Știm că veștile bune pot aduce liniște și bucurie în familia ta după atâtea știri îngrijorătoare referitoare la criză, inflație, creșterea dobânzilor, scumpirea utilităților.
Crăciunul este o mare sărbătoare în casele românilor de pretutindeni. Ne place să avem mese îmbelșugate, pe cei dragi aproape și multe cadouri sub brad.
Finalul de an însă ne poate da bugetul peste cap.
Ne dorim ca grijile legate de bani să nu îți strice magia sărbătorilor și nici să începi anul cu datorii. Venim spre tine cu vești bune legate de banii tăi: poți să ai sărbători fericite în timp ce te încadrezi în banii pe care îi ai disponibili.
Știm că uneori asta poate părea mult mai ușor de zis decât de făcut, însă tocmai asta e vestea bună: Banometru, primul program de sănătate financiară care oferă informaţie şi sprijin concret, gratuit, realizat în parteneriat de Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Reală (AEVR), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și ING Bank, te poate ajuta să îți planifici bugetul cât mai bine, nu doar de Sărbători, ci pentru o relație echilibrată cu banii pe termen lung.
Banometru este un program ce oferă suport real, coaching financiar 1-1, celor care se confruntă cu probleme financiare sau care au nevoie de sprijin pentru a-și gestiona mai bine finanțele.
Acum că știi despre soluția Banometru pentru sănătate financiară pe termen lung, iată 5 sfaturi pe care le poți pune în aplicare chiar de azi pentru mai multă stabilitate în buget:
1. Calculează-ți banii.
Acesta este un lucru pe care ți-l recomand să îl faci în fiecare lună, nu doar în Decembrie.
Nu te speria de calcule, este mai simplu decât crezi și o să te ajute mult aceste minute pe care le dedici organizării pe care ți-o propun.
Estimează totalul cheltuielilor pe care trebuie să le faci pentru a acoperi nevoile tale și ale familiei: mâncare, rate la credite, chirie, utilități, cheltuieli legate de sănătate, de grădinița sau școala copiilor, transport, asigurări, banii dedicați fondului de urgență, economiile pentru atingerea obiectivelor tale, plus orice alte obligații pe care le mai ai și se încadrează la capitolul nevoi.
Calculează apoi totalul veniturilor pe care știi că le vei avea, inclusiv prime, bonusuri, bonuri de masă, chirii sau orice alte venituri pe care te bazezi.
Din totalul veniturilor calculate scade acum totalul cheltuielilor estimate și vezi ce bani îți rămân pentru dorințe, din această sumă vei decide bugetul pe care îl aloci sărbătorii de Crăciun.
Total Venituri – Total Cheltuieli obligatorii = Restul banilor de cheltuit pe dorințe
Calculul banilor și stabilirea bugetului este un lucru pe care ți-l recomand să îl faci în fiecare lună, nu doar în Decembrie. Specialiștii Banometru te pot consilia gratuit dacă ai nevoie de ajutor, intră pe pagina Banometru și solicită o sesiune de coaching.
2. Stabilește un buget în care să te încadrezi.
Din suma de bani care a rezultat a fi disponibilă, stabilește cât o să dedici bugetului de Crăciun.
Buget de Crăciun = X% din Restul banilor de cheltuit pe dorințe
Poate vrei ca o parte din banii disponibili să îi lași pentru petrecerea de Revelion, pentru plata în avans a unor datorii, pentru investiții, pentru a economisi ca să fii mai aproape de un obiectiv personal, sau poate dorești să donezi o parte din bani pentru cei nevoiași, sau poți să îi dedici în totalitate sărbătorilor de Crăciun, alegerea îți aparține.
Acum că ai bugetul stabilit poți începe planificarea Crăciunului.
3. Cum să ai sărbători bine organizate, în bugetul stabilit.
Fă o listă cu toate cheltuielile la care te aștepți de Crăciun, în funcție de planurile pe care le ai.
Dacă pleci în vacanță calculează banii pentru transport, asigurare, cazare, cadouri, mâncare, suveniruri, distracție și bani de buzunar pentru ieșirile la cumpărături sau la plimbare.
În cazul în care stai acasă fă o listă cu toate cheltuielile la care te aștepți, de la mâncare, la cadouri, până la brad și decorațiuni.
Pentru fiecare scenariu fă și o aproximare a cheltuielilor la care te aștepți, ca să vezi dacă te poți încadra în bugetul propus.
4. Fă cadouri inspirate.
Lista cu cadourile este de obicei cea mai lungă și cea mai costisitoare. Ne dorim să ne arătăm dragostea și aprecierea prin cadouri cât mai deosebite.
Și aici venim cu vești bune: studiile arată că cele mai apreciate cadouri sunt experiențele. Oamenii uită cel mai adesea ce au primit cadou anul trecut, însă după ce se bucură de o experiență deosebită o vor ține minte mult timp.
Încearcă să găsești cadouri inspirate cum ar fi diverse cursuri: de gătit, de olărit, de mandale, de croșetat, de muzică, de pictură, de dezvoltare personală, de teatru, de machiaj, de dans, sau de orice altceva crezi că ar aduce bucurie persoanei dragi care va primi cadoul.
O altă idee este să oferi vouchere pentru diverse experiențe cum ar fi un minicurs cu degustare de cafea, de vin, de ciocolată sau alte produse de specialitate, sau bilete la teatru, spectacole sau alte evenimente.
Dacă bugetul tău este limitat încearcă să organizezi tu un astfel de eveniment pentru cei dragi și oferă-le cadou o invitație scrisă într-un mod cât mai creativ. O să fie surpriză în momentul primirii cadoului, apoi emoția așteptării și bucuria evenimentului, unic, special, și în bugetul tău disponibil.
5. Aplică aceste trucuri ca să te ții de buget.
Tentațiile sunt mari te poate lua valul la cumpărături unde totul este învăluit într-o agitație plăcută cu cântece de sărbători în fundal, cu iz de ciocolată caldă, turtă dulce și vin fiert cu scorțisoară. Va fi foarte ușor să uiți de buget și să cheltui mai mult decât ți-ai propus.
Ce să faci ca să te asiguri că un mic derapaj nu va strica toate calculele pe principiul ”unde merge leul merge și suta”?
Încearcă să ai o abordare flexibilă.
Dacă vezi un anumit cadou special care depășește suma la care te-ai așteptat, analizează lista și decide de unde poți să tai, altfel spus faci o realocare de buget, tai din stânga, pui în dreapta și per total o să te încadrezi în suma totală de bani stabilită inițial.
Un alt truc este să îți notezi listele de cumpărături pe un carnețel pe care să îl iei cu tine.
Notează suma cheltuită alături de suma estimată, așa vezi tot timpul cum te situezi față de estimarea inițială, unde ai cheltuit în plus sau în minus, pentru că întotdeauna ”calculul din târg nu e fix ca cel de acasă”.
Așa-i că am venit cu vești bune?
Câteva liste, puține calcule, mai multă grijă și sărbătorile pot fi magice fără să îți golească conturile sau portmoneul de bani.
Pentru mai multe vești bune legate de bunăstarea ta, te așteptăm la Banometru, programul care te ajută gratuit cu coaching financiar adaptat nevoilor și dorințelor tale.