Petrecerile din ziua de azi sunt frumoase și costisitoare.
Cine mă cunoaște știe că nu mă dau în vânt după petrecerile mari. Particip dacă sunt invitată, mă bucur de ele dar eu nu organizez așa ceva. Am fost învățată cu nunți mari încă din copilărie fiind dintr-o familie cu mulți unchi, mătuși, verișoare și verișori.
Eu consider că petrecerile importante sunt ceva personal iar cei care participă trebuie să încapă la o masă, toți împreună, să se privească în ochi atunci când vorbesc și fiecare să se audă, fiecare să fie important pentru ceilalți.
Botezul copilului meu a fost în familie, am avut timp să mă bucur de fiecare invitat în parte și să închei ziua cu sufletul plin. Mi se pare atât de trist când la botezuri și cununii oamenii se duc direct la restaurant și ratează chiar esența poveștii. Am avut la biserică oameni dragi nouă, o biserică plină de familie și prieteni care au asistat la momentul creștinării puiului nostru, au fost acolo în momentul care conta cel mai mult pentru noi.
Anul acesta i-am dat Elenei ocazia să își aleagă ce vrea pentru ziua de naștere, într-un buget stabilit, o petrecere așa cum vede la alți copii sau altceva, de exemplu o vacanță sau o jucărie pe care nu i-am luat-o pentru că era prea scumpă sau altceva la ce se gândește ea. I-am respectat decizia, i-am dat argumente pentru ca ea să fie fericită cu decizia ei.
Oamenii din jur și social media ne influențează foarte mult.
Dacă faci o petrecere ai ”nevoie” de atâtea lucruri pe care le folosești doar o zi pentru a-i impresiona mai degrabă pe alții. Am auzit de multe certuri între viitori soți fix în ziua cea mare, de la lucruri nesemnificative dar privite disproporționat sub presiunea momentului. Ziua de poveste este de regulă plină de stres, oboseală, alergătură. Pozele frumoase salvează însă situația și înlocuiește amintirile cu cele plăcute.
Citește și articolul (click pe titlu) În legătură cu banii, nu te face că plouă!
Nunțile fastuoase
Cheltuieli peste cheltuieli. Am văzut multe cupluri care intră în viața de familie cu un credit pe care îl vor plăti în ani de zile. Și se consideră norocoși că pot să acceseze creditul!
Sclipirea din ochii celor doi îndrăgostiți ar spune că tocmai au câștigat la loterie și nu că se înhamă la o responsabilitate, garantând cu munca lor pe următorii câțiva ani.
Banii merg pe flori începând cu buchetul miresei, al nașei, al domnișoarelor de onoare, la biserică, pe mașini și la restaurant; hainele mirilor și ale familiei, tratația de la casa mirilor și până la pachetele pentru acasă de la sfârșitul petrecerii, sala închiriată cu mult timp înainte, limuzina, design-ul scaunelor, muzica, filmarea, programul artistic și multe altele.
Amintirile sunt pe viață! Și creditul este pe destui ani.
Botezul, ca a doua nuntă
Încă de la petrecerea de nuntă se aud urările ”să ne vedem cât mai repede la botez!”. Deci a doua petrecere fastuoasă, cu multe din cele de mai sus plus încă câteva cheltuieli își fac loc în bugetul familiei.
Copilul vine de regulă la câțiva ani după, timp puțin pentru a achita creditul făcut pentru nuntă.
Dar există refinanțare așa că soții, în calitate de părinți, iau de multe ori decizia să refinanțeze creditul și să îl suplimenteze. Dacă se poate și de regulă se poate, nu doar cu cheltuiala botezului, având în vedere că deja se preconizează nevoia unei mașini sau dacă deja există, unei mașini mai mari sau mai noi plus alte obiecte necesare noului născut.
Adică nu am închis un credit, cuplul probabil stă cu una dintre familiile (mama, soacra) și se înhamă la un nou credit și mai mare.
Citește și articolul (click pe titlu) Banii după venirea primului copil
Zilele de naștere, petreceri oficiale
Am primit multe invitații la zile de naștere, adulți și copii. Când sunt invitată de oameni pe care de abia îi cunosc să sărbătorim un moment atât de intim mă simt stânjenită. Apoi sunt uimită când scaunele din restaurant și mesele sunt aranjate ca la o nuntă sau o jumătate de club este rezervată pentru o gașcă de oameni care aproape nu se cunosc între ei.
Am ajuns și la zile de naștere pentru cei mici, la care copiii plâng sub presiunea momentului. Mama pune copilul să “facă frumos”, să salute fiecare invitat, să mulțumească pentru cadou, să facă poze cu toată lumea, să salute la plecarea lor. Copilul nu apucă să se joace cât ar avea chef pentru că este sub presiunea lui ”trebuie” , ”vino”, ”stai”, ”nu e frumos”, ”cum te-am învățat” și așa mai departe.
Copilul ar vrea doar să se distreze, asta o poate face și cu câțiva prieteni în timp ce voi, părinții, vă bucurați de timpul împreună, fără eforturi financiare importante.
Sunt părinți care taie din bugetul de vacanță sau se bagă în datorii pentru astfel de petreceri. Aș zice că nu e normal, nu e eficient, nu e logic.
Să faci o petrecere ca o nuntă (din punct de vedere al cheltuielilor și al resurselor consumate) pentru un copil sau adolescent, cheltuind economiile tale pe un an întreg sau chiar accesând un credit, nu este o decizie înțeleaptă!
Să îi faci copilului un cadou care valorează munca ta pe câteva luni, fără a fi ceva care să îl ajute în viață, nu este o lecție benefică (un telefon scump, hainele de firmă, petrecerile în club și altele de acest gen nu îl ajută în viață).
Citește și articolul (click pe titlu) Valoare fără valoare, lecții goale pentru copii
Înlocuim cheltuielile inutile?
Cred că fiecare trebuie să facă ce își dorește, în măsura în care își permite, în concordanță cu valorile personale. Unii se bucură mai mult de o petrecere în club cu prietenii decât de o vacanță în familie. Alții muncesc pe rupte ca să se bucure de amândouă.
Părerea mea este să înlocuim:
- Cantitatea cu calitatea;
- A avea cu a fi;
- A demonstra cu a ne bucura;
- Gura lumii și moda cu valorile personale;
Dacă le-am înlocuit și tot ne dorim o petrecere fastuoasă, pe care ne-o și permitem fără eforturi financiare inutile, înseamnă că trebuie să o organizăm și să ne bucurăm de ea. Astfel, în loc să fie cheltuială devine o investiție în fericirea noastră și în amintiri frumoase.
Când facem o petrecere pentru a ne bucura împreună cu cei dragi și nu pentru a-i impresiona, când putem să o organizăm pe banii noștri și nu pe bani împrumut, o merităm din plin!
Buna. Am fost sa citesc ca exista oameni care fac un credit pe multi ani pentru nunta si il refinanteaza pentru botez. Chiar exista oameni de genul asta? Eu nu pot sa zic ca stiu pe nimeni asa si nici nu am mai auzit asa ceva pana acum. Adica am mai auzit de credit pentru nunta si de o alta greseala, credit de nevoi personale pentru avansul pentru locuinta, dar nu un credit atat de mare incat sa necesite multi ani pentru rambursare.