Distracție garantată pentru copii, pe bani puțini!

Distracție garantată pentru copii, pe bani puțini!

2240 3984 AnaMaria

Toată vara am încercat să le oferim copiilor distracție și amintiri frumoase.

Pentru că am pregătit opționalul de educație financiară pentru grădinițe și școli (vezi aici), vara aceasta am fost atentă la diverse lucruri, printre care modul în care copiii se distrează și cât costă această distrație, dacă distracția se poate obține și cu bani puțini sau chiar fără bani.

Top distracții, gratis sau aproape gratis, care înlocuiesc cu succes orice gadget:

  1. Părinții

În topul preferințelor copiilor se află întotdeauna părinții. Jocul cu părinții este de departe preferat oricărui lucru, joc, emisiune TV, tabletă sau telefon.

Joaca de-a v-ați ascunselea, prinselea, desene, gătit împreună, spălat de geamuri, spălatul mașinii, curățenie în casă atâta timp cât este prezentată ca o joacă, joaca cu jucării care nu fac nimic – vezi mai jos, jocuri inventate, citit, drumeții, foc de tabără, joc de-a indienii într-un cort improvizat, joc de rol, joc de-a meseriile, jocuri de societate etc.

V-ați prins, cam orice faceți împreună și vă distrați este o joacă adevărată pentru copil.

  1. Prietenii

De la 3-4 ani copiii se bucură de prieteni. Evident că se ceartă, se supără unii pe alții iremediabil pentru vreo 5 minute ca apoi să fie iar cei mai buni prieteni.

Împreună fac diverse și întorc casa pe dos dar distracția este garantată. Dacă aveți haine în care se pot deghiza o să fie foarte încântați.

Vă recomand să strângeți doar la sfârșit, cu ajutorul lor, cântând un cântecel sau prin concurs de viteză.

  1. Apa

Copiii au o adevărată fascinație față de apă.

Fie că vorbim de apa de la mare, o apă curgătoare, ștrand, piscină, cada de baie, furtunul din grădină sau apă într-un lighean, apa este întotdeauna o jucărie senzațională.

Dacă le dați apă într-un vas mai încăpător și îi lăsați să facă diverse lucruri, o să fie foarte încântați și ocupați.

De exemplu: să pescuiască mingi de ping-pong cu o lingură, să transfere apa dintr-un recipient în altul, să folosească o pâlnie, să încerce transferul apei fără pâlnie, să amestece diverse lucruri și să vadă efectul de exemplu zahărul care se topește, colorantul alimentar sau acuarela care colorează apa etc.

Bălțile de ploaie și săritul în ele este un adevărat deliciu. Nici țâșnitoarele de apă nu se lasă mai prejos și nici aleile cu apă săritoare.

  1. Parcul

Ieșirea în parc este o distracție dar și un mod de a învăța multe lucruri, de la răbdare și amânarea recompensei până la socializare, comportament în societate.

Răbdare și amânarea recompensei s-au dovedit a fi elemente necesare și predictori pentru succesul în viață. Aceste atitudini se pot exersa în parc când copilul își așteaptă rândul la leagăn sau tobogan sau carusel.

Citește și articolul : Copilul mic care nu imparte nu este egoist

Momentul în care îi vine rândul să se dea pe tobogan de exemplu, pentru un copil echivalează cu obținerea unei recompense.

Dacă în parc întâlnește copii cu care se cunoaște, distracția este garantată – și socializarea între părinți.

  1. Jucării care nu fac nimic

Jucăriile care nu au baterii și nu fac nimic singure sunt cele care dezvoltă imaginația copilului. Mă refer la minge, elastic, obiecte de săpat, păpuși și mașinuțe, figurine și o grămadă de lucruri pe care copilul le găsește peste tot și le folosește drept jucării etc.

Prin casă copiii descoperă diverse lucruri care au rol perfect de jucării, cum ar fi de exemplu o oală care poate fi tobă, recipientul în care copilul își va demonstra talentul de bucătar, un lac pe care vor pluti coji de nuci sau capace de plastic – adevărate bărci, depozit pentru jucării, casă pentru păpuși, tunel pentru mașini sau parcare subterană, casă sub pământ pentru un iepuraș și așa mai departe.

După ce am cumpărat câteva jucării menite să dezvolte creierul copilului, am descoperit că niște sticle de 0,5l, foarte bine închise și cu diverse lucruri înăuntru (nisip, apă cu ulei, orez, fasole, pietricele, apă colorată) sunt fascinante pentru un copil de 1-2 ani, la fel sau mai ult ca orice jucărie scumpă.

Un cort improvizat dintr-o pătură și două scaune poate fi un palat de prințesă, un cort de indieni, un adăpost pentru arici, un tunel secret, o peșteră, un loc perfect de citit sau chiar de dormit de amiază.

Cu aceste jucării, care nu fac nimic singure, copilul va descoperi noi și noi moduri de joacă.

Citește și articolele : 

Mami, am nevoie de timpul meu liber !

Nu fura gândurile și vorbele copilului tău!

  1. Descoperiri

Lumea este atât de fascinantă încât e greu de convins un copil să meargă la culcare.

De la 4-5 ani somnul de amiază devine o adevărată luptă de convingere. Fiecare moment este necesar pentru a descoperi sau redescoperi ceva nou.

Vizitele în locuri noi, excursie la țară, vizită la zoo, grădina botanică, parcuri cu lac și rațe, gara, aeroportul, metroul, tramvaiul, biserici, clădiri vechi, plimbare prin pădure pentru a descoperi păsări sau ciuperci sau diferite tipuri de copaci sau mușchi pe copaci, magazine tematice, muzee, centrul vechi al orașului și așa mai departe, toate îi dau copilului șansa să descopere lucruri noi și interesante.

Copilul va colecționa diverse lucruri de peste tot, fiți pregătiți cu diverse recipiente, pungi, șervețele, gel dezinfectant, apă.

Citește și articolul Care este vârsta de la care copilul poate să … ?

Distracție de ”toți banii”

Copiii nu înțeleg prețul lucrurilor. Distracția pe care ei o au este dincolo de cifrele prețului de pe raft.

Când un copil vede o jucărie la magazin, de exemplu, în mintea lui/ei deja se țese o poveste.

Cu cât jucăria este mai simplă, cu atât mai multe povești va genera. O jucărie cu lumini și zgomot, poate bloca imaginația copilului care va apăsa butonul pentru ca jucăria să facă același lucru. Dacă aveți astfel de jucării, încercați să le lăsați și fără baterii o perioadă.

După cum puteți observa și voi, distracția maximă se poate obține (și) cu o investiție minimă.

Ne dorim ca să vedem copilul jucându-se pe malul Mediteranei în apă și nisip curat dar copilul se distrează la fel de bine și pe nisipul plin de chiștoace de la marea noastră și în nisipul-pietriș aproape inexistent din groapa de nisip din parc.

Noi părinții, avem uneori impresia că o jucărie scumpă aduce multe beneficii, apoi suntem frustrați că e lăsată deoparte în detrimentul altor jucării improvizate.

Sunt jucării complexe, mai scumpe, și care consider că merită banii.

Nu despre jucării scumpe este articolul dar, ca să nu credeți că apreciez doar jucăriile ieftine sau gratis, menționez și acest subiect.

De exemplu mă gândesc la bucătăria pe care i-am luat-o Elenei, cu care se joacă de doi ani deja și mai are câțiva ani de jucat cu ea împreună cu toate prietenele care îi vin în vizită.

La fel am văzut mese de lucru cu tot felul de accesorii, copiii își pun la contribuție mintea pentru a face diverse activități la ele, înșurubează, deșurubează, montează, taie, lipesc, măsoară etc.

Aceste jucării cred că merită o investiție mai mare, având în vedere beneficiul adus prin jocurile de rol pe care le vor genera.

Astfel de jucării am încercat să îi ofer Elenei doar la ocazii speciale, de ziua ei sau de Crăciun. I-am rugat pe cei care ar fi adus câte un cadou, să contribuim toți la un singur cadou și să evităm inundarea copilului cu prea multe jucării. Poate că am fost considerată ciudată dar beneficiul pe termen lung știu că este mai important.

Citește și articolul Sa le spunem prescolarilor ce sunt banii si care este rolul lor

Joaca, cu și fără bani, este pentru copil prilej de a se bucura, de a înțelege lumea și de a învăța cum funcționează.

Notă: poza am făcut-o în fața Parlamentului din Atena. Am hrănit porumbeii cu boabe de grâu și ne-am distrat senzațional. Am plecat în vacanță cu o carte de activități, un iepuraș mic de pluș și o păpușă, mai mult decât suficient pentru vârsta de 5 ani.

Vom avea copii de succes, pentru că ne pasă!

2 comments
  • Total de acord cu dumneavoastra..
    Ne jucam cu copii cat de mult ne permite timpul, iar la jucarii chiar de la inceput am specificat ca doresc jucarii din lemn, care deobicei nu fac nimic:)) 2 jucarii avem cu baterii: o masa de activitate care are microfon, si o carte de Fisher Price. Citind articolul dumneavoastra m-am convins ca suntem pe drumul cel mai bun.
    In legatura cu jucariile luate la excursii sa stiti ca se poate si fara. Luna trecuta am plecat la munte fara jucarii, pur si simplu am uitat sa pun in bagaj, abia in masina am realizat nici macar papusile preferate n-am pus, si fetele (3 si 5 ani) au uitat, au constatat ca au fost si vina lor si data viitoare vor fi mai atenti ☺️… pana la urma nici n-au simtit lipsa, asa de bine sau distrat. Au inventat tot feluri de activitati, urcau pe scari, coborau sezand,faceau concurs din asta, cantau la microfon, au facut o pista din taburete si sareau pe perne, singurele jucarii ce au gasit acolo erau cateva masinute si plastelina. Iar afara se distrau in zapada,partie,saniusi etc.
    Iar daca se ajunge la discutia de jucarii in familie recomand sa fiti deschisi si la cadouri de experienta: un bilet la zoo, la parcul de dino, la gradina botanica, etc.

    • Multumim mult pentru experienta impartasita cu noi si pentru sugestie. Cadourile de experienta sunt minunate din mai multe puncte de vedere, de la experienta, dezvoltare, atasament, amintiri etc. Mi-a placut mult concluzia fetelor si faptul ca jucariile lor este responsabilitatea lor, minunat! Felicitari.

Leave a Reply