Cum am băut cafea mai multă cu bani mai puțini

Cum am băut cafea mai multă cu bani mai puțini

1280 853 AnaMaria

Voi câți bani dați pe cafeaua de dimineață?

Este interesant să faceți un calcul, câți bani dați pe câte o plăcere care deja a devenit obicei sau deja automatism, cum ar fi să vă cumpărați cafeaua de dimineață de undeva anume, sau un croissant, sau o merdenea de la metrou sau un ziar… ați prins ideea.

Uităm plăcerea, rămânem cu obiceiul și banii dați. Sunt bani puțini? Faceți un calcul și vedeți.

Uneori nu merită deranjul dar alteori o să ajungeți la o sumă lunară și apoi anuală chiar impresionantă.

Săptămâna trecută am avut o întâlnire într-o zonă de birouri. Mulți oameni aveau în mână căni de cafea din carton, cafea cumpărată din diferite locuri, se vedea din recipientul care le ocupa o mână.

M-am învățat atât de mult să îmi iau termosul meu cu cafeaua mea când lucram la birou,  încât mi se pare aiurea să plătesc dublu sau triplu o cafea doar ca să car recipientul jumătate din drum și nu tot drumul către birou. În plus avem și dorința să îmi iau cafea cu aromă, bombă calorică făcută cu sirop, dar buuuună de tot.

La un moment dat ne beam cafeaua într-un loc tare frumos, 12 lei * 2= 24 lei pe zi, adică 24*20 (zile lucrătoare)=480 lei pe luna, adică pe 11 luni (considerăm o lună vacanță și în vacanță ne rasfățăm) 5,280 lei ! Whaaaaattttt?????

Vă gândiți că e scumpă cafeaua de acolo? Ați fi impresionați câți oameni au în mână, în zona de birouri, cana de cafea cu brand cunoscut pe ele. Faceți calculul la cafea luată de altundeva (considerăm doar cafeaua de la 5 lei în sus, sub acest preț vorbim de cocktail de tot felul de lucruri cu cafea) și adăugați ceva ce se ia pe lângă cafea pentru a fi consumat la micul dejun, nu ceva luat de acasă, ceva cumpărat.

La un curs mediu de 4,67 , în exemplul nostru, am ajuns la 1,130 eur/an/cafeaua de dimineață pentru doi oameni care se răsfață. Anul acesta am fost cu 1,000 de euro o săptămână în Skiathos, trei suflete și acesta a fost costul total cu avion, taxe de aeroport, cazare, masă și o excursie în alte două insule.

E clar că nu se bea cafeaua pe stomacul gol deci adăugam ceva lângă. Nu refac calculul în cazul nostru pentru că mă ia durerea de cap.

Vă recomand să faceți calculul acesta pentru ceva ce vă luați zilnic sau aproape zilnic și la care, de fapt, puteți renunța dacă vreți și are sens. 

Povestea noastră despre cafea o găsiți în continuare:

Cafea la preț redus?

Sau cum am băut cafea mai multă și mai bună, la bani mai puțini.

Era ora 11 dimineața și eram deja la a doua cafea. De fapt la a patra pentru că amândoi bem multă cafea, două mie, două lui.

Mi-am amintit cum înainte de copil ne gândeam că nu ne ajunge timpul pentru noi (hahaha hahaaaaa) și înainte de a merge la birou ne beam cafeaua într-o cafenea aproape de biroul meu.

Auzi, îi zic partenerului meu de viață și de cafea, tu îți aduci aminte câți bani puteam noi cheltui cu cafeaua? Oare câți bani am economisit de când ne facem cafea acasă? Și am făcut un calcul, știți, cu pixul pe hârtie.

Zahărul din cafea sau câți bani cheltuim

El nu își punea zahăr în cafea, eu puneam un plic din cele două.

I-am spus că bem prea multă cafea și am decis să strâng toate pliculețele de zahăr pe care le primeam la cafea ca să vedem despre ce este vorba. Câți bani cheltuim noi cu cafeaua de dimineață?

Adunam pliculețele de zahăr de peste tot, de la orice cafea băută împreună. Era interesant când prietenii îmi dădeau și plicurile lor și eu le refuzam, îmi stricau calculul. În scurt timp, oala de lut pentru sarmale (ăsta recipient ales bine) era jumătate plină cu pliculețe de zahăr. Wowww! Stai așa!

Câți bani costă o cafea? Dar două?

Cât o pungă de cafea aproape. Ne-am întrebat: noi de ce nu ne bem cafeaua acasă? Dăm mai mulți bani doar pentru că e cafeaua deja gata? Nu numai.

Un motiv era ca să evităm traficul de dimineață, alt motiv era că într-un loc neutru nu te apuci să mai speli un vas, să mai pui haine la loc etc.

Oricum era clar că noi cheltuiam o sumă mult prea mare pe cafea.

O fi ea bună, de firmă, făcută la nu-știu-ce espressor, servită în ceașcă de porcelan (excepțional) dar totuși!

Ne luăm espressor!

Am decis să ne luăm espressor. Avem bani? Avem. Am verificat prețurile. Scump domnule, scump!

Ne-am gândit câteva zile, am verificat site-urile, ne-am răzgăndit, am făcut calcule, ne-am mai gândit și am decis.

Ne-am luat unul destul de scump pentru că trebuia să fie cu boabe pe care să le macine când face cafeaua pentru aromă și în plus pentru a varia gustul. La câtă cafea bem, deja avem preferințe.

Citește și Tu știi de câți bani ai nevoie lunar?

De pe vremea când încă nu beam cafea îmi imaginam ce sexi este să te trezești si să apeși un buton, să auzi cum boabele sunt râșnite și în câteva secunde cafeaua să fie gata.

Eu am văzut-o pe mama sau pe tata făcând doar cafea la ibric, când aveau cafea, deci vă dați seama despre ce vorbesc. Când ajunge mama pe la mine apasă cu atâta mândrie butonul ăla de parcă este de aur.

Recuperarea investiției, bani în buzunar

Am schimbat deja casa dar espressorul nu. L-am luat cu noi!

Așa că azi la cafeaua numărul 2 am făcut un calcul și am constatat că acest espressor, luând în considerare apa și cafeaua din el, ne-a dus până acum la un cost lunar echivalent cu șase cafele acolo unde ne beam cafeaua.

Adică cât cheltuiam în trei dimineți cheltuim acum într-o lună!

Și prietenii pot confirma că la noi se bea cafea bună!

Am făcut chiar și economii

Acum să nu credeți că nu mai ieșim la cafea, ba da, doar că nu zilnic.

Am făcut o economie importantă renunțând la o fiță.

Dacă mai punem la socoteală faptul că pe lângă cafea mai luam încă ceva de mâncare deja vorbim de bani cheltuiți orbește.

Citește și articolul Economiile și rolul lor

Munceam mult prea mult și câștigam suficienți bani cât să ne permitem această fiță dar apoi ne-am stabilit un scop pentru care să punem bani deoparte și am renunțat la această tratație, fără părere de rău.

Am înlocuit acest obicei cu altul, a fost o decizie de comun acord, ne-am bucurat de noul ritual la fel de mult.

Cafeaua a devenit momentul nostru de liniște, de conectare, de comunicare și dacă îl sărim și Elena comentează … dar voi nu mai beți o cafea? Câștig pe toate planurile aș zice!

Spor la calcule bine făcute, decizii inspirate și cumpărături cu rost! 

# educație financiară pentru adulți

 

Leave a Reply