5 pași ca să îți faci bugetul de cheltuieli, simplu și eficient

5 pași ca să îți faci bugetul de cheltuieli, simplu și eficient

5 pași ca să îți faci bugetul de cheltuieli, simplu și eficient

1280 853 AnaMaria

De unde să încep?

Cum?

Pare atât de complicat!

Și ce pun în bugetul acesta?

Nu sunt în stare!

Sună cunoscut?

O luăm pas cu pas

Procesul poate dura câteva luni așa că nu te stresa, nu e grabă.

Scopul final al acestui exercițiu de stabilire a bugetului de cheltuieli este să știi:

  • pe ce cheltui banii
  • unde sunt cheltuieli pe care ar trebui să le limitezi
  • unde sunt cheltuieli pe care trebuie să le reduci
  • de unde poți face economii
  • de câți bani ai nevoie într-o lună ca să te descurci, altfel spus să acoperi nevoile de bază… știi tu, în caz de ceva. În funcție de această sumă o să îți faci calculul pentru fondul de siguranță. Înmulțești suma aceasta cu 6 și așa vei avea acoperit jumătate de an în caz că veniturile tale se opresc

Pas 1 Adună toate bonurile

În loc să arunci bonurile de la cumpărături adună-le pentru o perioadă. Pune-le într-un buzunar sau în portmoneu și acasă aruncă-le într-o cutie.

Ia o cutie mică și împarte-o în două.

Într-o parte arunci bonurile plătite cu card și în cealaltă cele plătite cu numerar. Se poate întâmpla ca pentru anumite produse și servicii să nu primiți bon fiscal, notați-vă în telefon sau într-un carnețel pe ce ați cheltuit banii.

Am fost săptămâna aceasta în parc în Herăstrău și am cumpărat fise pentru parcul de distracții și vată de zahăr, am cheltuit 55 lei care nu se văd și de care uit în două zile.

Bineînțeles că pot să văd câți bani cash am scos din cont, doar că o să uit pe ce i-am cheltuit și din acest motiv prefer să țin toate bonurile și să îmi notez pe un carnețel banii de care uit a doua zi în luna în care fac acest exercițiu.

Pas 2 Verifică extrasul de cont

Fie că treci pe la bancă și ceri extrasul pe luna trecută, fie îl salvezi tu din versiunea online a băncii, important este să ai această situație a banilor tăi.

Ți se pare că doar un contabil ar putea să citească un astfel de document? Nu e mare lucru. Pe coloana cu multe cifre sunt cheltuielile tale, pe cea cu puține intrări sunt încasările tale (salariul sau alte venituri).

Pentru unele dintre ieșirile de bani o să recunoști compania, pentru altele nu, dar o să le vezi din bonuri și o să înțelegi ce ai cumpărat. Asta se întâmplă deoarece una este brandul pe care il vezi (Zara, McDonalds etc) și alta este denumirea juridica care apare pe extrasul de cont (SC abc SRL).

Înarmează-te cu câteva carioci și stabilește un cod de culori.

De exemplu tot ce este nevoie (mâncare, medicamente, transport) bifează, colorează cu verde.

  • Notă: mâncarea aș pune-o cu o altă nuanță de verde (eventual ia markere cu verde închis și verdele deschis), este tot o nevoie dar este zona în care se cheltuie mulți bani. Dacă comanzi cina de la restaurant pe lângă culoarea verde aș adăuga și un punct cu culoarea roșie, mâncarea este o nevoie, să o comand de la restaurant este deja răsfăț și trebuie să îl analizez.

Cum să gândești acest aspect și orice alte aspecte care țin de confortul tău, ca să vezi că ți-l permiți sau nu: 

Dacă situația mea financiară îmi permite, am bani și pentru economii, și pentru investiții și suma este un procent mic din venitul total este perfect, dar dacă nu …. este cazul să iau măsuri ca să nu arunc banii pe fereastră. 

Aici vorbim de mâncare comandată în loc de mâncare gătită, de transport cu taxi pentru că sunt veșnic în întârziere, mașină personală în loc de transport public pentru că e mai comod etc.

Îți poate fi comod și bine acum, dar dacă asta înseamnă să cheltui bani pe care ar trebui să îi investești în alte lucruri cred că mai bine stai să mai cântărești un pic subiectul.

Apoi tot ce intră la nevoi ce pot fi amânate pune cu altă culoare cum ar fi portocaliu (ex haine, cărți etc), apoi tot ce intră la distracție pune cu culoare roșie.

Utilitățile pune-le cu o altă culoare, datoriile cu altă culoare (rate la bancă, dobandă la cardul de credit, rata la card, împrumuturi returnate prietenilor etc).

Pas 3 Cât muncești pentru fiecare categorie de cheltuieli?

Acum fă totalul pe fiecare categorie de cheltuieli.

Câți bani îți intră în cont în fiecare lună? Ai un total al veniturilor tale? Bun…

Împarte totalul pe fiecare categorie de cheltuială la totalul veniturilor și înmulțește cu 100.

Procentele îți arată cam cât muncești tu pentru fiecare categorie de cheltuieli.

De exemplu dacă totalul cu mâncarea este să zicem 2000 lei pe lună și venitul în familie este de 6500 lei, facem calculul 2000:6500=0,30769 x 100= 30,77%.

Deci în acest exemplu de calcul 30% din venitul total merge pe mâncare.

Am citit că în România se duc cam 30-40% din banii unei familii pe mâncare. În același timp titlurile din ziare despre câtă mâncare se aruncă sunt îngrijorătoare (și aproape de necrezut pentru mine, la noi în casă am redus către zero risipa alimentară). Când combinăm aceste informații ne dăm seama că aruncăm bani la gunoi.

Când arunci din frigider un iaurt, un lapte, trei banane trecute, un avocado stricat, un borcan care a prins mucegai, o bucată de carne pe care nu ai gătit-o și nici nu ai pus-o în congelator la timp, ciorba care a rămas nemâncată că ați avut chef să comandați pizza, plus o jumătate de sertar de legume, nu ai făcut doar curat ci tocmai ai aruncat la gunoi suma cu care îți puteai face o asigurare de viață sau să cumperi niște euro pentru un bilet de avion, sau să faci o mică investiție pe bursă.  

Este o sumă mică? Adunată ar face o diferență pentru viitorul tău pe termen lung. Sunt banii tăi, sunt munciți, este păcat să nu le dai atenție, nu-i așa?

Pasul 4 Analizează pe ce se duc banii

Stai un pic și analizează unde se duc banii tăi. Pasul acesta o să îți ia ceva timp. Fă-l pe bucăți dacă simți că nu ai răbdare, dar eu zic că este interesant să afli răspunsul la marea întrebare ”pe ce *** se duc banii mei?!”

Ai aflat. Cum e? Cum te-ai așteptat sau ai avut parte de surprize?

Acum decide unde vrei să faci ajustări și cât.

Ia-o cu pași mici.

Gândește-te la opțiuni de a-ți reduce cheltuielile pe diferite categorii.

Pasul 5 Ia măsuri

Te-ai gândit de unde să economisești?  Cu siguranță ai început cu acele cheltuieli din zona de dorințe.

Dar important este să nu ”tai la sânge” acele cheltuieli doar pentru că sunt prea mari, ci să faci totul ci pas cu pas, nu de alta dar hei-rup-ul nu ține mult.

Bine dacă vrei să te lași de fumat o poți face brusc, dar din alte plăceri care sunt doar scumpe și nu nocive taie gradual.

Mănânci zilnic de la restaurant când ești la muncă? Alege o zi în care să îți iei pachet de acasă și pune banii economisiți într-un borcan care va avea rol de pușculiță.

Sigur ai nevoie și de abonament la Netflix și la HboGo și la trei canale de training? Alege două și anulează-le pe celelalte, oricum nu ai timp de ele. Anul acesta eu am ales Masterclass si Netflix de exemplu.

Când ți-ai renegociat ultima oară abonamentele de mobil? Ar fi cazul să vorbești cu un reprezentant și să mai scazi din sume.

Ai cheltuieli mari cu vizite medicale? Poate este cazul să îți schimbi abonamentul cu unul mai avantajos sau să faci o asigurare medicală.

Ia așa fiecare categorie de cheltuieli ca să analizezi ce poți face ca să reduci suma.

Dacă îți pui în cap să faci schimbări o să îți vină și idei.

Pune toți banii astfel economisiți într-un borcan, sau în cutia cu facturi și peste 3 luni calculează-i, s-ar putea să fie mai mulți decât te aștepți și chiar dacă nu îți plătești rata la casă cu suma aceea te vei bucura de ea și vei simți că acest exercițiu are sens.

Un astfel de proces de analiză ar trebui să îți ia cam 3 luni ca să tai din stânga și să pui în dreapta cum se zice, adică să oprești banii care merg aiurea și să îi direcționezi către ceva ce contează.

Urmează să stabilești cam ce procent din veniturile tale pot merge în fiecare categorie și apoi cam o dată pe an mai faci o dată pentru o lună exercițiul de la capăt, aduni în cutie toate cheltuielile ca să le analizezi și să vezi dacă au apărut ”scurgeri” de bani pe undeva.

Hai că nu e greu! Încearcă! Dă-mi un mesaj dacă simți că nu îți iese poate te motivez un pic sau găsesc o soluție care să ți se potrivească.

Succes!

Photo cover by Mikhail Nilov from Pexels

plateste te pe tine bani economii

Îți recomand și următoarele cursuri și articole:

Curs video: Și tu poți să faci economii!

Curs înregistrat: De ce cheltuim bani aiurea?

Cum să îți revii financiar după ce ai cheltuit prea mult

Cât de mult să strângi cureaua când nu îți ajung banii?

Vor să pară bogați și nu își permit, dar o fac pe banii altora.

 

Leave a Reply