Ce sunt valorile unei familii și ce sunt valorile financiare?
Cred că sunt foarte puține familii care la început de drum au stat să discute și să își definească valorile lor de familie, dincolo de valorile pe care le au individual și de cele pe care le-au preluat din familia lor de origine. La fel de valoroase sunt și valorile financiare ale cuplului, obiectivele și modelul pe care îl dau mai departe copiilor lor.
Cei șapte ani de acasă formează puiul de om.
Creierul copilului se schimbă după vârsta de 7-8 ani, logica copilului se apropie de logica noastră a adulților, creierul emoțional cu cel logic încep procesul de integrare, neocortexul ajută copilul să înțeleagă noțiuni din ce în ce mai complexe.
Valorile familiei
Se transmit mai departe la copil, prin modul de viață și de exprimare a familiei, preluate din mediul de viață al copilului, influențat și de persoanele cu care intră copilul în contact.
O familie care face sport și se cațără pe munți, va avea copii care iubesc munții.
O familie care citește și trăiește înconjurată de cărți, va avea un copil care va iubi cărțile și va citi.
O familie care are obiceiuri periodice și ritualuri de sărbători de exemplu, va avea un copil care în viața de adult va face la fel în familie, va folosi aceste instrumente de a-și conecta familia și de a-și demonstra dragostea în acest fel.
Moștenim tiparele dar preluăm și valorile de viață.
Valorile financiare
Există și cazul în care unele valori, dacă nu sunt exprimate, nu sunt preluate pentru că copilul chiar nu știe de ele.
O familie în care banii sunt un subiect tabu, poate avea un copil care în viața de adult să evite banii sau să îi risipească pentru că nu a înțeles niciodată rolul lor, valoarea și funcționalitatea.
Dar să revenim la valorile legate de bani.
Aceste valori legate de bani, valorile financiare, se văd după modul în care obținem banii și după cum îi administrăm: cum îi cheltuim, cum îi economisim, cum îi investim, cum îi folosim pentru caritate.
Comportamentul nostru în legătură cu banii și cu alte valori din viața noastră, valori care se pot traduce în bani, le ”vorbește” copiilor mai mult decât am putea noi cuprinde în cuvinte.
Copiii învață din comportamentul nostru și nu din vorbele noastre.
De regulă suntem consecvenți! Avem tipare mentale pe care le urmăm.
Dacă suntem economi, suntem așa tot timpul, probabil în vacanțe reușim să dăm frâu pungii.
Dacă suntem cheltuitori, asta vom face în fiecare zi în care avem un ban de cheltuit.
Dacă avem datorii, cam tot timpul vom căuta soluții să le acoperim dar tot nu ne vom ține departe de altele, de parcă nu ne învățăm lecția ci doar urmăm o rețetă, un tipar bine știut.
Copiii le preiau sau le resping
Cei mai mulți copii preiau valorile familiei legate de bani. Sunt totuși excepții în care copilul respinge aceste valori sau nu sunt preluate pentru că sunt contradictorii.
Copiii ne aud vorbele dar ne văd și faptele.
Cum pot să îi pretind copilului să facă economii, din orice sumă primită sau câștigată să pună deoparte 50% când eu acopăr restanțe la credite și plătesc facturi cu întârziere?
Copilul aude discuțiile din casă, discuțiile cu alte persoane, discuțiile noastre la telefon și văd discrepanța.
Valori viciate sau valori sănătoase
Când ne dorim să părem altfel, de exemplu bogați sau prosperi în fața altora, copiii văd diferența dintre cine suntem și ce vrem să arătăm.
Sunt multe persoane care trăiesc într-o garsonieră dau au o mașină mai scumpă decât aceasta.
Am văzut persoane cu datorii mari la bancă, cu multe restanțe, dar care se îmbracă doar cu haine de firmă și se comportă ca milionarii în Euro.
Toate acestea par a nu avea sens în ochii majorității dar acești oameni erau milionari de carton, oameni are visau să dea vreun tun și să se îmbogățească peste noapte, să pară ce nu sunt pentru a putea înșela oamenii și așa mai departe.
Vă dați seama ce valori viciate ajung la copiii acestor persoane? Pentru ei frauda, minciuna, înșelătoria, pot fi doar o modalitate de a face bani, uneori fără să perceapă de ce aceste valori sunt negative.
Milionarii de peste noapte au de regulă o aroganță, o dorință aprinsă de a fi văzuți, validați, acceptați, admirați, care va genera în copiii lor o disfuncționalitate financiară, posibilă lipsă de empatie pentru cei care nu au bani, valori viciate din lipsa unei educații financiare care este înlocuită cu un răsfăț – uneori chiar din dragoste prost înțeleasă, din lipsa unei educații financiare proprii, din dorința de a epata.
Bogații care au muncit pentru bani, dacă se ocupă de educația financiară a copiilor lor – și de regulă o fac, le implementează copiilor valori corecte legate de obținerea și administrarea banilor. Discuțiile despre bani se poartă în văzul copiilor, își îndeamnă copiii să muncească și îi ajută să învețe să administreze banii în mod eficient.
Valorile financiare arată modul în care noi ne raportăm la bani, modul în care ne folosim de ei, modul în care îi obținem și modul în care îi cheltuim.
Valorile noastre financiare se văd mai mult decât am putea noi crede, de la modul în care ne îmbrăcăm, accesoriile noastre, comportamentul legat de bani în diferite situații, felul în care vorbim despre bani și așa mai departe.
Modelele noastre mentale generează atitudini legate de bani și comportamente.
Alinierea valorilor personale cu obiectivele și cu valorile financiare se întâmplă rareori de la sine, de regulă este un proces conștient, susținut.
Educația financiară contează! Învestiți în dezvoltarea voastră personală și în educația financiară.
Veți avea succes, dacă vă pasă!
Îți recomand și articolele:
De ce slabii merg la sală și sănătoșii la doctor? Educație financiară, altfel.
Cu ce sunt diferiți oamenii de succes
Petrecerile scumpe, un produs de succes al timpurilor noastre!
De ce să vă înscrieți la cursul meu de educație financiară pentru adulți?