Creditele de nevoi personale, între iluzie și realitate

Creditele de nevoi personale, între iluzie și realitate

1280 854 AnaMaria

Vrem lucruri și experiențe, multe, frumoase, acum!

Și minune! Tot ce îți poți dori, se poate întâmpla în doi timpi și trei mișcări. Doar trăim timpuri moderne și dorințele se îndeplinesc mult mai rapid când este vorba doar de bani la mijloc.

Bunicile noastre nu își doreau multe lucruri, știți de ce?

  • Nu știau de existența lor;
  • Nu aveau acces la ele;
  • Nu și le puteau permite. Pe vremea lor, îți cumpărai ceva doar dacă aveai bani, și ele nu aveau. Aproape nimeni nu avea.
  • Știau că nu e sănătos să te întinzi mai mult decât îți este plapuma.

Citește și articolele (click pe titlu) 

Economiile și rolul lor 

Câștigi mult și tot nu îți ajung banii?

Dar eu? Am acces la orice vreau.

Social Media știe foarte bine să mă învețe cum să fiu fericită la un click distanță.

Ce poze își pun cunoscuții pe conturile de socializare? Nu cele făcute când sunt triști, supărați, cu corăbiile scufundate, corect? Acolo suntem toți senzaționali, unul mai mult decât celălalt, fericiți, bogați, inspirați, facem numai chestii senzaționale.

Pai să nu vrei și tu?

Să arăți senzațional, să îți faci poze prin Asia sau State, să te plimbi cu ultimul model de SUV, să bei cocktail cu umbreluță sub palmier, să mergi la spectacole, să dea fericirea peste tine de să te invidieze toți prietenii și prietenii prietenilor?

Vreeeeei, cum să nu vrei. Vreau și eu.

Observați cât de inteligente sunt făcute reclamele.

De exemplu: dacă ai această mașină ești un om de succes.

Rolul mașinii este să mă ducă din punctul A în punctul B, corect? Ne interesează evident siguranța, confortul, costul și imaginea. Dar dacă eu am crescut și nu m-a băgat nimeni în seamă, iar mașina ASTA mă face să ies în evidență și să rup gura târgului, cum să nu o am?

Studiile arată că majoritatea oamenilor care se îmbracă de la brandurile de lux nu sunt cei care își permit fără probleme acele prețuri ci sunt cei care de fapt nu își permit și care fac eforturi uriașe financiare de a arăta într-un anume fel, cu scopul de a-i impresiona pe alții.

Rolul acestor bani împrumutați

Rolul creditului este de a mă face fericită acum. Fericirea mea poate sta într-un card de credit, când acesta este plin de bani.

Ceva ce aș putea accesa doar în viitor în mod normal, pot accesa acum , că doar o viață am și trebuie să mă bucur de ea. Această bucurie, este plătită cu bani grei și în detrimentul altor bucurii.

Citește și articolul (click pe titlu) În legătură cu banii, nu te face că plouă!

Unii nu vor să aștepte, alții nu pot. Așa au fost crescuți și educați, saltul peste etape este sportul lor la care sunt olimpici.

Costul banilor care aduc fericirea mai aproape mai repede

Este mare!

Banii ăștia nu apar din neant, ei sunt depuși la bancă de alții, cei chibzuiți și care își fac calculele corect. În schimbul acestor bani, omul chibzuit are nevoie de o garanție, cum că aceștia sunt la dispoziția lui oricând are nevoie de ei.

Banca trebuie să acopere acest risc. Cum face asta?

Estimează riscul potențial, folosește date ca să estimeze câți dintre acești clienți uită să returneze banii după momentele de fericire și care trebuie să fie costul acestor bani pentru a acoperi toate aceste riscuri.

Ca să înțelegeți ce zic, comparați dobânda unui credit ipotecar cu dobânda unui credit de nevoi personale fără garanție și cu a unui card de credit. Diferența de cost vine din nevoie de a acoperi riscul de neplată.

Dacă cineva a luat un credit pentru a cumpăra o locuință și nu returnează banii, banca într-un final va vinde acea locuință și va recupera banii dați împrumut. Pentru un credit negarantat, acțiunile de recuperare a banilor sunt mai multe, mai complexe și mai costisitoare.

Bine, bine, dar dacă nu am întârzieri, nu plătesc nici o dobândă

Adevărul este că acest gând te liniștește și te face să semnezi un contract cu o dobândă foarte mare.

La primul card de credit poți să juri că niciodată nu vei depăși termenul de plată.

Clienții ar semna și dobânzi de 400% fără nici un stres, încrezători în disciplina lor financiară, fără să se gândească de ce accesează acest produs dacă tot sunt atât de disciplinați?

Prima dată când mulți realizează ce au semnat, este momentul în care amână câteva plăți și văd suma suplimentară de plată generată de dobândă.

Cââââttttt? Ei bine DA. Și ai semnat. Și ai citit înainte să semnezi doar că nu ai făcut și calculul, convins/ă că nu va fi niciodată cazul.

Să calculăm % de dobânda ne-ar fi fost de mare folos în școală. Cred că să știi cum să calculezi procentul % de dobândă la un credit este mult mai important decât Teoria lui Pitagora.

Creditul este doar un instrument!

Cum cu un ciocan poți face o casă sau să distrugi o casă, al fel este și cu un credit.

Când accesezi un credit, dacă te ajută să generezi mai mulți bani decât cei pe care îi cheltui, este minunat și are sens să iei banca drept partener de investiție, va fi o relație win-win și toată lumea are de câștigat.

Un credit luat pentru investiții te ajută să evoluezi. Un credit luat pentru distracție, plăceri, impuls de moment, te va ajuta să scoți mai mulți bani din buzunar fără o mare utilitate.

Băncile nu își doresc să prostească pe nimeni, ele doar se adaptează la cerințele din piață pentru a genera cât mai mult profit. Dobânzile mari nu au scopul de a jecmăni clientul ci doar de a acoperi niște riscuri estimate.

Citește și articolul (click pe titlu) Ne este frică de ce nu cunoaștem, inclusiv de lucrurile legate de bani

La fel trebuie să vă estimați și voi realist riscurile la care vă expuneți și câștigul pe care sperați să îl aveți prin accesarea unui credit, astfel încât fericirea să fie reală.

Spor la decizii cu sens.

Leave a Reply