Luminițele s-au aprins, târgurile de Crăciun s-au deschis, iar la radio se difuzează cântece specifice de Crăciun.
Poți alege să intri în atmosferă sau să te enervezi și să te plângi de trafic, de aglomerația din magazine, de cheltuielile care urmează, de vremea de afară, de petrecerile și serbările care se țin lanț, și câte și mai câte. Dar ideea nu este să ajungem în pragul sărbătorilor epuizați, nu-i așa?
Ce ar fi să întâmpinăm Crăciunul plini de bucurie?
Vă propun să ne facem timp, zilnic, pentru câte o activitate care să ne aducă înapoi timpul de calitate, apropierea, familia, dragostea, atenția, generozitatea, fericirea.
Luna Decembrie este specială.
Dacă în timpul anului fugim dintr-o parte în alta, în Decembrie vă propun o serie de activități care vă vor apropia, în familie.
Veți avea șansa să vă cunoașteți mai bine, să petreceți timp altfel, să lăsați deoparte grijile și să aveți timp de calitate împreună.
Multe activități nu costă nimic, este nevoie doar de puțină organizare și energie pozitivă, bucuria de a fi împreună, de a vă pregăti pentru sărbătorile de sfârșit de an.
Vă propun o serie de 24 de activități pe care să le faceți în luna Decembrie.
Unele activități sunt pentru anumite zile, altele se pot schimba între ele, în funcție de programul familiei.
1. Discutați despre ziua națională a României.
Căutați și alte zile naționale, ale altor țări – de exemplu țările unor colegi de grădiniță sau școală, țările în care aveți prieteni, țările pe care le-ați vizitat sau pe care ați dori să le vizitați. Dacă ieri nu ați făcut această activitate, o puteți face astăzi.
2. Faceți un colaj cu amprenta mâinii fiecărui membru din familie.
Puteți face asta din hârtie colorată sau hârtie pe care o colorați după ce ați trasat conturul mâinii, fiecare mână în altă culoare, apoi să lipiți mâinile împreună.
3. Sortați lucrurile pe care nu le mai folosiți dar care sunt în stare foarte bună.
Mulți avem prin dulapuri lucruri cu etichetă dar pe care nu le-am purtat și nici nu avem de gând, nu ne mai vin, nu ne mai plac etc. Sau avem haine pe care le-am îmbrăcat de câteva ori și acum țin loc degeaba, în dulap. Copiii cresc și uneori abia apucă să poate hainele și multe le rămân rapid mici.
Pentru alți oameni, aceste lucruri sunt de un real folos. Nu le lăsați să țină ocupe doar loc în dulap, faceți bucurii mai departe.
4. Pregătiți cadouri pentru cei mai puțin norocoși.
Câteva obiecte de igienă, ceva dulce, o jucărie, o haină, o carte, pot fi o mare bucurie pentru un copil.
Căutați o cutie de pantofi sau orice cutie în care să încapă lucrurile, împachetați-o frumos, duceți cutia la un centru care colectează astfel de cutii și se ocupă mai departe de distrbuirea lor către cei la care Moșul nu prea ajunge. (de exemplu căutați pe internet locații care colectează cutii pentru programul shoebox sau similar, ori, dacă ajungeți la spectacolul Zurli din Decembrie puteți lăsa acolo o cutie pentru un copil).
5. Lustruiți împreună ghetuțele în seara de 5 Decembrie, pentru Moș Nicolae.
Această activitate se face în familie, toți în același timp. Moșul sigur va lăsa măcar o portocală sau o ciocolată și în ghetele părinților. Povestiți copiilor legenda Moșului Nicolae.
6. În week-end, când se lasă seara, vedeți un film de Crăciun împreună.
În pijamale, cu biscuiți și ciocolată caldă.
Dacă nu sunteți fani ciocolată caldă, încercați altceva. Părinții vin fiert cu scorțișoară iar pentru copii puteți face suc fiert de gutui sau mere, compot clasic de mere, cu scorțișoară.
7. Sâmbăta sau duminică, alocați timp pentru jocuri în familie.
Timpul poate varia în funcție de vârsta și răbdarea copiilor.
Dacă aveți copii energici încercați joc de mimă sau ceva ce implică mișcare prin casă, cum ar fi o vânătoare de comori (cartea pe care o citim seara, ciocolată, un anume obiect etc).
Cu atâtea lucruri de făcut doar de jocuri poate nu aveți chef, dar este important acest timp pentru familia voastră. Programați ziua din timp, daca sunteți plecați veniți mai repede acasă.
Lucrurile importante pentru voi nu trebuie amânate, trebuie planificate!
8. Faceți împreună ornamente pentru brad.
Găsiți pe internet destule modele, de la foarte foarte simple la unele care au nevoie de atenție și migală. În funcție de timpul disponibil, căutați câteva modele și încercați să le faceți în familie, împreună. Mai jos am lăsat o poză cu câteva decorațiuni pregătite de copiii de grădiniță care ne-au colindat anul trecut.
9. Alegeți împreună ziua în care împodobiți bradul.
Dacă aveți brad artificial puteți începe mai devreme, așa vă bucurați mai mult de luminițe și globuri.
Noi facem bradul împreună, de când era Elena bebeluș. Este o seară magică cea în care muncim cu toții și apoi aprindem luminițele de pe brad.
10. Gătiți împreună fursecuri pentru Moșul.
Găsiți rețete rapide pe internet.
Dacă nu apucați să faceți pentru amândoi moșii, încercați măcar pe Moș Crăciun să îl răsfățați, știm că îi plac mult fursecurile.
11. Pregătiți felicitări pentru cei dragi.
Felicitările făcute de voi, personalizate, sunt de mare efect. Tăiați, lipiți, colorați, adăugați mesaje scrise de mână, lipiți poze cu voi, vor arăta minunat și sunt unicat.
12. Faceți împreună, toată familia, meniul pentru Crăciun și Anul Nou.
Dacă aveți copii școlari, pregătiți cu ei mai departe și lista de cumpărături. Discutați despre meniul pe care îl aveați când erați copii, care sunt mâncărurile vostre preferate, ce gătiți sau cumpărați, de ce le recomandați să guste anumite mâncăruri.
13. Faceți împreună lista de cadouri pentru cei dragi.
Vorbiți despre spiritul sărbătorilor și de ce ne facem daruri reciproc.
Pentru cei cu copii mai mari, faceți și calculele referitoare la cadouri și un buget total. Lăsați pe lista de propuneri orice idee de cadou și apoi, după ce faceți calculele, regândiți împreună cadourile în funcție de bugetul alocat.
14. Învățați cel puțin un colind.
Ascultați mai multe colinde și alegeți unul pentru a-l cânta în seara de Ajun. Discutați despre obiceiul de a colinda. Organizați din timp mersul la colindat: în cartier, în vecini, la prieteni, cu copiii etc. Copiii se vor bucura de această seară.
15. Faceți o listă cu mulțumiri.
Cui i-ați mulțumi și pentru ce? Începeți cu motive pentru cei de la masă, apoi extindeți lista către alți oameni din viața voastră. Puteți chiar să faceți bilete pe care apoi să le trimiteți celor cărora ați vrea să le mulțumiți. O poză pe whatsapp la bilet va aduce bucurie cuiva.
16. Faceți o listă cu lucrurile importante pentru voi.
Ascultați-vă unii pe alții. În acestă discuție fiți atenți și sub nici o formă nu vă amuzați de răspunsul unuia dintre voi. Respectul merge mână în mână cu dragostea.
17. Gătiți împreună și luați masa în familie.
Stabiliți un meniu la care cu toții să contribuiți, fără excepție. Găsiți o seară în care sunteți cu toții acasă, o să vă înghesuiți în bucătărie, o să lucrați în echipă, o să vă bucurați de o masă plănuită și realizată de toți- un fel de teambuilding în familie.
18. Faceți o listă cu realizările de peste an.
Ce vi s-a părut important și de ce. Ce v-a făcut fericiți și de ce.
Puteți chiar face câte un colaj in care scrieți ceva semnificativ (data, eveniment, descriere, cuvânt) sau puneți poze. Acest colaj vă va ajuta să realizați cât sunteți de valoroși, va fi de folos în zilele în care toate parcă merg pe dos.
19. Faceți planuri comune pentru anul următor.
Discutați cu copiii despre importanța planificării. Puteți face un vision board comun.
Discutați planurile de vacanță, programul anual, lucrurile importante de peste an, valorile voastre ca familie și de ce anumite lucruri și evenimente sunt importante, de ce voi faceți lucrurile altfel decât alte familii. Veți fi mai atenți cu banii și copiii vor înțelege mai ușor când le veți refuza câte ceva pentru că le veți aminti obiectivele familiei și faptul că uneori, dorințele individuale, pot face ca celelalte obiective să nu mai poată fi realizate.
20. Faceți planuri individuale pentru anul următor.
Luați în considerare planurile comune făcute deja. Copiii vor învăța că este important să te concentrezi pe îndeplinirea dorințelor tale dar în același timp să ții seama de dorințele celor din jurul tău.
21. Sunați persoane dragi cu care nu ați mai vorbit de mult timp.
În timpul anului ne dorim să vorbim cu diverse persoane dar găsim diverse motive: poate nu e disponibil, poate deranjez, la ora asta nu au ajuns încă acasă, deja e târziu las pe mâine, dar de ce nu sună ei, etc etc și uite așa trece și câte o jumătate de an de amânare. Găsiți un interval orar și sunați, exprimați-vă bucuria în fața copiilor, explicați-le că sunt prietenii care rezistă distanței și timpului.
22. Învitați pe cineva la masă la voi acasă.
Pregătiți masa cu atenție la detalii, pregătiți din timp meniul, bucurați-vă de invitați în jurul mesei voastre. Arătați copiilor ce înseamnă ospitalitatea, bucuria de a avea la masă oameni dragi, de a mânca împreună aceeași mâncare, de a depăna amintiri, de a te încărca cu energie bună.
23. Împachetați cadourile pentru cei dragi.
Chiar și copiii mici observă că și voi schimbați cadouri între voi, că după ce vine cineva în vizită apar cadouri noi sub brad, că dacă mergeți în vizită aveți cu voi cadouri. Așa că vă propun să împachetați cadourile împreună. Deja v-am propus să discutați ideile de cadouri împreună, acum le și ambalați frumos și atașați felicitările făcute de voi.
24. Bucurați-vă de seara de Craciun, de mâncărurile deosebite, de colinde, de oamenii din jurul mesei.
Puteți discuta despre tot ce ați realizat împreună în luna aceasta. Puteți discuta despre mâncărurile tradiționale și obiceiurile din alte țări.
Luna aceasta poate fi una obositoare, în care să nu ne ajungă nici timpul, nici banii, iar seara de Ajun să ne găsească fără vlagă.
Cu puțină organizare, cred că putem să ajungem în seara de Ajun cu sufletele pline, cu drag, cu dragoste, cu o grămadă de sentimente frumoase de mulțumire și recunoștință.
Chiar dacă vom fi obosiți, vom avea un strop de energie pentru a savura spiritul sărbătorilor și ne vom bucura de prezența celor din jur. În plus, vom face din Decembrie o lună magică, cu multe amintiri frumoase. Vom începe noul an cu mult mai multă dragoste!
Să fie magie! Să fie bunătate! Să fie dragoste!
Photo by Ann Danilina on Unsplash
Minunat!
Pacat ca 24 a trecut deja si ultimele zile din Decembrie le petrecem departe de casa [dar cu paznic bun lasat sa ne pazeasca de hoti 😉 ]
Insa mi-am pus reminder in calendar sa recitesc articolul acesta pe 27 noiembrie 2020 😉
Multumesc pt inspiratie!
Si pt ca mi-au placut atat de mult activitatile propuse de tine, pe o parte dintre ele o sa incerc sa le exersez cat mai des pe parcursul intregului an 😉
Si ca sa-mi cresc sansele de implementare, imi asum public, ca voi reveni cu feedback, aici, la sf lui Ianuarie!
La multi ani, Ami!