Prietenii mă întreabă cum îmi fac eu rezervările pentru vacanță pentru că prind prețuri foarte bune.
Când, cum, unde? Depinde de fiecare familie, de preferințele personale.
Noi iubim vara. În loc să mergem iarna undeva, preferăm două vacanțe de vară.
Știu persoane care fac invers, ar prefera oricând o vacanță la munte în zăpadă și evită marea.
Dar vă spun cum fac eu.
Vacanța de vară, early booking
Din start evit luna August, este foarte cald și aglomerat, plus că este totul scump. În miezul zilei trebuie să te ascunzi undeva de căldură așa că jumătate de zi o simt pierdută.
Pentru vacanța de vară alegem Grecia, Turcia, Spania, Italia. Transportul cu mașina îl evit așa că destinația trebuie să fie accesibilă cu avionul.
De când a apărut Elena am avut o prioritate din a merge în Grecia pentru că vreau să aibă contact localnicii, limba și cultura greacă, măcar câteva săptămâni pe an.
Citește și articolul: Ce valori financiare îi transmiți copilului tău?
În locul unei vacanțe scumpe, prefer două vacanțe mai ieftine, în Iunie și Septembrie.
Prețurile sunt bune la început și sfârșit de sezon. Nu este aglomerat. Vremea este perfectă, te poți bucura de toată ziua afară.
Chiar și la început de Iunie am făcut baie în mare fără probleme.
Biletele le iau din timp, încerc să prind oferte early booking.
Întotdeauna iau pachete de călătorie cu asigurare inclusă.
Acum 3 ani am ratat două vacanțe printr-o spitalizare urmată de intervenție chirurgicală. Aveam atunci bilete de avion pentru un eveniment la Atena și pachetul de vacanță. Biletele de avion le-am pierdut, era mai scump să le dau cadou cuiva și să plătească schimbarea de nume decât să își ia altele. În schimb, pentru pachetul de vacanță, am pregătit un dosar cu documentele medicale și am primit banii înapoi. Ne-am luat alt pachet de vacanță în Septembrie, nu am pierdut nici un euro.
După ce a apărut copilul, metoda de early booking am considerat-o cam riscantă.
În primii 5 ani de viață ai copilului oricând poate apărea o problemă fix înainte de plecare. Noi am experimentat febră, otită, conjunctivită. Eram cu bagajele făcute și cu copilul la camera de gardă, să vedem dacă mai plecăm sau nu.
Vacanța de vară, last minute
A fost o perioadă în care aveam două sau trei locuri de muncă. Cu greu puteam să îmi organizez vacanța din timp. Ca să nu am surprize că apare vreo problemă după venirea copilului am testat iar ofertele last minute. În astfel de situații soluția ar fi ofertele last minute cu plecare în câteva zile.
Avantajul este faptul că prețul este la ofertă, economisești niște bani.
Dezavantajul este că nu întotdeauna găsești bilete în locul pe care ți-l dorești, sau la un hotel așa cum ai visa.
Dacă acum 7-8 ani găseam hoteluri din toate categoriile, în ultimii ani cu greu mai am ce alege în perioada disponibilă. Verific mai multe agenții, de regulă agenții mari care au hoteluri bune și pot face reduceri last minute semnificative.
Cum aleg hotelurile în vacanța de vară?
Criteriile sunt simple: aproape de plajă, mâncare bună, liniște, curățenie.
Mă uit pe oferte la diferite agenții, citesc descrierea și recenziile
Apoi intru pe Tripadvisor si citesc comentariile celor care au fost în ultimul timp.
Verific comentarii puse de familii cu copii, mă uit la poze puse de turiști și apoi decid. Oricât de frumoasă ar fi descrierea agenției, eu verific întotdeauna părerile celor care au fost acolo.
În funcție de destinație, caut cazare fără mâncare (ex Skiathos), cu mic dejun doar (ex Santorini), demipensiune sau all inclusive (ex Rodos, Creta), cu ultra all inclusive (ex Turcia).
Citește și articolul: Cum am decis să plec în Europa și am ajuns în Asia
Un alt element de luat în considerare este clasificarea hotelului. În Grecia, numărul de stele este cu o stea în urma noastră. Adică un hotel de 4* este ca un hotel de 3* la noi. În schimb, la 5* nu am avut niciodată surprize.
În plus, am văzut cum calitatea angajaților și a managementului schimbă cu totul experiența la același hotel, chiar dacă am mai fost acolo. Așa că verificarea anuală este recomandată.
Prețurile se schimbă de la un an la altul pe diferite destinații. Așa că în fiecare an caut bilete pe cel puțin patru destinații, două pe care deja le știm, una sau două pe o destinație nouă. Compar ofertele și apoi decid.
Sper că ați aflat măcar o idee utilă și care vă ajută să economisiți ca să aveți mai mulți bani de buzunar în vacanță.
Vacanță frumoasă vă doresc!
Photo by Mario A. ReGu from Pexels