A venit și la noi momentul să utilizăm pușculița

A venit și la noi momentul să utilizăm pușculița

800 1440 AnaMaria

Pușculița și economii la copii, subiect atins la fiecare curs.

Care este vârsta de la care o introducem? Când începem? Cum să fie? Dar ei ce pot înțelege așa mici? Dar dacă am copii de vârste diferite? Pentru ce le pot da bani?  Și multe alte întrebări curg pe tema acestui subiect.

Spun la cursurile mele că vârstă de introdus pușculița este între 3 și 5 ani dar depinde de copil.

Cum ne dam seama când este copilul pregătit să folosească pușculița?

Vârsta potrivita este atunci când copilul începe sa ceară diverse lucruri, de obicei ce vede la alții sau prin reclamele de la televizor, radio, afișe în magazine, iar ție iți vine să zici:

  • nu am bani,
  • mai ai încă 5 acasă fix la fel,
  • ai și tu aproape la fel,
  • e o prostie care se strica după 3 minute,
  • nu acum…. etc etc.

Ca să nu joci rolul de omul negru, părintele cel rău care nu vrea să-i cumpere copilului, iei măsuri.

O măsură este să introduci pușculița și în loc de NU vine răspunsul creativ pentru copil… cum ai putea să obții lucrul acesta?…

Economiile și pușculița încep sa capete sens pentru copil.

Pușculița devine cutia magică care va face totul posibil.

Îți dorești o vacanță de o lună sau o mașină nouă? Se rezolvă, copilul tău, plin de generozitate, se va oferi să te împrumute cu 5 lei din pușculiță. Pușculița apare în viața copilului înainte ca acesta să și priceapă valoarea banilor.

Cu greu am introdus eu pușculița

Cu Elena mi-a fost mai greu de introdus pușculița pentru că dacă îmi cerea ceva și ziceam nu, ea nu insista astfel încât să vin eu cu soluția magică pușculița. Și am tot așteptat, convinsă fiind că la un moment dat va vedea ceva ce își va dori foarte mult și pușculița la care doar eu umblam, avea să își găsească rostul în viața noastră și în cadrul educației financiare pe care doresc să o fac.

Eeeei, situația s-a schimbat când am știut ca mergem în vacanță în Grecia și pentru Elena Grecia=plajă=  gogoașă. Yeeee. Și-a strâns bani pentru o gogoașă pe zi.

Cum decizia de a merge în Skiathos a fost luată din scurt iar eu i-am spus că pentru gogoașă trebuie să aibă ea banii ei, a verificat unde era pușculița și am discutat despre câți bani are, de câți are nevoie și cum poate să crească suma în cazul în care nu îi ajung.

Mersul pe o insulă a fost dorința ei, a avut de ales pentru ziua ei de naștere între o petrecere sau o vacanță, a ales (după două zile în care nici nu bănuiam că o să se gândească la asta) o aventură – adică excursia. Aventura trebuia să cuprindă și o excursie cu barca, deci alți bani de bugetat.

Munca se plătește, chiar și când e distractivă

Când folosesc imaginea ei pentru cursurile pe care le țin, pentru site, promovare de articole, emisiuni TV o plătesc.

Ea se distrează și nu prea pricepe cum stă treaba însă eu îi explic faptul că ce face ea este o muncă, chiar dacă distractivă – cum de altfel ar trebui să fie munca pe care o facem pentru a face bani, și este corect să o plătesc. Dacă aș cumpăra imagini de pe internet ar trebui să le plătesc, pentru că le facem împreună prefer să o plătesc pe ea.

Ori de câte ori o solicit este disponibilă, de cele mai multe ori nu pe loc!!! Probabil a învățat deja ce înseamnă ”imediat”, ”nu acum”, ”am treaba, termin în câteva minute și vin”… cam ce aude de la noi.

Ca să pricep și eu că pentru ea este o muncă, mă amână. Răspunsul ei este nu chiar acum, am nevoie să mă gândesc, îți spun eu când. În jumătate de oră apare și îmi spune că putem vorbi. Încă nu negociază tariful dar am o bănuială că aptitudinile de negociere vor urma în curând, când va pricepe și valoarea banilor. Ideea este că la sfârșitul proiectului își primește banii la pușculiță.

Daca o întrebați ce este fericirea, zilele astea o sa va spună că o gogoașă pe zi (3 euro), joaca cu mami în apă (gratis dar neprețuită) și scufundările cu tati.

Când sunt atâtea lucruri gratis care o fac fericită nu stă cu ochii pe pușculiță dar ideea de a economisi trebuie să existe de la această vârstă. Ulterior economisirea la pușculiță devine un obicei sănătos pentru cineva care își dorește bunăstarea în viață.

Voi pentru ce bucurie strângeți bani la pușculiță? Eu pentru frappe!

Leave a Reply