Fluturașul de salariu, înțelege diferența dintre salariul brut și net

Fluturașul de salariu, înțelege diferența dintre salariul brut și net

Fluturașul de salariu, înțelege diferența dintre salariul brut și net

1280 853 AnaMaria

Știi care este diferența dintre salariul tău brut și cel net?

Știi pentru ce ți se rețin bani din salariu înainte să primești restul de plată?

Știi câți bani se duc din câștigul tău către stat?

Găndește-te la un procent  al reținerilor din banii tăi și apoi citește mai departe.

De obicei la interviu ești interesat de salariul net, adică câți bani primești în mână în fiecare lună.

Chiar dacă lună de lună primeam fluturașul de salariu, nu am fost atentă la sumele care mergeau de la mine către stat și când am văzut suma cu care cotizam la sănătate lună de lună în condițiile în care nu m-am tratat nici o zi în sistemul de stat m-am uimit, apoi am făcut calculul la suma cu care am contribuit în 20 de ani, wow.

După ce am decis să renunț la statutul de angajat și să intru în papuci de antreprenor am verificat pentru prima oară reținerile din salariu, banii care mergeau din salariul meu către stat și banii pe care urma din calitatea mea de antreprenor să îi dau sub formă de taxe, impozite, rețineri, să văd avantaje și dezavantaje, să decid ce formă juridică să aleg.

Apoi când am decis să am primul angajat am înțeles care este valoarea pe care trebuie să o genereze pentru ca eu să pot susține salariul și să am de unde să fac asta pe termen lung. Față de calculele și simulările pe care le-am făcut la MBA realitatea este mult mai dură, așa că orice calcul trebuie făcut de multe ori și consecințele analizate bine. Îți spun asta pentru că și angajatorul tău face astfel de calcule și dacă ceri bani mai mulți și nu primești ar trebui să le faci și tu, ca să înțelegi dacă ești refuzat pe drept sau doar ai un șef care te exploatează și nu îți dă ție bani ca să se încadreze în bugetul de cheltuieli pe care îl are alocat, drept urmare nu vrea să își riște bonusul pentru mărirea pe care o ceri tu (am văzut cazuri, știu ce zic, se întâmplă des la companii mai mari când omuleți fără valoare ajung în funcții pe care nu le merită).

Salariul brut este cheltuiala pe care o are angajatorul cu salariul angajatului.

Așa că am știut că acolo este valoarea mea minimă pe piață, luând în considerare bineînțeles diferența de program, activitate, impact și așa mai departe am putut să îmi fac un plan de bătaie pentru un job nou sau pentru călătoria mea pe cont propriu.

Pentru un angajator trebuie să produci lunar mai mulți bani decât cheltuiala pe care el o are cu salariul tău, pentru că:

  • mai are de acoperit și alte cheltuieli cu tine ca angajat cum ar fi cheltuielile cu SSM -sănătate și securitate în muncă, contabil, ofițer de resurse umane, chirie spațiu, amortizare laptop – mobilier- imprimanta și orice alte instrumente de lucru, curățenie, utilități, alte beneficii la locul de muncă (apa, cafea, fructe etc), programe de dezvoltare profesională și personală, cheltuieli cu personal administrativ, asigurări, transport etc
  • trebuie să genereze profit, dacă doar acoperă costurile și nu generează profit afacerea se va închide rapid.

Altfel spus tu trebuie să generezi o valoare la locul de muncă mai mare decât salariul tău brut.

Salariul brut este un punct bun de plecare când vrei să îți vezi valorea pe piață sau când îți faci planul de carieră, când pentru un job care îți oferă mai multe posibilități de dezvoltare ești dispus/dispusă să renunți la bani și să ceri în schimb alte beneficii.

Salariul net este suma de bani pe care o primești după ce angajatorul a reținut datoriile către stat, adică sunt banii cu care mergi acasă.

Dar să revenim la fluturașul de salariu: pe internet sunt calculatoare care fac calculul salariulu de la brut la net sau invers, calculează cât trebuie să fie salariul brut dacă vrei în mână o anumită sumă.

Reținerile din salariu și pe care trebuie să le găsești în fluturaș sunt la data la care am scris articolul următoarele:

Contribuțiile Angajatului:

  • Asigurări Sociale, denumit CAS, în valoare de 25% din salariul brut
  • Asigurări Sociale de Sănătate, denumit CASS, în valoare de 10% din salariul brut
  • Impozit pe venit, denumit IV, în valoare de 10% din salariul brut.
  • Există cazuri în care angajatul poate avea Deduceri Personale care se scad din baza de calcul

Contribuțiile Angajatorului:

  • Contribuția Asiguratorie pentru Muncă, denumită CAM, în valoare de 2,25%

Exemplu de calcul:

Să vedem cum se aplică practic aceste valori pe un salariu net de 4000 lei.

Am folosit calculatorul de aici

Anul 2022

 

ANGAJAT Lei Euro
Salariu Brut 6837 1382.02
Asigurari Sociale (CAS) 25% 1709 345.45
Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 10% 684 138.26
Deducere personala (DP) 0 0
Impozit pe venit (IV) 10% 444 89.75
Salariu Net 4000 808.55

 

ANGAJATOR Lei Euro
Contributie Asiguratorie pentru Munca (CAM) 2.25% 154 31.13
Salariu Complet 6991 1413.15

 

TOTAL TAXE Lei Euro
Angajatul plateste statului 2837 573.47
Angajatorul plateste statului 154 31.13
Total taxe incasate de stat 2991 604.6
Pentru a plati un salariu net de 4000 lei, angajatorul cheltuie 6991 lei

42.78% Stat

Printr-o căutare pe internet vei găsi mai multe calculatoare, toate fac același calcul evident, modul în care apare informația poate să fie mai ușor de vizualizat de către tine, așa că joacă-te pe câteva dintre ele.

https://calculator-salariu.net/calculator-salariu-brut.html

Poți acum să faci diverse simulări ca să înțelegi câți bani trebuie să ceri ca salariu brut la un interviu, să nu te trezești că salariul sună foarte bine și apoi să vezi că te trezești în mână cu un pic mai mult de jumătate, după cum ai văzut în calculul de mai sus 42,78% din bani merg către stat.

Când negociezi beneficii care vin în completarea salariului verifică cu angajatorul care sunt beneficiile impozabile ca să nu ai surprize când le încasezi că sunt mai puțini bani decât te așteptai și întreabă dacă suma beneficiilor (exemplu prime de Crăciun, de Paște, de diferite evenimente) este în valoare netă sau brută, dacă este valoare brută vei lua mai puțini bani în mână după rețineri.

Verifică la departamentul de resurse umane care sunt deducerile personale care ți se pot aplica sau alte beneficii care nu se impozitează (tichete de masa, tichete de vacanta, asigurări medicale etc).

Deducerea personală este suma care se scade din salariu brut care este baza de calcul pentru rețineri și astfel plătești mai puțin către stat. Deducerile se aplică veniturilor sub o anumită limită sau celor care au persoane în întreținere, copii minori sau membri de familie fără venituri.

Dacă simți că aduci valoare companiei și că răsplata nu este pe măsura rezultatelor tale, îți recomand cursul pe care l-am scris și care a dat rezultate pentru câteva sute de persoane, îl găsești AICI

Îți urez mult succes în a obține banii pe care îi meriți!

Photo cover by Andrea Piacquadio

Citește și articolele:

Vrei să fii mai mult? Fă mai mult !

5 pași ca să îți faci bugetul de cheltuieli, simplu și eficient

Economiile și rolul lor

 

Leave a Reply