Pe cont propriu sau angajat?

Pe cont propriu sau angajat?

1280 853 AnaMaria

Ce își doresc cei care o iau pe cont propriu și nu găsesc la alți angajatori?

Spuneam în articolul Angajații părăsesc sisteme nefuncționale în care nu se mai regăsesc că oamenii nu mai pot fi motivați cu sistemul vechi cel cu morcov și băț.

Oricât ar fi morcovul de mare sau mic, dulce sau portocaliu, bățul lung sau scurt, tot nu mai funcționează.

Oamenii nu mai sunt motivați de stimuli externi și reacționează la stimulii interni.

De ce? Pentru că ne dorim altceva.

Ce ne motivează în ziua de azi?

Studiile asupra factorilor de motivație au arătat că ne dorim următoarele:

Ne dorim control asupra propriei vieți.

Fiecare persoană își dorește timp ca pe lângă muncă să se ocupe de toate lucrurile din viața unui om normal, de la dus copilul la școală, la vizite medicale, la verificările mașinii, vizite la rude în vârstă, socializare, cursuri de specializare, participări la evenimente, mers la o sală de sport etc.

Deja e greu de acceptat ideea că trebuie să îți ceri voie să pleci când ai o problemă și superiorul  să își dea ochii peste cap ”iar??” când ai de mers la medic pentru că suntem oameni nu mașini, când copilul face febră la grădiniță, să fugi cu sufletul la gură că întârzii dimineața din cauza traficului sau că și-a dorit copilul tău încă 5 minute de stat îmbrățișați, și cineva (care oricum nu îți face treaba) te va face să te simți prost, te va verifica, îți va face observație sau chiar te va penaliza.

În toată cariera mea, nu am văzut nici un caz de urgență în care persoana responsabilă să nu se asigure că totul este bine la locul de muncă și vorbim de douăzeci de ani și sute de sucursale bancare, multiple departamente de centrală bancară, sute de sesiuni de training etc.

Vrem flexibilitate ca să muncim când suntem productivi, în ritmul nostru.

Eu muncesc noaptea. E liniște, nu mă distrage nimic, sunt cu mintea clară și funcțională.

M-am născut noaptea, în școala am învățat noaptea, acesta este ritmul meu (e aproape 2 jumătate dimineața când scriu acest articol).

Alții sunt productivi la prima oră dar după o oră în traficul unui oraș din România ajungi epuizat la birou.

Sunt companii care au implementat o zi de muncă de acasă. Sunt foarte curioasă cât de mult contează acea zi. Cred că multe lucruri din timpul săptămânii sunt rezolvate de către angajat în acea zi.

Citește și articolul Timpul meu la muncă, resursă bine investită.

Vrem să muncim la ceva ce ne ajută să ne dezvoltăm profesional și personal în direcția pe care ne-o dorim și contează pentru noi.

De la o vârstă fiecare știe ce îi place și ce nu îi place, ce contează sau nu.

Momentul apare cel mai probabil când treci de vârsta lui ”trebuie”, eventual după ce fiecare are un acoperiș deasupra capului, o relație cât de cât stabilă, iar profesional fiecare a testat mai multe lucruri și știe ce vrea.

 

Ne dorim să simțim un sens, zi de zi.

Unii își știu sensul în viață din totdeauna, alții au nevoie să treacă prin diverse experiențe pentru ca lucrurile să se clarifice pe parcurs.

După ce scopul devine clar, fiecare zi contează pentru îndeplinirea lui. Deja nu mai poți împlini visele altora, ale tale sunt mult prea mari.

Eu vreau să știu de ce mi-aș petrece timp despărțită de cei dragi. Ședințele de dragul ședințelor și timpul trecut ca să îmi încasez salariul, dar fără a face ceva util pentru cei din jur, deja nu mai are sens.

Citește și articolul Iartă-mă copile!

Este ușoară trecerea de la statutul de angajat la cel de free lancer, antreprenor, pfa, sau orice formă în care depinzi tu de tine? Nu, cu siguranță nu.

Treci de la ceva stabil la ceva total instabil, dintr-un sistem funcțional în ceva ce tu singur trebuie să transformi în sistem funcțional, din omul specializat pe ceva devii omul bun la toate, de la un venit stabil și sigur ajungi la venituri fluctuante și managementul banilor trebuie să devină punctul tău forte și așa mai departe.

Mulți se întorc în corporații după câteva încercări pe cont propriu.

Alții declară că nu ar mai face pasul acesta după ce au simțit libertatea, după ce au simțit care le este valoare personală fără un ”brand” în spate care să le dea un titlu.

Citește si cat articolul Cât contează denumirea funcției?

O zi cu spor și decizii inspirate!

Leave a Reply