Dragă Moș Crăciun,
Anul acesta am fost cuminte foarte cuminte și te aștept cu drag și multe cadouri.
Aș dori să îmi aduci …
Sincer acum, nu ai emoții când îți vezi copilul că scrie sau desenează scrisoarea către Moș Crăciun?
Îți saltă sufletul de bucurie și mândrie.
Orice copil își dorește cadouri frumoase și tu, ca orice părinte, vrei să îi poți cumpăra tot ce pune pe listă și încă odată pe atât, pentru că iubești puiul de om care îți aduce atâta bucurie zi de zi.
Apoi apar gândurile legate de banii necesari pentru cadouri și organizarea sărbătorilor astfel încât sărbătorile să fie minunate pe toate planurile.
Dacă ți se pare dificil să organizezi bugetul îți amintesc de un ajutor la îndemână pe care poți să-l primești pentru a fi mai sănătos din punct de vedere financiar. Este vorba despre Banometru, primul program de sănătate financiară care oferă informaţie şi sprijin concret, gratuit, realizat în parteneriat de Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Reală (AEVR), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și ING Bank.
În sedințele gratuite de coaching poți învăța cum să aplici informațiile la situația ta personală ca să îți gestionezi mai bine banii.
Cere și tu o ședință gratuită de coaching financiar AICI. Aplică apoi sfaturile pe care le primești în cadrul întâlnirii cu expertul Banomentru și o să simți cum organizarea banilor te ajută să ai o situație financiară mai bună an de an.
Și totuși, Moșul vine în câteva zile….
Cum să faci să reușești să cumperi tot ce este pe lista copilului la care mai adaugi și tu câte ceva?
Venim noi cu vești bune și soluții la îndemână: poți folosi sărbătoarea Crăciunului pentru o lecție importantă de educație financiară în familie.
Cum?
Veți organiza Crăciunul împreună cu copilul sau copiii, îndiferent de vârsta acestora. La final copiii se vor alege cu educație financiară și vor fi bucuroși de sărbătoare, indiferent de ce le va aduce Moșul.
În Decembrie totul se întâmplă în grabă și suntem tentați să lăsăm copiii acasă, la bunici, cu celălalt părinte, pentru a reuși să facem totul ca să organizăm sărbătorile în timp și la buget limitat.
Eu îți propun (și sper să te conving) să incluzi copilul sau copiii, dacă ai mai mulți, în organizarea sărbătorilor. Nu fugi, o să vezi cât de mult aveți de câștigat din acest exercițiu!
Crăciunul nu trebuie să se rezume la dulciuri, ecrane și cadouri multe sub brad, ci la întreaga atmosferă de bucurie și sărbătoare, la iubire și recunoștință, la revederea cu familia și alți oameni dragi, la amintiri pe care să le purtăm în suflet.
Misiune în familie, educație și bucurie
Vorbește-le copiilor despre marea misiune pe care o aveți și anume să organizați Crăciunul.
Pentru copiii mai mici anunță care sunt subiectele pe care trebuie să vă concentrați: brad, cadouri pentru cei dragi, mâncarea lor preferată și alte produse din meniu, cumpărături, curățenie, decorarea casei și ce mai consideri tu important.
Stai puțin, ai zis cadouri?! Nu aduce Moș Crăciun toate cadourile?
Acum este momentul să explici faptul că Moșul aduce daruri simbolice, pentru că trebuie să aibă pentru toată lumea câte un cadou cât de mic.
În plus, pe lângă darurile de la Moșul ne mai facem și noi cadouri unii altora. Dacă mergem în vizită la bunici, la rude și prieteni, le ducem cadouri în semn de dragoste. Așa te asiguri că nu se simte copilul mai puțin iubit de Moș Crăciun și nici nu va considera că nu a fost suficient de ”cuminte” ca să primească cadouri la fel ca cele primite de alți prieteni.
Educație financiară în familie, de Crăciun
Dacă ai copii mai mari cere-le părerea și lasă-i să vină cu sugestii de organizare.
Pentru ca lecția de educație financiară să fie cât mai bogată îți recomand să anunți faptul că toate cheltuielile pe care le veți face nu trebuie să depășească banii disponibili.
Le vei vorbi copiilor despre diferența dintre o nevoie și o dorință. Apoi veți ajunge la concluzia că cele mai importante sunt nevoile și abia apoi cheltuim bani pe dorințe. De exemplu este mai important să avem mâncare, electricitate, căldură, decât mai multe jucării sau obiecte de decor.
Lasă copiii mai mari să facă lista de cheltuieli și să te ajute la cumpărături.
Lista de cumpărături
Dacă nu îi vezi foarte încântați pe copii le poți propune în schimbul implicării lor să le dai diferența de bani dintre bugetul alocat și cheltuielile făcute. În acest fel nu doar că se vor implica și te vor ajuta, dar chiar vor veni cu idei de economisire și vor avea grijă să nu depășești bugetul.
Ca să ții copiii ocupați lasă-i la magazin să taie de pe listă cumpăraturile. Pentru cei mici pregătește o pagină cu pozele produselor pe care trebuie să le cumpărați și dă-le o cariocă pentru a colora produsele cumpărate. În acest fel copiii se vor concentra pe sarcina lor și nu vor mai cere tot ce văd în jur.
Dacă vor să decoreze casa sau au alte idei care te ajută să salvezi bani poți suplimenta bugetul lor de cadouri sau să le dai banii să îi pună în pușculița lor.
Lista de cadouri
Fă lista de cadouri împreună cu copiii, lasă-i să vină cu idei, apoi fă o estimare a cât ar costa fiecare cadou propus și cât ar fi totalul cheltuielilor.
Anunță-i că totalul este prea mare și analizați împreună cum puteți să vă încadrați într-o sumă mai mică, ce cadouri înlocuiți și cu ce.
Acest exercițiu îi va ajuta pe mai departe să fie creativi și să caute soluții când bugetul este limitat, inclusiv să înțeleagă că există un buget pe care nu trebuie să îl depășiți.
Lasă-i să fie creativi, încurajează-i să vină cu idei și mai strecoară câte o sugestie.
Propune să faceți voi cadourile în loc să le cumpărați. Fă o comparație de costuri, câți bani ați economisi, discutați care sunt avantajele și dezavantajele în fiecare caz.
Apreciază fiecare pas din toată organizarea, fiecare efort pe care copiii îl depun și felicită-i, explică-le cât de mult contează ajutorul lor pentru pentru voi, părinții.
Cadoul cel mai frumos pentru copii
Așteptarea zilei de Crăciun, rezultatul muncii lor reflectat în toată organizarea sărbătorii, surpriza celor dragi când vor deschide cadourile gândite și pregătite de ei sub bradul pe care l-au împodobit, emoția și bucuria aprecierii efortului lor, vor face ca bucuria sărbătorilor să fie doar completată de darurile lor pe care Moșul nu va uita să le aducă.
Prin acest efort copiii vor învăța alături de voi, părinții, că bucuria Crăciunului nu stă ascunsă sub un ambalaj strălucitor prin vreun pachet, ci este în jurul nostru, indiferent de câți bani avem.
Pe final de articol aș vrea să îți spun un secret: timpul petrecut împreună va fi pentru copiii tăi cel mai special cadou și cea mai mare bucurie, indiferent de vârsta lor. O să fie cel mai reușit Crăciun de până acum.
Vești bune și un cadou pentru tine!
Avem o veste bună!
Poți să te asiguri că în fiecare an Moș Crăciun vine cu sacul plin de cadouri pentru familia ta.
Înscrie-te în programul Banometru și vei primi coaching financiar personalizat, de la specialiști financiari independenți, adaptat nevoilor și dorințelor tale astfel încât să îți organizezi mai bine banii și să ai tot timpul economii pentru ce contează.
Banometru va avea un impact pozitiv în viața ta, deoarece pe lângă informație, vei primi sprijin constant. Solicită o ședință de coaching financiar AICI, este gratuit.
Asigură-te că ai înțeles sfaturile primite de la specialistul Banometru și că știi cum să le aplici, ține-te de plan și apoi bucură-te de rezultatele pe care le vei obține.
Scrie-ne mai jos ce cadou ți-ai dori să îți aducă și ție Moș Crăciun sub brad, știm că citește toate scrisorile și ne dorim să o vadă și pe a ta!