Cât contează denumirea funcției?

Cât contează denumirea funcției?

1280 853 AnaMaria

Ne ținem cu dinții de funcții.

De multe ori ratăm oportunități de dezvoltare pentru că nu vrem să mergem la ceva mai jos și să se vadă în CV-ul nostru că am făcut un pas în spate.

Dar dacă pasul acela în spate este pentru a ne lua avânt?

Ascultam un discurs al directorului de operațiuni Facebook, Sheryl Sandberg  referitor la istoria profesională. Titlul nu a contat, ea a făcut pași în spate în carieră, pași care au demonstrat că a urmat drumuri mult mai bune. Cei din jur i-au spus că este nebună dar a avut câțiva mentori care au îndrumat-o să vadă potențialul unui loc de muncă, dincolo de funcție.

Mi-am amintit câteva discuții telefonice pe care le-am avut, înainte să închei legătura cu domeniul bancar.

Știam că banca pentru care lucram urma să se retragă din țară. Am luat decizia că voi ieși din mediul bancar așa că am stat cât mai mult ca să învăț din acest proces de închidere a unei bănci; vă spun eu că este mult mai ușor să deschizi o bancă decât să o închizi. Trebuie să găsești soluții la probleme cu care nu te-ai mai întâlnit sau la care nici nu te-ai fi gândit vreodată.

În această perioadă de final, am primit telefoane cu oferte de muncă chiar și de la oameni cu care lucrasem în urmă cu mai mult de 10 ani.

Am fost întotdeauna eficientă și serioasă, așa că oamenii ca mine nu au uitat modul în care am lucrat împreună încă de pe  vremea în care diferite lucruri se desenau cu pixul pe hârtie înainte ca ele să ajungă memo-uri, procese, produse, analize de risc sau dezvoltări de sistem.

Știi, nu e poziție de manager

În câteva telefoane am auzit spus, cumva ca o scuză, cu jenă, că poziția propusă nu era cu titlul de manager.

”Nu știu dacă te deranjează dar funcția este de …. ”, ”Știi, nu e poziție de manager, e doar de coordonator/supervizor” etc.

Adevărul este că nu mă deranjează lipsa titlului cât mă deranjează lipsa de mână liberă ca să fac lucrurile în felul meu, să lucrez cu oameni deștepți și de la care să am de învățat, să simt că fac o diferență prin activitatea mea. Consider rolul mai important decât titlul.

Am văzut implementări eșuate la nivel de companie pentru că implementarea se făcea cu persoanele care aveau titlurile necesare și au fost ignorați oamenii care, chiar și fără titlu, erau recunoscuți ca lideri în organizație.

Citește și articolul (click pe titlu) Timpul meu la muncă, resursă bine investită.

Titlul este o recunoaștere externă

Titlul la job este ca imaginea, vinde. Se spune că trebuie să te îmbraci pentru funcția pe care o vrei și nu pentru cea pe care o ai.

Titlul dă putere de decizie, de negociere, dă prestanță.

Titlul demonstrează în câteva cuvinte nivelul profesional la care suntem, locul nostru în structura companiei, responsabilitățile și rolul în organizație.

Oare câți ar renunța la titlu pentru un job situat mai jos dar care oferă alte beneficii, cum ar fi potențial de dezvoltare, creștere, balanța munca-viață personală satisfăcătoare, mediu relaxant de lucru, flexibilitate etc.

Încremenirea pe o poziție de dragul funcției

Multe persoane rămân încremenite pe un post ca să nu își piardă titlul, chiar dacă sunt nefericiți, nu au unde să se mai dezvolte, nu obțin beneficiile dorite sau meritate.

Am fost crescuți cu etichete și am învățat să ne identificăm cu ele.

Cine sunt eu fără titlul meu? Titlul de șef, supervizor, manager, director etc

Ce o să zică lumea? Cum o să mă mai privească? Ce o să cred eu despre mine? Cum să arunc atâția ani de experiență la gunoi?

Avem o mulțime de frici fără să ne gândim la faptul că titlul e folosit doar în viața asta, ca să o spun frumos, nu va fi gravat pe nimic.

Titlul sau rolul contează în viața profesională?

Sunt persoane care sunt interesate doar de rolul pe care o să îl aibă în organizație, ce au de făcut, ce au de învățat, dacă au mentori, cum vor evolua, unde vor fi în câțiva ani, ce pot face mai departe după anii pe care îi petrec în organizație.

Știți întrebarea clasică de la interviu: unde te vezi în 5 ani?

Întotdeauna gândeam: unde mă vedeți voi în 5 ani?

Eu știu ce am de oferit, oare voi ce aveți de oferit? Să pornim de la ideea unei relații win-win.

Totuși titlul contează și nu trebuie ignorat. Titlul funcției este un element important de adus pe masa negocierii la angajare.

Numele tău, cel mai bun titlu

Până una alta, cred că fiecare trebuie să își facă din nume un brand personal astfel încât la orice interviu de angajare discuția despre titlu /funcție să fie ”cum vrei tu numai sa te angajezi la noi”.

Știi care este cel mai important titlu? Cel care urmează!

Pentru el te trezești azi, pentru el dai ce ai mai bun din tine.

Ca o recomandare: într-o țară plină de șefi și manageri fii un lider, o să îți aducă mult mai multă satisfacție.

Leave a Reply