta culoare sau un mar costa diferit fata de o banana. A inceput sa inteleaga ca parintii merg la serviciu pentru a obtine bani cu care sa cumparam jucarii. Am incercat sa ii explic ca banii se obtin prin munca dar incercand sa verific ce a inteles intr-o dimineata mi-a zis ca “te duci la munca sa iei bani pentru ca stai departe de copilul tau”. Copilul trebuie sa vada ca in afara de a merge la munca pentru bani acest lucru ne face si placere.
Pentru a-i invata ce sunt banii si faptul ca banii reprezinta un mijloc de schimb trebuie sa :
• Vorbiti despre asta si sa le exemplificati, sa ii lasati sa experimenteze;
• Ideal ar fi ca primele cumparaturi sa se refere la un singur obiect, daca se poate sa fie pentru ei, si sa folositi suma fixa;
• Gasiti oportunitati de invatare de exemplu lasati copilul sa introduca banii in aparatul de taxare care emite tichetul de parcare; la doctor il lasati sa introduca bancnota pentru a obtine sucul de portocale etc
• Dupa ce a inteles copilul idea de bani in schimbul a ceva stabiliti o lista cu cateva produse de cumparat;
• Ii luati cu voi la cumparaturi;
• Observati la casa de marcat, in timp ce asteptati la rand, cum platesc alte persoane produsele;
• Folositi bani numerar;
Copilul creste si dorintele cresc, toate solicitarile fiind insotite de “vreau ACUM” . Copilul ajunge la gradinita si vede din ce in ce mai multe lucruri pe care si le doreste. Este momentul sa incepeti discutii si experiente despre:
• Amanarea obtinerii lucrurilor ; exemplu “mami nu are bani acum pentru aceasta jucarie; am iesit sa cumparam paine si nu avem bani si pentru jucarii; am stabilit o limita de o jucarie la doua saptamani, putem cumpara jucaria saptamana viitoare etc” .
• Valoarea banilor; bancnotele si monedele sunt diferite, cu o bancnota de o anumita valoare putem cumpara o banana sau 3 mere, cu alta de alta culoare/valoare putem cumpara 4 banane ; unele jucarii sunt prea scumpe, cu suma aceea se pot cumpara alte doua jucarii ; unele jucarii se vor strica prea repede si mai bine alegeti alta jucarie de calitate cu care sa se joace mai mult; etc
• Majoritatea lucrurilor de care ne folosim costa bani ; explicatii de genul “inchidem apa cand nu o folosim, iti aduci aminte ca de dimineata am fost si am platit factura? Pentru apa care curge la robinet platim bani, nu o lasam sa se iroseasca” sau “iti amintesti cand am fost la magazin si am cumparat televizorul ca sa il inlocuim pe cel stricat? A trebuit sa dam bani pentru ca sa il putem lua acasa”
• Explicati de ce ati primit bani inapoi, restul; Am folosit bancnota aceasta ca sa luam pentru tine un mar dar de banii astia se puteau cumpara 3 mere, noi nu avem nevoie de 3 mere asa ca platim pentru un mar si diferenta o primim sub forma de rest, cu ei cumparam si maine un mar sau altceva – un exemplu concret ajuta copilul sa inteleaga conceptul.
• Explicati ce este bonul de casa – o hartie pe care sunt trecute produsele cumparate si pe care trebuie sa verificam daca am platit pretul corect.
• Daca mergeti in vacanta puteti sa ii explicati ca alte tari au alti bani, arata altfel si au alta valoare, pentru a cumpara ceva acolo trebuie sa schimbam banii nostril in banii tarii respective la o banca sau un birou sau ATM care se ocupa cu asta;
Dupa 4 ani este momentul sa introduceti si pusculita. Este bine ca aceasta sa fie transparenta, poate fi chiar un borcan cu o fundita si poza copilului lipita pe o parte din borcan. Cum ajung bani in pusculita? De la voi, evident. Ii puteti da bani copilului restul de la cumparaturi cand va ajuta. Specialistii in parenting au dezbateri multiple pe subiectul recompensarii copilului pentru activitati caznice. Psihologii au atenuat aceste dezbateri explicand relatia dintre motivatia interna si externa.
Odata cu pusculita trebuie sa apara si scopul pentru a intelege copilul care este rolul de a face economii, banii se strang pentru a face ceva cu ei – sa isi cumpere ceva ce isi doreste. Din acest moment o sa fie mai usor sa ii spuneti copilului “poti strange bani la pusculita si daca ti-o doresti asa de mult o poti cumpara cand ai suma necesara” in loc de “jucaria asta este prea scumpa, nu merita banii, nu o luam / mai ai inca cinci la fel acasa nu are niciun rost sa mai iei una”.
De mare folos ii este copilului sa vada astfel de explicatii si in randul adultului, mama poate exprima acelasi rationament pentru lucruri pe care si le doreste dar pentru ca nu are bani / nu are nevoie, nu le achizitioneaza. De exemplu : mama poate spune in prezenta copilului la cumparaturi “Vai ce geanta frumoasa, mi-as dori-o dar mai am una asemanatoare si acum nu am nevoie de inca o geanta rosie. Cand geanta mea se va strica cu siguranta o sa cumpar una asemanatoare cu aceasta”.
In cazul in care pretindem copilului sa gestioneze bugetul dar copilul vede ca noi ne cumparam orice, oricand poate aparea confuzia sau frustrarea.
Ce vedeti la magazin e bine de sedimentat acasa adica sa va jucati de-a magazinul. In prima faza alegeti putine jucarii care sa fie la vanzare si pretul sa fie fix cat are copilul. Ulterior cresteti nivelul de complexitate, cu suma de bani copilul poate achizitiona mai multe obiecte, astfel va intelege ca banii nu sunt nelimitati, ca diferite lucruri au valori diferite si in fuctie de cum ii administram putem beneficia de mai multe sau mai putine lucruri. Exista pe piata bani de jucarie care imita banii reali, puteti sa ii folositi si prin intermediul lor sa ancorati in realitate joaca de-a magazinul. Copilul va intelege repede ce culoare trebuie sa fie bancnota de care are nevoie sa isi cumpere ceva, motivatia va fi la cote inalte.
Incercati sa simulati prin joaca cat mai multe situatii care ati observat ca i-au atras copilului atentia. Prin joaca copilul achizitioneaza informatii referitoare la bani intr-un mod distractiv si captivant fara emotii negative (neliniste, stres, anxietate). Tot in scopul evitarii sentimentelor negative cand nu puteti sau nu doriti sa cumparati ceva ce copilul isi doreste incercati sa ii oferiti o explicatie pe care sa o inteleaga, formular de genul “nu am bani” “crezi ca banii cresc in pom” si altele pe care le-ati auzit probabil in copilarie pot naste sentimente de neliniste copilului.
O sa ma intrebati, dar plata cu cardul ? Cardul este o notiune abstracta si greu de inteles pentru copii, adica aproape imposibil de inteles pana la varsta scolara. Daca spuneti ca nu aveti bani pentru ceva o sa auziti de la copil “daca nu ai bani plateste cu cardul “ ; voi o sa incercati sa ii explicati ca de fapt cardul nu inseamna bani nelimitati iar el o sa va spuna ca tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti la un ATM si sa luati de acolo. ATM-ul este in ochii lor un loc magic care are bani, si ATM-uri sunt peste tot, nu ? Eu i-am explicat faptul ca banii de pe card se termina asa cum se termina bateriile la o jucarie. Trebuie apoi sa le incarcam inapoi si asta ia timp, la fel si cu cardul , el se incarca dupa mai multe zile in care mami si tati merg la munca.
Scopul vostru este sa incepeti sa construiti educatia financiara si totodata o relatie emotionala sanatoasa in legatura cu banii.
Spor la invatat si distractie !