Dacă mi-ați cere să vă dau o pastilă de educație financiară pentru adulți, care să ”acționeze” rapid v-aș spune următorii cinci pași.
-
Stabiliți clar intrările și ieșirile de bani.
Stabiliți câți bani câștigați, câți bani cheltuiți, în fiecare lună. Orice sursă de venit sau de cheltuială trebuie să fie menționată. Următoarea recomandare este să verificați pe ce cheltuiți banii, pentru a ajunge la pasul 2.
-
Stabiliți unui buget.
În urma analizei de la pasul 1, puteți realiza că lunar cheltuiți sume mult prea mari pentru mâncare, ieșirile din week-end, hobby-ul pe care îl aveți și așa mai departe.
Apoi luați decizia de a limita aceste sume și găsiți variante prin care puteți să vă bucurați de beneficii similare dar la o sumă mai rezonabilă, de exemplu gătiți acasă, luați mâncare la pachet, găsiți cazări mai ieftine sau faceți rezervări din timp pentru a beneficia de prețuri reduse.
-
Identificați și schimbați obiceiurile nesănătoase în legătură cu banii.
Aici mă refer la cheltuielile emoționale, compulsive, care nu sunt în concordanță cu valorile personale. Schimbarea acestor obiceiuri vă dă posibilitatea de a administra corect banii și de a trece mai departe la pasul 4.
-
Stabiliți un fond de urgență și faceți economii.
Fondul de urgență sunt banii necesari pentru acoperirea unor eventuale probleme cum ar fi o problemă medicală, o cheltuială neașteptată, pierderea locului de muncă.
După ce acest fond de urgență este constituit, vă recomand să economisiți pentru obiective mai mari sau dorințe. Când spun obiective mari mă refer la ceva de genul: să vă schimbați casa sau mașina sau mobila sau să călătoriți într-o țară îndepărtată sau să vă lansați propria afacere.
La capitolul dorințe sunt cuprinși banii pentru un curs, o specializare, o vacanță sau city break, și așa mai departe. De exemplu, dacă aveți bani economisiți, puteți accesa oferte speciale în momentul în care acestea sunt disponibile, oferte early booking care pot fi chiar cu 50% mai ieftine, și astfel să vă încadrați mai ușor în bugetul stabilit la punctul 2 sau să vă bucurați de mai multe lucruri în același preț.
-
Investiți. Doar prin investiții puteți ajunge la relaxare financiară și la prosperitate.
În ce să investiți? În ceva ce vă atrage.
Învățați de la specialiști, mergeți la cursuri, citiți, întrebați alte persoane care investesc.
Găsiți zona de investiții în care simțiți că puteți acumula informații pentru un minim control, astfel încât să se potrivească profilului vostru și gradului de risc la care vă doriți să vă expuneți.
Pare complicat dar nu este, puteți face investiții pornind de la suma de 100 de lei.
Chiar dacă doar unul dintre voi vă ocupați de administrarea banilor în cuplu, vă recomand să treceți prin toți pașii de mai sus împreună.
Educația financiară a copiilor, dorință sau nevoie?
Dincolo de a fi o dorință, educația financiară este o nevoie, un pilon de bază în educația copiilor.
Familia dă tonul și modul în care părinții gestionează banii devine primul exemplu din ochii copilului, exemplu care va influența în viitorul adult atitudinea în legătură cu banii, obiceiurile și credințele legate de bani.
Financial Parenting vine în ajutorul părinților prin cursuri destinate adulților și copiilor. Începând cu toamna 2018 au fost lansate și cursuri opționale pentru grădiniță și școală primară.
Oferta completă a cursurilor disponibile și multe alte informații importante legate de educația financiară, le găsiți la www.financialparenting.eu
O să avem copii de succes, pentru că ne pasă!
Anamaria Ciuhuță
anamaria@financialparenting.eu
Acesta este articolul publicat în revista Mamprenoare, numărul 3.
Credit foto pentru articol: Paul Păun
Vă recomand să citiți, dacă nu l-ați citit deja, și articolul publicat în revista Mamprenoare, numărul 2.
Cursurile pentru copii le găsiți aici: Opționalul de educație financiară pentru copii MY MONEY LAB
O mică demonstrație dintr-un curs găsiți aici: Emisiune la ProTv despre educația financiară la Inspirația de weekend