Timp, bani, hrană – trei resurse importante pentru fiecare dintre noi.
Am văzut că prețurile au crescut parcă peste noapte, așa cum se întâmplă când inflația are două cifre, așa că am scris acest articol ca să îți spun cum fac eu să reduc risipa alimentară la zero, să mănânc sănătos fără să cheltui și ultimul ban din buzunar.
Diverse studii arată că 30-40% din veniturile unei gospodării merg pe mâncare.
La noi în țară se estimează că zilnic se aruncă la gunoi 6.000 de tone de alimente.
Orice aliment care ajunge la coșul de gunoi înseamnă bani aruncați la coșul de gunoi, bani pentru care tu muncești.
Când arunci un iaurt expirat, sau câteva banane, sau niște roșii, imaginează-ți cum arunci bani la coș.
Un mare ajutor pentru a salva bani și timp este congelatorul, dacă știi să îl folosești isteț.
Majoritatea gospodăriilor au fie congelatorul aproape gol, cu ceva cuburi de gheață sau la extrema cealaltă este congelatorul îmbâcsit de diverse alimente care rămân acolo și odată la ceva timp ajung la gunoi.
Am cunoscut multe persoane care au și câteva lăzi frigorifice pentru a păstra mâncare pe care în final nu o mănâncă, logic e mai scump curentul decât orice salvați din acele lăzi, mai bine renunțați la ele dacă le folosiți pentru a depozita produse pe care nu le consumați sau produse cumpărate de la magazine. Îi înțeleg pe cei care aduc mâncare de la țară, mâncare curată, sănătoasă și pe care o și consumă.
Mai sunt și persoane care chiar își folosesc congelatorul corect și dacă sunteți printre ei vă felicit.
Cum să folosești congelatorul ca să îți fie de folos:
-
Curăță-l și ia-o de la capăt:
Fă o curățenie generală, decongelează, spală și pune înapoi doar produsele care se mai pot folosi.
Aruncă tot ce este depășit sau pungile în care nici măcar nu mai știi ce este.
-
Organizează:
După ce treci de pasul de mai sus o să faci loc pentru alte produse. Totuși, nu le pune la grămadă înapoi, de data aceasta pune produsele pe categorii: legume, fructe, carne, mâncare gătită etc.
Pune produsele în pungi pe care scrii data, așa știi când un produs este în perioada de valabilitate.
Fă un sistem prin care de câte ori pui o pungă nouă, muți mai la îndemână una mai veche, așa nu rămâne nimic uitat prin spatele congelatorului.
-
Salvează timp și bani
Sfat: Salvează fructele și legumele coapte pe care nu le consumi și care vor ajunge la coș în zilele următoare.
Să îți spun ce fac eu: fructele le feliez și le pun la congelat, le pot folosi la o prăjitură sau la o înghețată. Legumele le spăl, le curăț și le porționez pentru a le folosi la ciorbă sau diverse mâncăruri.
Dacă plecăm în vacanță pun în congelator și altfel de produse: șuncă, brânză, pâine etc, rezistă fără probleme.
Sfat: gătește mai mult și congelează o parte din mâncare.
Aceasta este o strategie pe care eu o aplic și îmi salvează mult timp.
Gătesc cantitate mai mare, așa mâncare mi se pare și mai gustoasă cu mai multe legume, și după ce se răcește fac porții și pun la congelator câte o porție pentru fiecare dintre noi. Asta mă salvează de fiecare dată când venim din vacanțe sau am perioade mai grele la muncă și nu avem timp de gătit.
Mâncarea o pun după ce se răcește în pungi speciale pe care scriu data și ce este în pungă, cu toate că aceste pungi se consumă în viitorul apropiat.
Pentru decongelare scot punga din congelator și o las de seara în frigider, ca să se decongeleze ușor. Aceasta este metoda recomandată de decongelat, dar se mai întâmplă să nu am timp și să mai acționez rapid.
La fel fac cu produse care îmi iau mult timp, cum ar fi sarmalele. Fac cantitate dublă și jumătate ajunge pregătită la congelator, gata de pus în oală când cineva din casă își aduce aminte că eu fac cele mai bune sarmale și că nu am făcut de mult.
Sfat: pune la congelator mâncarea în cazul în care se schimbă planurile.
De obicei avem un meniu orientativ, cumpărăm ce avem nevoie și gătim cu rândul.
Dacă se întâmplă să avem o petrecere, o ieșire la un eveniment, chef de o pizza sau de altceva, mă gândesc dacă mâncarea are șanse să fie consumată sau nu, și o bag rapid la congelator ca să salvez o altă zi, sau bag la congelator produsele care ar fi trebuit gătite.
Sfat: pune la congelator produse cumpărate în sezon.
Legumele cumpărate în sezon au alt gust, altă aromă și sunt mai ieftine. Cumpără legumele în sezon și congelează-le pentru a le folosi la iarnă, ieși mai ieftin și mâncarea va fi mai gustoasă.
Fructele care au sezon scurt îți pot satisface poftele dacă le cumperi coapte și le congelezi, mie îmi plac mai mult decât fructele din compot.
Sfat: cumpără legume și fructe congelate.
Dacă nu ai o sursă bună sau pe cineva care să te aprovizioneze cu produse sănătoase, nu le cumpăra din magazin ca să le congelezi, mai bine le cumperi direct congelate. Am văzut un reportaj legat de legumele congelate și am văzut că sunt lăsate mai mult la copt, sunt culese, curățate și direct congelate, așa au mai multe elemente nutritive și sunt mai gustoase. În plus poți folosi cât ai nevoie și restul rămâne pe altă dată.
În concluzie:
Sper că te-am convins prin aceste sfaturi să folosești congelatorul, el poate fi prietenul tău ca să salvezi timp, bani și să reduce risipa alimentară.
Folosește pungi speciale și notează pe ele produsul, eventual sursa (ex pui de la mama)și data la care le-ai congelat.
Poți congela aproape orice, nu recongela totuși ceva ce a fost dezghețat.
Încearcă de câte ori poți să dezgheți mâncarea din timp cu ajutorul frigiderului.
Ține congelatorul organizat.
O să salvezi bani și familia ta va fi surprinsă că reușești după o zi plină să pui pe masă mâncare gătită și gustoasă.
Și pentru că te-am încurajat să îți imaginezi cum arunci bani la coș de fiecare dată când arunci alimente, acum te încurajez să faci altceva: de fiecare dată când folosești din congelator ceva ce ai salvat, pune bani într-un borcan pe care îl ții în bucătărie, apoi fă-ți cu banii aceia o bucurie.
Să fie cu folos!
Anamaria
Photo cover by Pexels
Îți recomand și următoarele:
5 idei simple ca să economisești bani la cumpărături
Curs video înregistrat: SUNT PRAF CU BANII, CE SĂ FAC SĂ AM MAI MULȚI?