De ce eu fac altfel de educație financiară

De ce eu fac altfel de educație financiară

2438 1839 AnaMaria

Când simți diferit sau ai altă relație cu banii decât cei din jur nu înseamnă că faci ceva greșit, hai să pornim de aici.

Cursurile mele sunt altfel, știu asta și o știu și cursanții mei.

Modul în care eu vorbesc și mă raportez la bani este altfel decât al altor educatori financiari, și asta nu din dorința de a mă diferenția, ci ca o concluzie personală la ce am văzut și învățat în 20 de ani de bancă, combinat cu tot ce am studiat în ultimii 15 ani în zona de educație financiară.

Educația financiară pe scară largă se referă la modul în care obții și administrezi banii.

Banii îi obții prin muncă (venituri active) și din investiții (venituri semiactive sau pasive).

După ce ai banii îi administrezi, o parte îți acoperă cheltuielile, altă parte merge către distracție, alta către educație sau ce mai este important pentru tine, o parte către asigurări și dmininuarea riscurilor, o parte se economisește și sper că o parte se investește.

Teoria legată de educație financiară o știm sau o putem învăța. 

De unde vine diferența? De ce nu facem toți la fel când este vorba despre bani?

Vă spun concluziile mele referitoare la faptul că educația financiară va avea rezultate diferite la fiecare dintre noi:

  • avem personalități financiare diferite, cu astea ne naștem;
  • creștem în medii diferite;
  • informațiile care ajung la noi și experiențele pe care le trăim sunt diferite.
    • Am avut în cursul Tu si banii tăi și frați, iar amintirile legate de situația financiară a familiei, anumite aspecte din copilărie etc erau văzute în mod diferit de cei doi frați (sau surori).
  • modul în care experiențele de viață ne-au marcat sunt diferite.
    • Aici mă gândesc la faptul că cei din generația mea au avut copilăria în comunism, și totuși modul în care ne raportăm la bani și abundență sunt diferite, chiar și când vorbim de membri din aceeași familie.
  • situația familială în care ne aflăm este diferită.
    • Într-un fel va economisi o familie tânără care nu are niciun ajutor, și altfel o familie tânără cu părinți care ajută financiar, cel mai probabil cei din urmă vor pleca în multe vacanțe, se vor distra mai mult pentru că au cumva ”spatele asigurat”. Evident că sunt cazuri în care prima familie trăiește în ritm cu alții sau pur și simplu vor să trăiască clipa fără să își pună problema asigurării viitorului și să cheltuie tot ce au, poate să intre și în datorii, iar cea de-a doua familie care își permite mai multă distracție să economisească mai mult pentru obiective mai mari cum ar fi să își deschidă o afacere, să își urmeze un anumit vis etc.
  • Relația noastră cu banii este EMOȚIONALĂ
    • am lucrat cu mulți clienți care îmi spuneau ca la muncă gestionează banii ca la farmacie, indiferent că sunt bugete mici sau bugete de milioane, în timp ce legat de banii lor sunt ”praf și pulbere”
  • NEVOILE pe care le avem sunt diferite.

Suntem în faze diferite de dezvoltare și nevoile noastre sunt diferite, motiv pentru care sfaturile care țin seama doar de bani nu sunt suficiente.

O persoană tânără va avea nevoie de o mașină pentru a ajunge mai repede la muncă și apoi la facultate, asta i-ar face viața mai ușoară în perioada în care jonglează cu mai multe activități. Orice mașină care îl duce din punctul A în punctul B este de folos.

O mamă va avea nevoie de o mașină care să o ajute să care căruciorul, geanta cu tot ce are nevoie și copilul. Chiar dacă nevoia este de a ajunge din punctul A în punctul B, intervine nevoia de siguranță, mama are nevoie de o mașină mai nouă, mai sigură, suficient de mică să fie ușor de parcat, dar suficient de mare să încapă căruciorul.

O persoană care a ajuns la un anumit nivel în carieră își va dori O ANUMITĂ MARCĂ de mașină (telefon etc), pentru că nevoia pe care o are de îndeplinit este cea de STATUT, de recunoaștere a valorii, de prestigiu.

Ce ți se potrivește ție cel mai probabil nu se potrivește altcuiva!

ONE does not fit all în exemplul de mai sus cu mașina și nevoile care apar în diferite momente în viață. 

Ce sens are să vin eu, educatorul financiar, să îi explic persoanei din ultima situație că și o mașină ieftină e suficientă și poate cu banii aceia să investească și să câștige SI MAI MULȚI BANI!

Persoana nu vrea mai mulți bani, vrea altceva, vrea să fie admirată, să se vorbească despre el/ea sau despre mașina pe care o are.

Vreau să îl/o ajut ca totuși să nu cumpere mașina mult prea scumpă? Va trebui să îl ajut să își acopere nevoia pe care o are în alt fel. Și asta se poate face în coaching, de exemplu.

In concluzie, important de știut:

Educația financiară NU ESTE doar despre bani și modul în care îi administrăm.

Analizează locul în care te afli tu, unde vrei să ajungi în viață și fă ce ai nevoie pentru tine. Ce am învățat în ultimii ani este că uneori, când stabilim ce ne dorim și ce ne face fericiți, lucrurile devin mult mai simple, învățăm să știm să ne oprim când este cazul.

Este OK dacă tu vrei ceva ce alții spun că nu are sens, dacă pentru tine ARE SENS mergi pe drumul tău. Doar să ții seama să își faci planuri realiste și cu chibzuință, să te îndrepți spre abundență.

Cum te pot ajuta:

În cazul în care ai nevoie de educație financiară, îți recomand cursul Tu si banii tăi.

Este un curs de 6 săptămâni, timp în care primești 12 lecții ce te iau de la trecutul tău și cum s-a format legătura ta cu banii, ce blocaje și credințe ai, apoi ajungi la prezent și cum îți gestionezi banii, apoi privești spre viitor și înveți cum să ajungi acolo.

Dacă ȘTII TEORIA și la practică te împiedici, sunt aici pentru tine în calitate de Coach.

Dacă ai nevoie de un coach pe zona de administrare a banilor și nu numai, mă poți contacta. Atenție, în calitate de coach nu îți voi da sfaturi, ci te voi ghida să îți stabilești corect obiectivul și apoi să îl atingi.

De ce zic că nu îți dau sfaturi în calitate de coach?

Pentru că uneori știi ce ai de făcut și nu faci, sau știi ce ai de făcut dar ai de ales între mai multe posibilități și ai nevoie să gândești alături de cineva, să îți expui motivele și gândurile fără să te judece cineva, să îți stabilești obiective importante pentru tine. Din rol de trainer sau consultant te pot sfătui, dar în calitate de coach o să își fiu alături să obții rezultatele pe care le vrei, prin diferite instrumente specifice zonei de coaching.

Îmi poți scrie la adresele anamaria.financialparenting@gmail.com sau anamaria@financialparenting.eu

Să fiți bine! Anamaria

 

 

 

Leave a Reply