Cine are curaj să verifice teoria motivațională?

Cine are curaj să verifice teoria motivațională?

1280 927 AnaMaria

Cine ar avea curaj să verifice teoria motivațională în practică?

Teoria motivațională analizată de multe universități de prestigiu, arată că oamenii, dacă sunt tratați corect din punct de vedere al banilor, ajung la un nivel la care banii în legătură directă cu munca strică eficiența și motivația.

Mână liberă la testat?

Dacă aș mai avea mână liberă într-o companie cu acces la diverse echipe, aș face următorul test:

Aș lua două echipe și le-aș da următoarea temă: care să fie produsul lunii următoare și din ce motiv?

Cei din front office știu cel mai bine, din comentariile clienților și discuțiile cu ei, ce își doresc aceștia, ce îi nemulțumește, ce le atrage atenția, ce îi fidelizează etc.

Echipa 1. Pentru bonus suplimentar, de făcut proiectul, toată echipa este implicată. În funcție de termenul de livrare, se stabilește o bonificație diferită, adică termina cu 5 zile mai repede … XX, cu 2 zile mai repede X, sau la deadline suma standard -bonus nesemnificativ.

Echipa 2: Fără nici o recompensă, cine dorește să participe la un studiu important pentru companie?

Când teoria va bate practica

S-a făcut acest test de multe ori, în diferite medii, în diferite țări – de la țări bogate în care bonusul nu însemna mare lucru și până în țări sărace în care acel bonus era o avere.

Rezultatul a fost confirmat în același fel, indiferent de mediu, țară, participanți.

Rezultatul așteptat: Echipa 2 să predea un material mai bun, mai bine documentat, mai repede.

De ce?

Pentru că cei din echipă fac ceva dacă vor/pentru că vor – deci au control asupra situației,  muncesc fără constrângeri, fac munca pentru că le place, muncesc pentru că au credința că proiectul va duce la creșterea afacerii.

Care sunt angajații care pleacă din corporații pentru antreprenoriat?

E o nebunie să te faci antreprenor, mai ales în țara noastră. Sună a sinucidere profesională și totuși, tot mai mulți oameni fac asta.

Ai spune că sunt cei din generația nouă care nu au chef de un șef dar nu, sunt mulți de vârsta mea care s-au născut în comunism și au fost crescuți de părinți care au trăit în comunism.

Citește și articolul De ce mama nu a avut dreptate si poate ca acum nici eu nu am

Oameni care 10-15-20 de ani au fost într-un sistem fix, cu program fix, cu reguli fixe, își iau lumea în cap. De ce?

Pentru că motivația cu morcovul și bățul nu mai funcționează, de fapt nici nu e motivație, e un factor de stres.

Să ai un șef care urlă, dă din picior, își dă ochii peste cap, vorbește urât, te umilește în ședințe sau în fața colegilor este deja ceva mai mult decât penibil. Există tratament pentru asta! O fi el scump, durează, dar merită!

Mulți oameni nu mai funcționează pe baza motivației externe și ori se mută în companii care au înțeles să facă lucrurile altfel, ori o iau pe cont propriu.

Citește și articolul Angajații părăsesc sisteme nefuncționale în care nu se mai regăsesc.

Motivația copiilor?

Pe de altă parte, trebuie să fim atenți la ce se întâmplă la școala copilului și să atenuăm eventuale metode care duc copilul către motivația externă și să stimulăm noi motivația internă.

Citește și articolul Cum să crești motivația copilului tău 

Zilele acestea discuțiile cu prietenele s-au învârtit în jurul subiectului școală.

Am auzit din două părti, de la două mămici de copii care tocmai au început școala, următoarele ”eu nu mai rezist și nu știu ce să fac, sincer” și ”mor cu ei de gât, așa ceva nu se poate”. Aceste mămici au descoperit metodele ”drăguțe” de atras copiii în primele zile – bomboane, buline, stickere și replici ”lăsați doamnă că nu moare copilul de la o bomboană, e doar așa, ca să aibă chef să vină și mâine” până la ”Doamne Doamne te vede când ești rău și te pedepsește”.

Deci din prima săptămână s-a început cu mită și amenințări!!!! 

De ce? Pentru că pe termen scurt funcționează foarte bine, pe termen lung fac probleme mari.

Am toată admirația pentru dascălii care fac lucrurile altfel și care înțeleg că dincolo de un loc de muncă au o poziție privilegiată, formează oameni. Găsiți acești dascăli pentru copiii voștri, împreună o să faceți diferență enormă pentru copilul vostru.

O să avem copii de succes, pentru că ne pasă! 

Leave a Reply