Înainte să o avem pe Elena ne-am propus ca în fiecare an să facem două citybreak, așa că am vizitat câteva locuri care acum sunt pe listă pentru a le revedea împreună cu fetița noastră.
Ne dorim încet să o scoatem și pe ea în lume pentru că deja a crescut și multe obiective turistice pot prezenta interes pentru ea.
Am avut emoții despre cum va fi, daca va rezista la vizite, la mers pe jos, la alt ritm de mancare și odihnă, la alt fel de vacanță și așa mai departe.
Am făcut programul pe zile cu planuri de backup în caz că se întâmplă zeci de versiuni de ale lui Murphy.
Vreau să vă zic că a fost impecabilă fata mea, adică am umblat de dimineață până seara și nu s-a plâns, a mâncat când era momentul, a mers la baie când am prins toalete în drum, nu am simțit că am cu mine un copil de 8 ani.
Anul acesta suntem amândoi ocupați așa că am știut că putem fugi câteva zile pe care le legăm de pauza de Paște. Pe principiul ce-i în mână nu-i minciună am căutat ceva ce se potrivea cu timpul pe care îl aveam disponibil. S-a nimerit să fie fix Parisul, locul pe care Elena și-a dorit să îl vadă, noi am fi înclinat mai spre Roma să vă zic drept.
Am ales pachetul prin agenție. De ce? Pentru că a fost mai convenabil de data asta.
Am fost luați de la aeroport și am avut parte de o vizită de oraș de la 8 dimineața de când am ajuns și până la orele 14 când ne-am putut lua camerele. La fel, pentru întoarcere am fost luați de la hotel și duși la aeroport, transportul a fost inclus în preț.
De regulă mergem cu grupul într-o excursie sau două și în rest ne facem programul nostru. Dacă avem parte de un ghid plin de informații frumoase și grup de oameni faini petrecem mai mult timp împreună, altfel ne vedem de programul nostru.
Hotelul a fost un Ibis aproape de o linie de metrou, am avut o cameră cu trei paturi și suficient de mare pentru Paris.
În prima zi ne-a mai rămas dupămasa și ne-am mișcat în jurul hotelului ca să cunoaștem zona. Eram treziți de la 3 dimineața și ne-am dorit să ne odihnim ca să ne bucurăm de următoarele zile.
Peste drum de hotel era un parc frumos și după o plimbare mai lungă, când să ne întoarcem la cameră am descoperit o Ludotecă Mobilă. Era ca un vagon de tren în care erau jocuri, un program cu scopul de a ajuta oamenii să socializeze. Se deschidea la orele 15, până la 19. Am văzut că erau trei sau patru angajați care se ocupau de toată zona, dar despre asta o să scriu un articol separat pentru că m-a impresionat.
TRANSPORTUL în Paris
Biletul de metroul este 1,90 euro pentru adulți, și 0,85 euro pentru copii de până în 10 ani.
Am cumpărat câte 10 bilete de persoană (prețul de pe bilet este 1,69 eur de adult, 0,85 pentru copil) și ne-au ajuns la fix. Inițial mă gândeam la un permis Paris Visite pe 5 zile, zonele 1-3 (tot ce ne interesa), dar când am calculat că două zile suntem în afara Parisului am văzut că nu are sens și am ieșit mai ieftin cu pachetul de 10 călătorii.
La ultima vizită care a fost pe cont propriu și am folosit transportul în comun și pentru drumurile la aeroport și la Versailles am luat Paris Visite pentru toate cele 5 zone direct din aeroport, cardul oferă și reduceri la diverse atracții.
Biletele sunt aceleași și pe metrou și pe autobus, se validează la intrare la metrou sau la urcare în autobus, se cumpără din stații de metrou.
Pentru trasport pe apă se poate lua Batobus. Un bilet de o zi era 19 euro pentru un adult, pe doua zile era 21 Euro, pentru copil 3-15 ani era 9 euro și 11 euro.
Croaziera pe Sena am făcut-o cu Bateaux Parisiens, biletul era 17 euro pentru adult, durează o oră și are descrierea obiectivelor pe lângă care se trece.
Pentru a ajunge la Versailles (2,92 euro de persoana) sau la Disneyland (7,60 euro de persoana) se iau alte trenuri care se intersectează cu metroul în oraș. Aveți nevoie de bilete separate, se vând la intrarea pe peron.
Atenție: și la Disneyland și la Versailles aveți nevoie de bilet ȘI LA IEȘIRE de pe peron, așa că nu îl aruncați, nu îl îndoiți, aveți nevoie de bilet la întrare pentru a urca în tren și la sosire pentru a ieși din zona gării.
Am folosit Google Maps ca să știu de unde să iau autobus sau metrou, în ce direcție și cât durează călătoria, a fost perfect, te anunță inclusiv cât te costă călătoria, direcția în care să iei busul sau metrou, câte stații ai, unde să cobori. Inclusiv drumul de unde ești până la stație este pus pe hartă, nu aveți cum să vă rătăciți.
La hotel găsiți harta orașului, sunt gratuite, luați una cu voi tot timpul în caz că vă lasă bateria la telefon.
Montmartre si Sacre Coeur
A doua zi am mers cu grupul în Montmartre, cartierul artiștilor. Ultima oară când am fost la Paris am stat acolo o săptămână și din cameră, când stăteam pe pat, în zare se vedea Biserica Sacre Coeur, așa că mi-am dorit să încep vacanța la Paris cu zona care îmi era atât de dragă.
Străduța care urcă spre funicular este plină de magazine cu suveniruri la prețuri bune, tricouri, genți, rucsace, pălării, magneți, dulciuri și multe altele care se vor lipi de voi, așa că pregătiți-vă buget pentru mărunțișuri și amintiri.
Am urcat cu funicularul, se folosește un bilet de metrou, e gratuit pentru Paris Visite. Se pot urca și scările dacă sunteți în formă.
În fața intrării în biserică era o coadă pe două rânduri, dar nu am stat mai mult de 10 minute, mergea repede.
În biserică se ținea slujbă, asta nu întrerupe vizitarea pentru că există un culoar prin care înconjori toată biserica pe dinăuntru în ritmul tău.
Lumânările se puteau plăti și cu cardul, aparatul de plată era fix lângă lumânări, alegeai modelul de lumânare, numărul și plăteai. În biserică este și un magazin, de data aceasta nu l-am vizitat.
Sunt și băncuțe în afara zonei celor care sunt la slujbă așa că te poți așeza să spui o rugăciune în liniște. Intrarea a fost gratuită.
La plecare am coborât scările și ne-am oprit la picnic pe iarbă, Elenei i s-a părut foarte frumos cum stau oamenii pe zona verde fără restricții.
Am fost un pic pe grabă în Montmartre pentru că la orele 13 aveam intrarea la Museul Orsay.
Muzeul Orsay
Biletele le-am cumpărat online din România. Știam că se stă mult la coadă, așa am ales ziua și ora când am cumpărat biletul și am intrat în 5 minute cu tot cu controlul de securitate (ca la aeroport) și cu lăsatul rucsacelor la garderobă. Am dat 17 eur pentru un bilet de adult, copilul intră gratuit.
Elena și-a dorit să vadă picturile de Van Gogh, Monet, Manet (despre unii a învățat la școală) și expoziția Gaudi (temporar deschisă în Orsay). Am reușit să ne mișcăm repede și am reușit să vedem tot ce ne-am dorit, am întins eu puțin coarda și am văzut toate expozițiile de la parter.
Pentru copii există tur de o oră și jumătate însă doar în limba franceză în Orsay.
La Muzeul Luvru există și tur pentru copii în limba engleză, dar am aflat târziu și s-a suprapus cu alt program deja organizat.
Din câte am observat o vizită de până în două ore este acceptabilă pentru un copil de 8-10 ani, mai mult este obositor în muzeu oricât ar fi de interesant.
Am mâncat la un restaurant lângă muzeu, chiar dacă știam că este mai scump, dar nu ne mai țineau picioarele să mergem altundeva. Elena a testat supa de ceapă pentru prima oară, i-a plăcut. Prețurile sunt destul de mari, aproape duble față de ale noastre. Bacșișul nu este obligatoriu, puteți rotunji la un euro sau maxim 2 euro.
După ce ne-am odihnit am luat-o pe jos pe malul Senei până la Turnul Eiffel.
Am fost surprinsă că orașul este mult mai curat decât mi-l aminteam. Multă lume face mișcare, mulți folosesc bicicleta și pe unde sunt mici zone verzi sunt foarte îngrijite, pline de flori.
La baza turnului ne-am întâlnit cu grupul și cu ghida noastră și am mers într-o croazieră pe Sena de o oră, inclusă în prețul pachetului. Apoi am mers cu tot grupul către hotel.
Vizita la Disneyland
A treia zi grupul mergea să viziteze două castele pe Valea Loarei, noi am ales să mergem la Disneyland.
Despre vizita la Disneyland am scris AICI
Palatul Versailles
În următoarea zi am mers cu grupul la Palatul Versailles. Minunat este puțin spus!
Chiar dacă l-am mai vizitat m-a impresionat la fel de mult ca prima oară. Dacă ajungeți la Paris să nu îl ratați!
Se ajunge ușor cu RER pe linia galbenă și călătoria ia mai puțin de o oră, biletul a fost 2,92 euro de persoană pe sens de mers. Coborâți la ultima stație deci nu aveți cum să o ratați, treceți strada, mai aveți puțin de mers și ați ajuns.
Noi am avut biletele cumpărate de ghid și am intrat în zona de grupuri, altfel aș fi luat biletul din timp pentru că era o coadă destul de lungă la intrare. Turul nu ia mult timp, pentru grădini se plătește taxă separată dacă vreți să le vizitați.
După vizită am mâncat în zonă, ne-am odihnit și am plecat mai departe.
De final Luvru, Turnul Eiffel și alte detalii
Am revenit la Paris și ne-am dus la Luvru pe care l-am văzut doar pe dinafară (noi am mai fost și pentru Elena ar fi fost greu de vizitat, dacă sunteți fără copil îi puteți dedica o zi întreagă pe puțin), ne-am plimbat prin grădinile Tuilleries și seara ne-am întors la hotel.
În ultima zi aveam programată vizită la Muzeul de Istorie Naturală cu grădina Zoo din Jardin des Plantes.
Am ales să ne relaxăm în Montmartre și la Turnul Eiffel, deja eram obosiți de atâta alergătură.
Intrarea în turnul Eiffell costă destul de mult, găsiți prețurile AICI și chiar și așa cozile sunt mari. Acum se putea urca doar până la al doilea nivel. Dacă afară este soare are sens, altfel nu prea. Dacă vreți să urcați pe scări puteți, dar tot se plătește bilet.
Cam la toate obiectivele se trece prin filtre de securitate, vi se verifică rucsacul, inclusiv în zona de sub turnul Eiffel.
Dimineața am avut micul dejun inclus, la amiază mâncam pe unde eram și seara în zona hotelului. Gustări, apă, fructe, am cumpărat de la magazin.
Ne-am încadrat în buget și am calculat că am economisit 250 euro prin faptul că Elena nu a plătit anumite lucruri (taxa de hotel, excursia la Versailles a fost mai puțin pentru ea, croaziera a fost gratis, Batobus nu am mai luat, am cumpărat set de 10 bilete de metrou în loc de cardul Paris Visite etc).
Am făcut asigurări de călătorie, întotdeauna îmi fac, vă recomand să faceți la fel.
Vremea a fost minunată, dar este capricioasă la Paris. Dacă iese soarele e foarte cald, dacă bate vântul ai înghețat, în aceeași zi. Pe ei nu pare să îi deranjeze, de la 15 grade am văzut fetițele cu sandale pe picioare goale și mulți copii sunt în pantaloni scurți și cu geacă pe ei.
Noi ne-am dus pregătiți. Aveam pe noi tricou, jachetă moale cu fermoar și haină subțire. Cu o săptămână înainte prognoza arăta ploaie și frig. Ne-am luat de la Decathon jachete de sailing, țin bine la vânt și ploaie, sunt ușor de pus pe fundul rucsacului pe care l-am luat cu noi tot timpul.
A fost soare și frumos, ca de obicei în excursiile noastre.
În concluzie, pentru o excursie la Paris:
- Vă puteți descurca și singuri. Peste tot angajații vorbesc limba engleză și vă ajută.
- Dacă vreți să stați în parc puteți cumpăra bilete de cazare în Disneyland Village și drumul aeroport-parc și înapoi să îl faceți cu shuttle-ul Disneyland.
- Dacă vreți să stați în Paris alegeți un hotel aproape de gură de metrou, cu trenul pe care îl găsiți intersectat cu linii de metrou (nu trebuie să mergeți cine știe unde în gară) ajungeți ușor la Disneyland sau la Versailles sau la Aeroport.
- Rețeaua de trasport în comun este bine organizată, ajungeți peste tot relativ ușor. Este un oraș mare, cu cât stați mai central cu atât vă mișcați mai ușor, dar nu este obligatoriu dacă aveți o linie de metrou la îndemână puteți face economie și să stați mai departe de centru.
- Nu mi s-a părut un oraș ușor accesibil pentru cărucioare, dar cum nu am avut unul poate că nu am observat lifturile sau rampele de acces.
- Parisul este destul de scump, organizați-vă bine și vă veți descurca și cu bani mai puțini, totuși fiți realiști, mergeți în vacanță să vă bucurați de experiențe deosebite.
- Cumpărați bilete de acces la obiective online, pot fi mai ieftine și evitați cozile de acces. Intrați pe site-urile autorizate ca să nu vă treziți cu bilete false.
- Alegeți-vă inspirat obiectivele, dați banii unde are sens pentru voi. De exemplu când am ajuns la Turnul Eiffel Elena mi-a zis că îi e frică de înălțime și nu vrea să urce, Luvru știam că este foarte mare și nu avea sens de mers cu copilul în turul lung etc.
- Faceți-vă planul pe zile, cu soluții pentru cazul în care plouă sau că sunteți prea obosiți. Eu am avut în fiecare zi planul zilei plus versiunea 1 în caz de ploaie și versiunea 2 în caz că nu mai avem putere, răbdare, chef de vreun obiectiv și astfel să pot jongla ușor cu programul ca să facem cât mai multe în timp cât mai scurt.
Singuri sau prin agenție?
Noi ne luăm pachete prin agenție câteodată, dar de cele mai multe ori ne organizăm singuri sejurul.
Ne ajută de fiecare dată cu bilete și recomandări (fie că e citibreak sau sejur prin agenție sau ne organizăm individual), de 15 ani deja!!!, draga noastră Alina de la Voyager Turism, link de contact aici: https://www.voyager-tourism.ro/
Îi spuneți Alinei ce vă doriți și ea găsește cele mai bune oferte pentru voi, în plus vă dă sfaturi și lămuriri ca să plecați liniștiți.
Dacă vă cumpărați voi vacanța de pe diverse site-uri aveți grijă să fie agenții cunoscute și cu vechime pe piață și nu o să aveți parte de surprize.
Dacă vă organizați individual căutați cazare din recomandări de la cei care au mai fost sau hoteluri utilizate de companiile de tursim, sunt verificate, cu preț bun și cu conexiuni bune de vizitat.
Bun, acum trebuie doar să mai strângeți bani și sunteți gata! Cursurile mele despre cum să faceți să aveți mai mulți bani le găsiti în secțiunea cursuri online.
Hai că acum nu mai aveți scuze, faceți-vă lista de călătorii și la drum cu voi!
Vă doresc să ajungeți cât mai repede (și apoi cât mai des) în acest oraș impresionant și în multe altele din lumea asta frumoasă.