5 idei de organizare când copilul are vacanță și tu muncești de acasă

5 idei de organizare când copilul are vacanță și tu muncești de acasă

5 idei de organizare când copilul are vacanță și tu muncești de acasă

1280 853 AnaMaria

Copilul are vacanță și tu muncești de acasă? Uffff, te înțeleg! Say no more….

Ar trebui să existe un cuvânt pentru starea asta, un cuvânt care să descrie dragul de a fi cu copilul sau copiii tăi, bucățica din sufletul tău, lumina ochilor tăi, rațiunea ta de a respira și așa mai departe, combinat cu stresul extrem, oboseala acumulată, nervii întinși, vocea răgușită, sentimentul de neputință și….. mai ziceți voi.

Un copil acasă în școală online sau în vacanță, cu părintele prins într-un program de lucru de acasă, este o combinație cel puțin interesantă, ca să nu zic explozivă, adica ba da, o zic, EXPLOZIVĂ! Uneori cu explozii de bucurie, alteori cu explozii de cuvinte.

Poate explolove ar fi starea asta de munca de acasă în paralel cu copilul sau copiii.

Cum ești azi? Explolove! Și e clară treaba, te sună prietenii peste o săptămână, lună, an, după caz. Aș putea să îmi pun starea asta și pe statusul din messinger.

Pe scurt, se poate lăsa cu stres și frustrare de ambele părți.

Părintele nu are timp de nimic și nu duce nimic la capăt, iar copilul reproșează că niciodată nu ai timp de mine, niciodată nu te joci cu mine. Deci nimic, niciodată devine laitmotivul zilelor împreună, mai ales în pandemia de care abia așteptăm să scăpăm.

Părintele încearcă să împace timpul la laptop și pe telefoane cu programul copilului, mâncarea copilului, joaca copilului, adunatul de prin casă, distratul copilului care se plictisește și ține să îți amintească asta la fiecare 3 minute.

Cei care au doi sau mai mulți copii, aplică legea junglei, care pe care, se descurcă ei cumva ”să nu vă scoateți ochii, să nu vă bateți, faceți și voi ceva frumos împreună” zis la fiecare 5 minute.

Pentru că am condus un departament de organizare timp de 10 ani, evident mi se cer sfaturi de organizare. Chiar dacă mă pricep să organizez activitatea unei bănci sau a unei companii (dacă vreți să vedeți mă găsiți și AICI), asta nu înseamnă că ”nimic, niciodată” nu apare și la mine acasă!

Cum să vă spun, am copilul ideal, dar în partea asta de organizat timp în paralel și eu am bătăi de cap.

Ce le spun prietenilor, vă spun și vouă.

5 idei de organizare a timpului cu copilul acasă și voi la muncă tot acasă:

Aceste idei mi-au venit din organizarea făcută în această săptămână, în condiții de pandemie și mai ales, în condițiile în care eu am uitat complet de această vacanță și am programul plin de întâlniri, evenimente, înterviuri și cursuri.

1.Fă un program pentru întreaga familie.

Pe bune, o iei razna fără un program. Fiecare trebuie să știe când mâncăm, când dormim, când facem curat, când facem și noi niște treabă, când fiecare își vede de treaba lui. Dacă ai copil mic îl poți desena, pentru cei care citesc îl poți scrie și lipi de frigider sau de ușa camerei în care te ascunzi.

Ia în calcul programul copilului, e clar că după acel program organizezi absolut totul, asta daca vrei să fii realistă.

Discută programul și amintește-i copilului că azi ai de lucru x ore, că ai o ședință în care nu trebuie să apară și nici să chinuie pisica, și că APOI (și nu e șantaj) o să faceți lucruri împreună, deci răbdarea e de aur. La fiecare pauză amintești copilului ce urmează.

Oricum ai auzit de testul Marshmallow și știi că amânarea recompensei duce la copii de succes, asta ți-o zic ca să îți mai iei din vina aia care îți apasă umerii, parcă acum și văd că ți-ai îndreptat spatele.

2.Organizează activități împreună.

Neapărat trebuie să gândești bine și să planifici activitățile pe care le vei face cu copilul, asta pentru un timp de calitate și plin de distracție.

Zic să le gândești pentru că vrei să fie interesante, distractive și să ajute copilul să se dezvolte. 

Îți recomand și cursurile (click pe link, se deschid in alta pagina, le citesti la final):

Curs adulți online înregistrat: Inteligența copiilor și succesul în viață

Curs înregistrat: Copilul între 3 și 7 ani, pregătire pentru succes

Eu am făcut din curățenia în casă o distracție, abia așteaptă să o las să spele geamurile (are voie doar la parter și la duș), să dea cu aspiratorul și câteodată cu mopul, cam atât mi-a ieșit. Când am chestii urgente sau cursuri, o ia tatăl ei să facă prăjituri în bucătărie, activitate care o fascinează. Când are el urgențe fac cu ea ciorbe și sarmale sau salata boeuf, mna, atât se poate, măcar ajut copila să prindă aptitudini pentru viață.

La modul realist, cu cât este copilul mai mic, cu atât ai mai mult timp de stat împreună, se plictisește repede, nu poate fi nesupraveghiat.

Fă activitățile casnice cu copilul alături, lasă-l să împrăștie coșul cu haine când le sortezi și le împături, să se joace cu cleștii când le pui la întins, să îți îmbrace ursuleții când calci, să roadă un morcov sau să se joace cu o ceapă când gătești și așa mai departe, folosește timpul cât stă liniștit cu jucăriile să faci treaba la care ai nevoie de concentrare.

Dacă ai mai mulți copii, se vor lupta pentru atenția ta și e clar că pe lângă entertainer șef vei fi și albitru, face parte din viață, ia-o așa cum e. Eventual fă o regulă din somnul de la prânz și lasă-i să vadă un film împreună, dar la mai mult nu avea speranțe fără alt ajutor.

3.Organizează pentru copil timp cu alții.

În funcție de vârsta copilului, poți apela la distracție online, coordonată de alții.

Elena mea se distrează foarte tare la acest fel de evenimente, doar să nu fie prea dese. Îi plac cursurile de la Ateliere Online. 

Aplicațiile nu o prea atrag, cu toate astea activitățile făcute cu cei de la Gașca Zurli văd că o distrează, iar aplicația lor costă mai puțin decât un meniu la fastfood, găsiți spectacolele sau diverse activități, în plus aplicația îi spune copilului când e timpul să facă o pauză. Mai au și evenimente online anunțate la care puteți lua bilet, sunt cu locuri limitate și cei din gașcă interacționează cu fiecare copil în parte.

În afara pandemiei, i-am organizat și timpul afară și program de joacă în vecini, oarecum făceam cu schimbul, cine era mai liber se ocupa de copii. Așa copiii se distrau și noi reușeam să ne facem treaba, era greu doar să îi adunăm seara către casă. Cum Elena a crescut și stăm într-un complex închis și izolat, putea ieși singură cu bicicleta sau la locul de joacă. Abia aștept acele zile înapoi.

4.Organizează timpul independent al copilului.

Copiii mai măricei deja au nevoie și de timp împreună. Așa că ține cont de asta și încurajează acest timp independent.

Fă copilului timp de joacă, de stat la televizor, la tabletă și așa mai departe, altfel o să stea mai mult decât e cazul și o să se uite la te miri ce.

Pentru copiii școlari, fă o stivă de cărți pe care să le citească (asta este o idee de la Elena), am luat câteva cărți de la Bebelind și mai aveam câteva de recitit de la Cartemma.

Întreabă copilul ce activități ar vrea să facă și pune-le în program ad-hoc, când ai ceva urgent de făcut.

La mine și-a ales așa: joacă cu păpușile, joacă cu Lego, joacă cu Wii programul de sport și distracție, îmbrăcat în prințesă, coafat părul în coc și codițe, făcut gimnastică și excepțional făcut ordine. Când trage de mine și mai am nevoie de 10 minute să termin ceva, o rog să facă ceva dintre activitățile distractive pe care și le-a ales.

Dacă ai copil mai mic, poți gândi tu activități care îl/o atrag și îl țin ocupat. De exemplu, eu puneam o mușama pe jos și vase cu apă ca să facă transfer în diferite recipiente, joaca cu apa îi fascinează. La fel, a fost joaca cu nisipul kinetic, faina de mălai sau plastilina, culorile etc. La final adunam mușamaua, spălam copilul și podeaua, și eram ambele mulțumite cu varianta asta de compromis. Evident totul se întâmpla sub supravegherea mea atentă (acum știi de ce avem doi ochi).

5.Cere ajutor!

Știu că e ultimul lucru care îți vine să îl faci, dar asta e, uneori chiar nu le poți îmbina.

Am vorbit despre asta și în articolul Când te-ai simțit ultima oară persoana nepotrivită și nu era cazul.

Mie personal îmi este greu să cer ajutor și o fac în caz absolut excepțional, adică maxim o dată pe an de când s-a născut Elena. În loc să cer ajutor, prefer să încerc să le scot pe toate la capăt și cum evident nu reușesc mă apuc și mă plâng. Cam proastă strategie, nu o recomand.

Vorbește cu soțul tău, cu bunicii, cu vreo vecină, cu o prietenă și încearcă să găsești ajutor. Copilul nu o să fie mic pentru totdeauna, așa că trebuie să scapi cu sănătatea întreagă din această încercare, care este pe termen scurt.

Sper să vă fie de folos ideile de aici și dacă mai aveți și voi alte idei, le aștept cu drag.

Sharing is caring!

Vom avea copii de succes, pentru că ne pasă!

Photo cover by Gustavo Fring from Pexels

parenting, home cooking

Leave a Reply