Economiile și rolul lor

Economiile și rolul lor

808 650 AnaMaria

Să facem economii !…. DAR DE CE ? PENTRU CE?

Pentru multe persoane este mult mai ușor să facă bani decât să îi administreze.

Suntem tineri și nu ne ajung banii de distracție, câteodată nici pentru biletul de autobuz (știu că acum avem carduri dar sună mai impresionant). Apoi ne îndrăgostim și ne dorim un cuib al nostru. Dacă avem noroc ne putem încadra la o rată sau mai multe, ne vedem independența cu ochii și lunar avem de plătit rata la bancă; ne vedem prinși în două relații în același timp. Creștem profesional și ticăie ceasul, e momentul să vină și un copil sau doi sau mai mulți. Vin copiii, cresc nevoile. Dacă nu suntem atenți ca să ne calculăm bugete și să le administrăm cu atenție, ne putem trezi că anii trec și noi nu avem nimic pus deoparte. Că alții își schimbă mașina, casa, merg în vacanțe, se distrează și noi stăm acasă și nu înțelegem cum ei reușesc și noi nu. Educația financiară face toată diferența.

Economiile pe vremea bunicilor , a părinților, a noastră

În diferite articole vorbesc despre diferența dintre generații.

citește și  De ce mama nu a avut dreptate si poate ca acum nici eu nu am

Bunicii economiseau semințe ca să aibă ce planta pe anul următor, cu greu făceau economii de alt fel. Părinții, ajunși domni la oraș, economiseau din veniturile mici de atunci pentru concediu sau sarbători – nu aveau prea mulți bani și nici cum să îi facă, nu aveau prea multe opțiuni de cumpărat și de investiții nu se punea problema.

În contextul de mai sus ce au putut părinții să ne învețe despre economii? Să punem deoparte bani albi pentru zile negre. Păi să spun drept eu nu aș vrea să am zile negre și nici să le atrag cu bani puși deoparte în așteptarea nefericitelor incidente.

Dar nu e chiar așa ! Noi trebuie să ne educăm, să trecem de banii economisiți doar pentru zile negre și să ne adaptăm realității în care trăim.

Banii nu sunt pentru totdeauna, nimeni nu ne garantează că bunăstarea este doar în creștere. Încercați să discutați subiectul pensie în jurul vostru și o să vedeți convingeri de genul ”care pensie? Cine o să ne plătească nouă pensiile?” . Chiar și în cazul în care o să avem pensii plătite, acestea ne vor asigura o șansă la supraviețuire în cazul în care vom avea parte de sănătate și nu ne dorim prea multe. În caz contrar, avem nevoie de alte surse de venit, surse pe care trebuie să le gândim de pe acum.

Economiile din vremea noastră au mai multe destinații. Noi avem mai multe opțiuni și mai multe nevoi. Stabilitatea sau instabilitatea economică și politică ne dau teme de casă în plus.

Dar mie nu îmi rămân bani pentru economii !

Aud des această formulă, de regulă în versiunea mai gravă de genul ”la jumătatea lunii nu mai am bani și abia mă descurc până la următorul salariu ”.
Persoanele care știu că eu fac economii și lor nu le iese, gândesc următoarea formulă :

Venituri – Cheltuieli = Economii

Pai tu ai salariul mare. O fi și asta un motiv pentru care pot sa fac economii dar nu ține de noroc, asta este alta discuție, în alte articole.

Formula de mai sus este greșită !!!

Veniturile sunt limitate, cheltuielile pot fi nelimitate

Cheltuielile pot fi nelimitate, în funcție de apetitul personal. Prin urmare economiile sunt de multe ori inexistente și formula are la sfârșit, în loc de economii sau zero, un minus … adică datorii.

Venituri – Cheltuieli = 0 , te întinzi cât este plapuma dar trăiești de la un venit la altul
Venituri – Cheltuieli = minus suma x = datorii , mulți trăiesc după această formulă și se trezesc când situația o ia razna de tot.

Formula de succes !

Am și o veste buna. Formula de succes există:

Venituri – Economii (includem și investițiile) = bani disponibili pentru cheltuieli

In Cheltuieli includem necesitățile și dorințele; din acești bani plătim ratele la bancă, întreținerea și restul facturilor lunare, bona sau școala sau grădinița, mâncarea și distracția.

Ați auzit formula ”Plătește-te pe tine prima dată?” ? Sincer acum, după o lună de muncă meritați să vă plătiți pe voi înaintea tuturor celorlalți. Calculați un minim de 10% din venit care să fie direcționați pentru fondul de investiții de care o să vă bucurați la vremea în care veniturile scad.

De ce să facem economii?

Să o luăm pe rând.

1. Pentru un fond de urgență. Da, pot veni zile mai puțin albe cu nevoi de acoperit imediat gen urgențe medicale. Acest fond trebuie să stea intact și la dispoziția voastră. Vă atingeți de el? Reîntregirea lui o să fie prioritatea voastră numărul unu după ce treceți de problemă.

2. Pentru un fond de securitate. Locul de muncă nu mai este garantat sau poate că într-o zi vă treziți că ”așa nu se mai poate, azi îmi dau demisia” . Lipsa unui venit în familie poate afecta stilul de viață. Apar alte probleme și cel puțin partea de securitate materială nu ar trebui să fie pe lista problemelor apăsătoare. Este indicat să aveți o economie în acest fond care să acopere nevoile financiare ale familiei pentru o perioadă de 3-6 luni.

3. Pentru investiții. Vă amintiți povestea de mai sus cu pensia? Despre asta vorbim. Investiți sume mici dar constant. Găsiți informații pe diverse site-uri, vă puteți adresa specialiștilor din diferite domenii. Un sfat ar fi să învestiți în ce vă pricepeți și în lucruri de care vă simțiți atrași cum ar fi imobiliare, acțiuni, artă etc.

4. Pentru diverse dorințe : vacanțe, cursuri de specializare, cadouri, mașină nouă etc

Multe persoane nu au bani suficienți pentru că nu își propun acest lucru, se lasă duși de val și ajung ca un hamster pe o rotiță fără să conștientizeze acest lucru. Într-adevăr, unii dintre noi suntem înclinați să facem economii și alții nu. Fiecare trebuie să își contrabalanseze stilul personal pentru o viață prosperă. Cei care nu fac economii să înceapă să le facă, cei care fac prea multe economii să înceapă să se bucure de surplus.

Spor la economii cu folos !

Dacă vă întrebați cum să procedați pentru a vă învăța copiii să facă economii vă recomand articolul : Economiile pe înțelesul copiilor

 

Leave a Reply