Este foarte simplu să faci economii, trebuie doar să…

Este foarte simplu să faci economii, trebuie doar să…

480 314 AnaMaria

Când ceva pare simplu, cel mai probabil nu este!

De când am început activitatea de trainer de educație financiară (și mai mult motivațională) am auzit cel mai des mie îmi este greu să fac economii.

Eu sunt o persoană care pune bani deoparte, sunt un saver, am grijă de bani instinctiv, fac economii de când mă știu, așa că cel mai la îndemână mi-ar fi fost să spun ”e atât de simplu să faci economii, trebuie doar …”:

  • să îți propui,
  • să îți calculezi banii,
  • să pui deoparte înainte să apuci să îi cheltuiești,
  • să îți tragi de la gură,
  • să nu te mai răsfeți atât,
  • să nu te mai întinzi mai mult decât își este plapuma,
  • să te mai sacrifici câte un pic,
  • să mai lași ieșirile la distracție,
  • să gătești acasă, simplu, sănătos și ieftin,
  • să nu mai dai bani pe ce poți face singur/singură,
  • să pui și răul în față și să te gândești la situații de Doamne ferește,
  • să fii mai reponsabil/responsabilă,
  • și multe alte…. variate de la persoană la persoană.

Este chiar ușor să faci economii… doar sunt atâtea zone din care poți ”tăia” și pune deoparte.

Îți faci acasă unghiile și părul, nu la salon, economisești 200-400 lei pe lună.

Gătești acasă și îți iei pachet la muncă, economisești 300 lei pe lună. Nu mai ieși la restaurant și pizza în fiecare săptămână, eviți și fast food, economisești cel puțin 150 lei pe lună dacă nu ieșeai des.

Te duci la cabană și nu la hotel, mănânci o masă la restaurant și nu două, economisești 200-300lei pe ieșire, sau stai acasă și economisești 400-500 lei.

Îți faci cumpărăturile pe baza de listă, nu te duci nemâncat la cumpărături, ai grijă la reduceri și promoții, economisești 100-200 lei pe lună.

Îți inviți prietenii la tine și nu ieși în club, economisești cină, băuturi la bar, taxi, încă vreo 200 lei.

Și asta așa, din mers, fără să ne legăm de alte lucruri cum ar fi:

  • diagonala televizorului pe care îl schimbi prea des,
  • sistemul audio de care nu ai avea nevoie,
  • hainele pe care nu le porți și din cauza cărora nu le vezi pe cele pe care poți să le porți deci tot timpul ”nu am nimic de îmbrăcat” se finalizează cu bani dați la magazin,
  • abonamentele prea scumpe, cu facilități pe care nu le folosești,
  • vacanțele și ieșirile prea dese in weekend,
  • creditele pe care le plătești, pentru lucruri la care găseai și varianta (mult) mai ieftină.
  • si așa mai departe …

Dar adevărul este altul!…. NU, NU E SIMPLU! CHIAR DELOC!

Matematică știm cu toții. Așa că dacă vrem, putem face un simplu calcul:

VENITURI – CHELTUIELI = mai mare decât ZERO 

apoi știm că toți oamenii educați financiar fac altfel calculul:

VENITURI – (ECONOMII+INVESTIȚII) – CHELTUIELI = mai mare decât ZERO

E simplu și să ne uităm pe un contract de creditare și să vedem câți bani dăm în plus, pentru banii pe care i-am împrumutat și să zicem…. ”eu nu plătesc dublu sau triplu pentru ceva ce se devalorizează în câțiva ani!”.

Și totuși, de ce ne aruncăm banii în vânt când știm toate acestea?

De ce nu e simplu să faci economii.

Mi-am dat seama că nu pot răspunde ”e simplu” doar pentru că mie îmi este simplu. 

Așa că am studiat acest fenomen și am citit mult despre el, am vorbit cu mulți oameni și cu prieteni psihologi, adevărul este că NU E SIMPLU!

Relația cu banii este emoțională. Asta înseamnă că dincolo de o bună organizare a banilor și consecvență, plus voință, mai trebuie ceva, mai trebuie identificată povestea personală care te face să ții banii la distanță, te face să te scapi de ei cât de repede, te face să nu îi lași să se adune pe lângă tine.

Am adunat toate aceste informații și le-am pus într-un curs, pe care l-am filmat deja, o să fie video înregistrat ca să îl puteți vedea de câte ori vreți și aveți nevoie.

Din grupul meu de super testeri, persoane care au finalizat Tu și banii tăi, s-au propus câteva persoane care să testeze acest curs și apoi să îmi dea feedback, să îmi lase testimoniale, moment în care îl pot anunța la vânzare.

Cei 20 de ani de muncă în bancă, cu oameni și bani, cu persoane care aveau bani (puțini sau foarte mulți) în depozite și oamenii care trăiau din credite, am văzut că lucrurile nu sunt atât de simple cum apar în cărți sau în cursurile pe care le-am urmat.

Sunt educatori financiari care vorbesc din experiența lor, din studiile făcute, din cărțile citite, și care susțin că dacă îți calculezi bine banii, dacă te organizezi și ai bun simț, evident vei reuși, pentru că este simplu. Așa este, doar că șansa de reușită este mică și pe termen scurt și mediu (in caz fericit mediu- lung), deoarece soluția aceasta acoperă problema unui mic procent dintre cei care au această problemă.

La fel se întâmplă și cu o cură de slăbire, poți încerca dieta proteică, disociată, supă de varză, înfometare sau oricare alta, cu cât ești mai consecvent cu atât vei avea rezultate, dar te concentrezi pe efect și nu pe ce a dus la acel efect. Dacă motivul este acolo, adânc înfipt în mintea și ființa ta, atunci la primul stimul soluția nu mai funcționează.

Părerea mea este că acest subiect trebuie gândit din mai multe perspective și asta am făcut în cursul meu, încerc să acopăr cât mai multe motive (care pot avea legătură cu trecutul, prezentul sau viitorul), să vin cu exemple și explicații, plus recomandări.

Stați pe aproape .. îl anunț în curând.

NOTĂ IMPORTANTĂ

Acest curs nu se adresează celor care au venituri foarte mici și abia o scot la capăt dela o lună la alta, cu toate calculele și cu toată bunăvoința. Persoanele care sunt în această situație trebuie să se concentreze pe creșterea veniturilor. La modul serios și realist, nu poți face economii, dacă nu ai de unde.

În schimb, dacă ai impresia că nu ai de unde, dar cei din jur îți atrag atenția că ești nechibzuit/ nechibzuită la cumpărături, că atunci banii pe prostii, că dai banii doar ca să nu îi ai, că nu te gândești la ziua de mâine, atunci probabil acest curs este pentru tine. 

Bizilive, realizator, Ciuhuta Anamaria, Financial parenting

Vedeți aceste recomandări, vă pot fi de mare folos:

Plătește-te pe tine prima dată, întotdeauna!

Cheltuieli considerate greșit investiții

Curs înregistrat: De ce cheltuim bani aiurea?

Curs înregistrat Unde sunt banii mei?

Creditele de nevoi personale, între iluzie și realitate

7 moduri de a ține banii în buzunar și de a obține mai mulți

 

 

Leave a Reply