De la coada cafetierei … tot la coada cafetierei ?

De la coada cafetierei … tot la coada cafetierei ?

1204 868 AnaMaria

Va aduceti probabil aminte de doamna Lili de la protocol si modul in care aceasta ii face fiicei ei mai multa educatie financiara, fara sa stie ca asa se numeste, decat multi dintre parintii din jurul ei, de multe ori parinti mai instariti sau cu mai multe resurse materiale. Daca nu o stiti inca pe doamna Lili va invit sa cititi articolul De la coada cafetierei.

Spuneam in articolul cu doamna Lili ca o sa va prezint concluziile unui studiu referitor la modul in care evolueaza copiii din medii modeste, chiar sarace, care se pare ca urmeaza modelul de acasa. De ce se intampla asta?

Este vorba despre studiul “Meaningful differences ” intocmit de Dr.Betty Hart si  Dr.ToddRisley care au studiat, in SUA statul Kansas City,  in anii 80,  un numar de 42 de familii din clasa muncitoare si din familii instarite. Studiul incerca sa descopere dovezi ale legaturii existente intre dezvoltarea din primii 3 ani de viata si succesul in viata.

Rezultatul studiului a fost urmatorul : copiii din familii bogate auzisera pana la varsta de 3 ani treizeci de milioane de cuvinte in timp ce copiii cu parinti saraci (dependenti de ajutorul social) auzisera pana la aceeasi varsta doar zece milioane de cuvinte. Concluzia a fost ca acest deficit se afla la originea esecurilor din viata copiilor saraci.

In anul  1994 Corporatia Carnegie a dat publicitatii un raport care atragea atentia asupra importantei stimularii cognitive in primii 3 ani de viata. Raportul se numeste “Puncte de plecare: cum sa intampinam nevoile micutilor nostri. “

Adica pe langa disponibilitatea sufleteasca fara margini, doamna Lili mai trebuia sa se ocupe si de vorbitul cu copilul. Cititul de carti poate suplini o parte din aceasta nevoie, televizorul niciodata.

In momentul nasterii copilul este capabil sa auda toate sunetele din toate limbile pamantului. Prin expunerea la o singura limba sau la cateva, copilul in scurt timp isi pierde acea capacitate de perceptie. Am vazut un documentar in care cateva familii americane cu copii de aproximativ 1 an erau vizitate zilnic, pentru o perioada de cateva luni, o persoana care le vorbea in alta limba (ex mandarina). Cativa copii au fost expusi la o alta limba straina la televizor iar altii la radio. Concluzia dupa experiment a fost ca doar prin stimulare orala de catre o alta persoana care intra in legatura cu copilul, capacitatile acestuia au fost influentate, indicii pentru stimularea prin alte mijloace nu au generat modificari la nivelul creierului copilului.

Cu totii stim persoane publice care vorbesc limba engleza intr-un mod destul de distractiv, stam pe pace, o sa ne tot distram. Creierul nu mai este capabil sa perceapa anumite sunete si tonalitati asa ca sunt slabe sanse sa reuseasca sa vorbeasca cu accentul potrivit. Aceste persoane nu sesizeaza unele diferente de tonalitate si accent si nu le pot reproduce.

Un alt rol important in evolutia copiilor il are mentalitatea, modul de raportare la lume, la oamenii cu bani sau la cei fara bani, expresiile folosite si ideile inoculate.

Altfel spus conteaza pentru viitorul lor relatia emotionala pe care au reusit sa o stabileasca in legatura cu banii, relatie influentata in mod direct de noi, parintii care constituim un model care va fi  copiat si urmat.

Fiti modele de urmat pentru copiii vostri

Leave a Reply