Nu mai fac greșeala asta în vacanță

Nu mai fac greșeala asta în vacanță

5312 2988 AnaMaria

Zilele acestea ne pregătim pentru o mult așteptată vacanță, într-un loc tare drag nouă.

Mă gândeam ce iau cu mine și dacă ar trebui să îmi iau laptopul.

În mijlocul zilei aș putea încerca să pun copilul la somn și aș avea vreo două ore disponibile sau seara, când ei s-ar juca aș mai prinde  oră de lucru. Am atât de multe proiecte și idei!

Apoi mi-am amintit….

Cu legislația în sunet de valuri

Eram în 2009 cred când mi-am petrecut vacanța studiind un dosar mare de legislație și ca să fac draftul unui manual bancar.

Ziua întreagă stăteam în baldachin și citeam, scriam, organizam informații. Apoi m-am întors și mi-am petrecut următoarele zile de concediu ca să scriu cartea.

Manualul a fost publicat, munca mea și drepturile de autor s-au dus către alții.

Am încasat o sumă consistentă de bani pe care i-am dat mai departe până la ultimul leu, i-am investit în studiile cuiva.

Banii s-au dus, probabil că persoana ar fi găsit o variantă și fără investiția mea ca să se descurce.

Atunci aveam două locuri de muncă, chiar aveam nevoie de o vacanță adevărată, cu pauză totală de la orice formă de activitate.

Nici banii nu mă dădeau afară din casă dar mi se păreau prea puțini pentru efortul meu, prea mulți ca să îi păstrez pentru mine.

Citește și articolul:

Cine are curaj să verifice teoria motivațională?

Grecia, Hotel de 5 stele, doar pentru mine… singură

Într-un an am luat bilete într-un loc de vis, pe o insulă grecească. Abia așteptam. Era o perioadă în care munceam 7 zile din 7, amândoi, cu nopți în care ajungeam acasă între 10 seara și 2 dimineața.

Sâmbătă la prânz era plecarea.

Vineri dimineață m-a anunțat partenerul că el nu poate veni cu mine, avea un proiect important (cum altfel, toate sunt importante) și chiar  chiaaaaar nu avea cum să plece în acele zile.

Acum, privind în urmă, nu doar ă e greu să ne amintim despre ce proiect era vorba dar mai mult, nici nu mai contează azi.

Banii nu se puteau recupera așa că eu a doua zi eram într-un loc magic, supărată și el frustrat, în prag de despărțire vă dați seama.

Oare merită să îți pierzi partenerul pentru orice proiect?

Să renunți la o vacanță de o săptămână de care ai mare nevoie, pe care ai plătit mulți bani, alături de persoana pe care abia ai apucat să o vezi în ultimul timp și alături de care vrei să construiești o viață …. pentru ce?

Mami, tu doar stai să muncești în loc să te joci în apă

Anul trecut cineva m-a rugat să le fac un curs pentru angajații lor, gratis.

Erau angajați care câștigau salariu minim și cheltuiau banii puțini pe care îi aveau destul de haotic, erau ușor de ”prostit”, intrau în tot felul de încurcături și firma trebuia să facă față valurilor de popriri pe venituri, cereri de bani în avans, absenteism pentru că ”nu am avut bani de bilet” și așa mai departe.

Mi-am dat seama că nu mai am la ce să folosesc acest curs ulterior, dar l-am documentat și am muncit mai mult decât pentru orice curs.

Am ajuns în diverse cartiere în care știam că sunt oameni cu venituri modeste să văd ce obiceiuri de cumpărare au și așa mai departe.

Mi-am petrecut mare parte din vacanță ca să documentez cursul, am trecut orașul ca să îl țin. Oamenii au fost curioși, participativi, la final nu se despărțeau de mine.

Din partea angajatorului nu am primit nici poze, nici un feedback, nici o recomandare. La acel moment un feedback și o recomandare ar fi fost de mare ajutor pentru mine.

Am rămas cu bucuria că poate acei oameni au învățat ceva, păreau deschiși la informație dar din câte am văzut, erau prinși în diverse situații familiale dificile și dețineau un bagaj mare de blocaje.

Pe de altă parte puteam să îi programez în primul moment disponibil, în toamnă de exemplu.

Distracție, dar cu alții

Până când am devenit părinți am făcut multe city break cu alți prieteni.

Făceam rezervările din timp ca să prindem prețuri bune și înainte de plecare, de multe ori, unul dintre noi trebuia să renunțe pentru ceva ”urgent” la locul de muncă.

Citește și articolul:

Cum găsesc eu oferte bune pentru vacanța de vară

Acum ne gândim: ce prostie! Cum acele lucruri acum nu mai contează!

Noi ne certăm foarte rar, dar subiectul prezent înainte de copil era că nu ne puteam face vacanța ca toți oamenii (așa ai impresia când ceva nu îți iese, că tu ești singurul defect).

După ce am trecut prin povestea cu spitalizarea mea, ne-am dat seama că suntem fragili și viața este scurtă. Am decis să ieșim din roata de hamster, care nici măcar nu era a noastră.

Prioritatea numărul 1? Noi!

Am stat la masă și am analizat care sunt valorile noastre, care sunt obiectivele noastre, ce facem ca să ne adaptăm vieții pe care ne-o dorim, nevoilor pe care le avem acum.

A fost ciudat prima oară.

Nu știam ce ne dorim noi pentru noi, dar ne era clar ce vor alții de la noi.

Încet au început să crească ideile pe foaie.

Un copil mic cere mai multă atenție, când o să crească putem să ne schimbăm iar viața, am putea să ne întoarcem în corporație dacă ne e dor de proiecte și echipe foarte mari, să facem călătorii de afaceri, să lucrăm în proiecte în alte țări, sau să păstrăm totul așa cum este ne împlinește.

Vacanța noastră

Vacanța este momentul de reset, de stat cu familia, de conectat, de făcut o balanță a ultimului an, de făcut planuri pentru un nou an, de iubit și răsfățat, de râs și dansat.

Am decis că mergem în vacanță singuri. Este timpul nostru cu noi.

Dacă ne dăm seama că acest model nu funcționează cu Elena putem schimba regulile, deocamdată ne ținem de ele.

Prin urmare, o să fie perioade de câte una-două săptămâni în care sunt de negăsit.

O să vă spun în toamnă dacă a căzut cerul, dacă au dispărut toți cititorii peste noapte, dacă s-au oprit toate proiectele sau dacă am primit un boost de energie și lucrurile se leagă mai frumos.

Vă recomand să vă gândiți, ori de câte ori renunțați la ceva pentru familia voastră sau cei dragi vouă în favoarea unui loc de muncă, a unui proiect important etc,  dacă peste câțiva ani mai contează.

Dacă răspunsul este nu sau nu știu, gândiți-vă că familia este cea care vă este alături și sunt momente în care nimic nu trebuie să îi taie din importanță, ba din contră. Suntem tot mai conectați dar tot mai singuri. Puțini oameni ne sunt alături, să le dăm atenția cuvenită și să nu ne mai pierdem în lucruri importante doar pe moment.

Vacanță magică să aveți!

Leave a Reply