Am verificat pe ce se duc banii noștri, am avut un șoc!

Am verificat pe ce se duc banii noștri, am avut un șoc!

1920 1280 AnaMaria

Voi știți pe ce se duc banii voștri?

Adică așa, negru pe alb, pentru că am văzut din discuțiile cu cei cu care interacționez că între ce credem și ce rezultă după ce punem lucrurile pe hârtie, diferența este mare (cam de 30% spun studiile).

Dacă cineva v-ar pune în față o sumă de bani cash, o legătură de bani, așa ca la bancă și ar zice …

 1. aceștia sunt banii pe care tu îi cheltui pe ….
 2. cu banii aceștia ai putea să faci lucruri mult mai bune pentru tine și familia ta cum ar fi: X,Y,Z

Șansele să nu mai cheltui aiurea pe subiectul analizat ar fi foarte mari, din cauza impactului. Asta se întâmplă la emisiunile acelea la care ne uităm și zicem wow, pentru că avem o reprezentare clară a ceva ce în general se vede mic și lipsit de importanță.

Așa zilnic, câte 5-10 lei/eur, plătiți cash sau cel mai des cu card ca să evităm ideea de cheltuială, nu se văd.

La fel sunt gramele de zahăr, așa la gram nu se văd ascunse în diferite produse, per total duc la kilograme acumulate și probleme de sănătate, când te apuci să analizezi nu îți vine să crezi despre ce cantități vorbim, cam așa e și cu banii, fix așa.

Afirmația din titlu este doar un mesaj dintre multe mesaje pe care le primesc după ce trec de jumătatea cursului Tu si banii tăi, cu cei care îl fac în ritmul pe care îl coordonez. 

Știți deja că eu îmi fac lunar calculele referitoare la bani. Este o activitate care îmi place foarte mult, mă relaxează să calculez bani, așa cum mă relaxează să fac salata boeuf. Am și o diplomă de contabil, cu toate că analiza financiară am iubit-o și mai mult încă știu conturi pe de rost.

Îmi place mult să calculez bani, să fac planuri și prognoze, scenarii de risc, ședințe de brainstorming pentru creșterea afacerilor și a banilor.

Dar să revenim la cheltuitul banilor, modul în care ei dispar și cum să ne dăm seama pe ce. 

Surprinzător, foarte puțini oameni își țin o evidență a banilor.

Surprizător sau nu, pentru că banii ne însoțesc în fiecare zi a vieții noastre și în același timp ne dau emoții pozitive și-sau negative, ne provoacă, ne înfricoșează, ne ridică și ne coboară, ne influențează deciziile, relațiile, gândurile. Câteodată simțim că suntem în control, alteori că totul e un haos pe care nu îl putem controla.

Statisticile arată că 70% dintre oameni trăiesc în haos financiar?

Iar din restul de 30% care se descurcă, probabil foarte puțini își fac calculele referitoare la banii care trec, intră și ies, lunar, anual, din conturile lor.

Adică să estimăm un maxim 10% dintre oameni știu câți bani câștigă (dar mai puțini dintre ei au mai multe surse de venit) și pe ce cheltuie banii.

Cursanții din grupele mele finalizează cursul în proporție de peste 90%, asta înseamnă că pe lângă faptul că văd sau ascultă lecțiile, își fac temele. TOATE TEMELE AU LEGĂTURĂ CU EI. Asta înseamnă că nu le dau studii de caz generale, referitoare la situații ipotetice, cu toate că poate nu ar fi o idee foarte rea nici asta.

După ce trec de lecția cu cheltuielile, își fac timid curaj să pună totul pe hârtie, de obicei într-un xls.

educatie financiara parenting

cu echipa de experți R Kyiosaki, 2019

Apoi urmează surpriza!

”Nu aș fi crezut!”,

”Atâția bani dăm pe mâncare?”,

”Cheltui aiurea pe tone de jucării, trebuie să mă opresc, nici nu mi-am dat seama.”,

”M-am obișnuit să am grijă de mine și nici nu mai luam în seamă banii dați pe …. (masaj, coafor, mani-pedi, tratamente cosmetice, hobby etc)”,

”Cheltui acasă pe mâncarea familiei cât dau și pe masa de prânz la birou?”

”Zici că am făcut două vacanțe în Maldive, nu că am ieșit câteva weekenduri din oraș. Nu aș fi crezut.” … și așa mai departe.

Dar ce e interesant, și asta descopăr în ședințele unu la unu, este ideea persoanei de unde ar trebui să taie din cheltuieli, pentru că întotdeauna persoana cu care vorbesc are tendința de a încerca să taie de unde nu este cazul, adică de la:

 • mici plăceri care nu sunt chiar zilnice, care adunate nu sunt nu știu ce – de exemplu o cafea când ies în parc în weekend;
 • un accesoriu cumpărat o dată pe lună – și pe care îl vor folosi cu drag câțiva ani;
 • un electrocasnic pe care îl vor folosi ani de zile și le este util;
 • facturile de utilități, când acestea sunt în limite normale – de multe ori un 10% din factura echivalează cu o pizza sau un meniu fastfood;
 • lucruri care sunt în zona lor de plăcere și interes, conforme cu valorile lor personale – pentru că dau un sentiment de vinovăție, egoism etc;
 • educație: cursuri, cărți, dezvoltare personală și profesională – sunt investiții care îți cresc valoare personală, în timp vei produce mai mulți bani sau dacă nu, măcar ești o persoană mai relaxată -asta daca dai bani pe hobby-uri.

De unde ar trebui să taie cei care cheltuie mulți bani și nu observă atât de ușor, sunt zonele acestea:

 • obiceiuri zilnice care scot bani din buzunar încet și sigur –
  • cafeaua luată în drum spre birou, cu toate că și acasă și la birou au cafea, (de la 200 eur pe an, dacă adăugăm și un croissant, covrigi, prăjiturică, dublăm suma, și asta pentru o cafea luată de a un chioșc, dacă se ia cafeaua de la un brand cunoscut, suma se dublează și ajunge până la o medie de 650 eur pe an). Când ajungeam în corporații să țin cursuri, treceam pe lângă cafenele cunoscute, era plin la rând de tineri care își lasă acolo salariul de pe o lună, fără măcar să își dea seama de asta;
  • masa de prânz în oraș sau comandă la birou pentru că așa fac și restul și nu vor să se facă de rușine. Știu directori cu salarii de mii de euro care mânăncă ce își aduc de acasă în sufertaș, fără rușine și evident nu din rațiuni financiare – mulți ar putea pune masa zilnică de la restaurant în cheltuielile de protocol de exemplu. Un mic dejun de 15 lei înseamnă tot vreo 650 eur pe an, minim. Tu cât cheltui pe masa de prânz? Sau cât ai cheltuit până la finalul zilei de ieri doar la muncă? Fă calculul pe 11 luni a câte 20 de zile lucrătoare.
  • sticla cu apă luată de pe stradă, cu 2-3 lei în plus, la 2 sticle de apă pe zi lucrătoare la plecare și venire, rezultă o sumă de până la 200 eur pe an,
 • vicii – să deschid subiectul? Un fumător care fumează câte 2 pachete pe zi cheltuie peste 3000 eur pe an pe această plăcere, nu mai punem la socoteală alte cheltuielil medicale care vin cu timpul la pachet. Când cineva care fumează îmi spune că și-ar dori o vacanță în Grecia, dar nu își permite, nici nu mai zic nimic, este matematică de clasa a treia maxim. Sunt multe persoane care își încheie seara cu o sticlă de vin, sau cu câteva beri, fiecare cu plăcerile lui, pentru care muncește mai mult de o lună pe an, fiecare își face calculul dacă are sens sau nu.
 • comoditate – un exemplu ”comand mâncare pentru că nu știu să fac”. Asta cu nu știu nu se plică nici fetiței mele de 7 ani, pentru că deja știe să facă mai multe rețete. Să te hrănești este o nevoie pe viață, să aștepți să o facă alții este o atitudine infantilă, să plătești să o facă alții este răsfăț. Fiecare este liber să creadă și să facă orice pe banii pe care îi muncește, eu zic dacă sunt întrebată, nu critic, zic.
 • părerea celorlalți – gura lumii o să fie prezentă acolo, când își trece frica de ea o să ai mai mulți bani în buzunar. Când ai grijă de bani te fac toți zgârcit, când îți iei ceva frumos te fac norocos, ia-o așa cum este, stai pe drumul tău.
 • emoțiile anesteziate cu bani- aici îți dai sema din modul în care îi cheltui care este zona dureroasă, să îți dau exemple din ce am întâlnit în discuțiile cu oameni:
  • gratificare – eu merit, nu am avut când am fost mic și am suferit că mama îmi spunea doar nu
  • umilință – au râs de mine că nu am avut;
  • vină – sunt plecată mult de acasă măcar atâta bucurie să le fac copiilor, celor din jur; îmi văd rar copiii (divorț, despărțire, delegații) și când sunt cu ei vreau să îi văd fericiți, banii nu contează;
  • speranța de fericire – luată din reclame și social media, toți sunt fericiți când au ceva și vreau și eu acel ceva.
 • distracție – ieșiri în weekend, vacanțe, club, petreceri. Contează mult cercul de prieteni și obiceiurile (uneori păguboase) din gașcă.

Ce se întâmplă după îți analizezi situația cheltuielilor?

Vei cheltui mai puțin? Cel mai probabil vei ajusta câteva categorii de cheltuieli.

Vei cheltui mai chibzuit? Cu siguranță. Muncești pentru bani și parcă te doare sufletul (și spatele, și gâtul, și picioarele, și ochii) să îi arunci așa de ușor pe lucruri care până la urmă nu contează.

Vei avea mai mulți bani? Da, în sensul că mai mulți bani cheltuiți pe ce contează și aici este marele secret pe care cei din jur îl numesc noroc.

Doar prin faptul că găsești variante mai rentabile, ai grijă la bani, faci cumpărături după ce ți-ai făcut un meniu și o listă, cumperi la ofertă, tai micile obiceiuri păguboase, vei reuși să salvezi niște bani pe care îi poți economisi sau investi într-o asigurare de viață cu acumulare de capital, câteva instrumente financiare, sau te scapi mai repede de creditele pe care le ai, învestești în dezvoltarea ta profesională și așa mai departe, TOATE ACESTEA fără să scoți bani suplimentari din buzunar, doar prin faptul că ții evidența banilor pe care îi ai acum. 

Vei mai cheltui bani aiurea? Evident, dar nu o faci din greșeală ci pentru că asta îți dorești, asta are sens pentru tine, asta îți va da o satisfacție personală mai mare și de mai lungă durată.

Separat de asta, cu siguranță că ulterior o să îți dorești să îți crești veniturile și sursele de venituri.

Spor la bani vă doresc!

Vă recomand cu drag și încredere cursul meu TU ȘI BANII TĂI, un curs care schimbă vieți, care te va ajuta să ai o relație mult mai bună cu banii tăi, și care pe lângă multă informație își va da și motivație, încredere, energie pozitivă.

Citește despre cursul TU SI BANII TAI și ce spun o parte dintre cei care au făcut acest curs (peste 250 de oameni deja), în linkurile de mai jos:

Ce spun participanții de la cursul Tu și banii tăi! Să pornim la drum

Cum se desfășoară cursul online de educație financiară Tu și banii tăi, să pornim la drum!

Curs online video înregistrat: Tu și banii tăi!

Datele de începere ale seriilor de cursanți din cursul TU SI BANII TAI le anunț în secțiunea EVENIMENTE

Photo cover by Markus Spiske on Unsplash

Leave a Reply