Într-o lume în care suntem încurajați să cumpărăm din ce în ce mai mult, să stăm și să analizăm că ceva ce vedem și dorim de fapt nu ne trebuie, că nu avem nevoie să cumpărăm mai mult din toate devine din ce în ce mai dificil.
Trebuie să fim ancorați în realitate, să avem principii clare de la care să ne abatem cât mai puțin, să știm ce vrem și mai ales să avem planuri clare pentru resursele noastre de timp și bani.
Cei care cumpără prea mult și prea multe, care își dau seama că zilnic cheltuie bani pe lucruri de care nu au nevoie și care doar le-au ”luat ochii” decid că gata, până aici, se opresc după ce ajung la limită cu banii sau când ajung la un curs de educație financiară.
Este ușor să te oprești din cumpărat și cheltuit banii degeaba?
Depinde.
Procesul standard în care doar decizi că de mâine schimbi foaia nu ține mult, pentru că nevoia asta de a cumpăra ceva, cât de mic, este activată de un motiv mai adânc, de o frică, de o credință, de un blocaj și dacă nu dispare declanșatorul procesul ține câteva zile.
Așa că primul pas, decizia de a nu mai cumpăra, este compromis, se trece la pasul următor.
Pasul doi este decizia persoanei să cumpere mai puțin și mai ieftin.
Așa că se specializează în vânat oferte și prețuri foarte bune.
Minunat!
În scurt timp cumpără la fel de mult (gata cu mai puțin) și uite cât de ieftin!
Asta e o altă minciună și doar o impresie de evoluție financiară, pentru că în loc să cumpere calitate, cumpără cantitate.
Nu durează mult și ajung sufocați într-o mare de lucruri de care nu au nevoie. Ori le păstrează, ori le dau mai departe, ideea este că toate acele lucruri sunt bani care puteau fi folosiți mai cu cap.
Intră fără să vrea într-o vâltoare și vânătoare palpitantă de găsit prețuri mici și super oferte, care îi seacă de timp și bani.
Este un nou (prost) obicei instalat, de care greu se scapă. Cum să reziști în fața reclamelor și a reducerilor senzaționale pe care le vezi și le auzi la tot pasul?
Vor rezista tot mai greu la următoarea ofertă senzațională, dar cu voință se va vedea diferența.
Problema este că sunt încântați când adună banii ca mai apoi să cumpere ceva mai scump și să se scape de ei rapid. Aici e o frică legată de bani sau un blocaj care fac ca acest comportament restrictiv pentru o perioadă urmat de ”spart” banii pe altceva să fie ca o roată de hamster, la final nu ajungi nicăieri, tot fără bani e la final acea persoană.
Simți că ești și tu puțin în povestea asta? Atunci cauți soluții.
Încearcă să treci prin cei 5 pași pe care îi propun mai jos.
Ia o foaie de hârtie și treci prin ele, este un proces al tău cu tine.
Bun, și ce este de făcut?
- Analizează relația ta cu banii din trecut și până în prezent.
- Dacă ai fi cel mai bun prieten pe care îl ai, ce sfat ți-ai da referitor la comportamentul tău? Ce crezi că că este bine și ce trebuie să schimbi?
- De unde ți se trage acest comportament?
- Gândește-te cu ce exemple ai crescut. Ce făceau cei din familia ta sau cei cu care ai trăi aproape cu banii lor?
- Ce discuții ai auzit despre bani? Erau pozitive sau negative? Cei cu bani erau considerați egoiști, că îi fură, că fac ei ceva ilegal ca să îi aibă sau erau văzuți ca oameni care muncesc din greu și îi obțin cinstit?
- Adună toate aceste impresii și analizează-le acum, cu mintea ta de adult, poate găsești răspuns la fricile și credințele pe care le ai acum în legătură cu banii.
- Stabilește-ți un scop pentru banii tăi. Acel scop te va motiva să ții banii în buzunar înainte să îi dai pe tot ce te atrage.
- Simplifică! Curăță-ți casa de tot ce nu e necesar. Păstrează doar lucrurile de care ai nevoie și cele care îți aduc fericire, restul trebuie să plece. Așa nu vei mai încărca spațiul degeaba când probabil că folosești maxim 20% din tot ce deții acum. Îți va fi mai ușor să vezi când ceva nou apare în casă și să decizi să opreți genul acesta de achiziții fără rost.
- Fă un calcul al banilor tăi, azi. Cât câștigi, cât cheltui și pe ce.
- Folosește o parte din ei ca să îți stabilești confortul financiar, adică fă-ți asigurări pentru riscurile care ar însemna cheltuieli prea mari.
- Pune deoparte banii pentru fondul tău de urgență și fondul de siguranță, economisește pentru ce își dorești (vacanțe, studii, confort), investește pentru viitorul tău, pentru perioada în care e momentul să te bucuri de anii tăi fără să aștepți ajutor de la copii sau să stai la mila statului. Construiește acum confortul tău de mâine, de poimâine, de toată viața.
Toată această nevoie de a cumpăra, de a te simți în control, de a anestezia anumite răni emoționale cu shopping, de a cheltui ca să ai ceva noi, de a da banii pe lucruri de care nu ai nevoie pentru a concura cu cei din jur, sunt nevoi care se pot acoperi cu altceva, nu cu banii care îți fură siguranța financiară în loc să îți dea liniște pe termen lung.
Investește în sănătatea ta emoțională, în dezvoltarea ta personală și nevoile acestea se vor estompa, iar tu vei face lucruri mult mai importante cu banii tăi.
Dacă simți că vrei să dai mai multă importanță acestui subiect eu te pot ajuta cu următoarele cursuri video înregistrate, pe care să le vezi când vrei, de câte ori ai nevoie, când ai timp, din confortul casei tale, în liniște.
Cursul acesta te învață cum să ai grijă de bani și să nu dai banii pe tot ce încearcă să îți ia ochii în magazine. Vei știi cum funcționează creierul tău și cum suntem manipulați de strategiile de marketing. Dacă cheltui de fiecare dată mai mult decât vrei, acest curs este pentru tine:
Dacă ești într-o criză de bani, începe cu acest curs:
Curs video înregistrat: SUNT PRAF CU BANII, CE SĂ FAC SĂ AM MAI MULȚI?
Dacă câștigi bani destul și nicicum nu poți face economii, acest curs este pentru tine:
Dacă ți se pare că moștenești o relație cu banii complicată, care pare că e dincolo de voința ta și încercările de a aplica ce ai învățat din cărți de educație financiară nu a avut efect acest curs este pentru tine:
Dacă vrei să iei relația cu banii de la capăt, adică din trecutul tău, să obții claritate în legătură cu rădăcina relației cu banii, apoi să ajungi la prezent și modul în care să îți organizezi banii și apoi să înveți cum să pregătești viitorul, acest curs este pentru tine. Urmărește secțiunea Evenimente ca să vezi când este lansat (de câteva ori pe an) sau înscrie-te la următorul curs prin email la anamaria.financialparenting@gmail.com ca să te anunț când se formează o nouă grupă. Cursul îl faci tot în timpul tău liber, dar pentru că are 12 lecții eu ți le trimit pe rând. În plus, în perioada cursului sunt alături de tine dacă vrei să vorbim, să îți trimiți temele tale, etc.
Curs online cu supervizare TU SI BANII TAI, program flexibil, 6 saptamani
Ai grijă de banii tăi.
După cum spun de cele mai multe ori în evenimentele la care sunt speaker: în viața asta banii ar trebui să fie ultima noastră grijă!
Să fiți bine!