Ieri am avut parte de o experiență frumoasă în familie și vreau să vă vorbesc și vouă despre ea.
De când era mică Elena am învățat-o să ne spună te rog, mulțumesc, cu plăcere.
Așa vorbim și noi între noi, dacă eu îî spun te rog și mulțumesc unei vânzătoare la un magazin, unui om de pe stradă, cu atât mai mult o să îi spun partenerului cu care îmi împart viața.
S-a întâmplat să îi spun partenerului meu mulțumesc și el să îmi spună că nu e cazul să-i mulțumesc, am răspuns întotdeauna ”ba da este cazul și dacă uit să mulțumesc te rog să îmi atragi atenția”, a râs dar a înțeles că sunt foarte sensibilă la acest subiect.
Uneori seara la culcare îi strâng mâna și îi mulțumesc pentru că există.
Respect, dragoste, apreciere
Este un semn de respect, de dragoste și de apreciere pe care partenerul îl merită și pe care și eu îl merit.
Am învățat de acasă și din jur să sărim când ceva nu ne convine.
Suntem foarte rapizi când este vorba să ne plângem de ceva (ciorba prea fierbinte sau sărată, lucruri lăsate prin casă, murdărie făcută pe covorul proaspăt aspirat, un comentariu acid etc) dar suntem foarte înceți sau evazivi când este vorba să apreciem ceva ce partenerul face și de cele mai multe ori luăm lucrurile ”de bune”.
Intră în normalitate ca partenerul să facă ceva ce întotdeauna face, de ce să îi mai mulțumesc, ar fi ridicol acum. Ba nu este ridicol, este un semn de respect, de câte ori face și depune efort de atâtea ori vei spune un mulțumesc, nu doare, nu costă bani, arăți că ai obserbat și că ai apreciat efortul.
Ce mă costă să spun:
- Ai pus mașina de spălat, mă bucur, era deja coșul plin și eu nu am apucat.
- Ce bine că ai întins tu hainele azi, mulțumesc, mă doare spatele și m-ai ajutat mult.
- Mulțumesc pentru masă, pot strânge și spăla eu vasele, tu ai gătit.
- Te rog să îmi dai un pahar de apă, în loc de vreau apă, dă-mi apă, ai uitat să pui apa pe masă.
- Dacă îți este în drum te rog să faci plinul la mașină.
- Apreciez faptul că ai făcut curat în timp ce eu eram în ședință/ cu copilul/ la coafor/ la piață etc, așa am timp să fac o prăjitură/ să stăm împreună la un film/ să stăm împreună de vorbă mai mult.
- Îți pot face o cafea? Îți aduc ceva?
- Îmi fac un ceai, ai dori și tu? Îți pregătesc o gustare, relaxează-te un pic.
- M-aș bucura să așezi tu masa până încălzesc eu mâncarea, mulțumesc.
Copilul aude ce vorbim, cum ne exprimăm și ne imită.
Fiți exemplu și copiii vă vor copia
Copii vor lua normalitatea din casă și o vor replica în viața lor, adică degeaba îi spui copilului să zică mulțumesc dacă restul celor din casă nu spun asta sau dacă nici tu nu obișnuiești să o faci.
După cum vă spuneam regulile de respect, dragoste, încurajare, comunicare sunt de bază la noi în familie, de aceea comunicăm bine, ne exprimăm sentimentele și ne iubim mai mult pe zi ce trece.
Elena este în faza în care la școală învață ceasul și ieri seară tatăl ei a întrebat-o cât este ora, ea s-a încurcat, așa că el a luat un caiet și a început să îi explice.
Era deja seară, ea era obosită, sărea ca mingea în jurul lui, m-am gândit că el nu și-a ales bine momentul dar mi-amținut gândul pentru mine.
Fac ei ce fac, la final el pleacă și ea îmi spune ”am cel mai bun tată din lume”
Eu ”cum așa?”
Ea ”păi uite, acum, el putea să zică … Elena nu știe ceasul, așa și? O să îl învețe și ea cândva…. Dar nu, a luat caietul și ai văzut câte ceasuri mi-a făcut? Multe, până am înțeles. Și știi ce mi-a mai zis?”
Eu ”Ce?”
Ea ” că după ce termin orele să mă duc la el să îi zic Baba, ela na kanoume matimata mazi (tati hai sa facem lecții împreună) nu să aștept dacă ceva văd că nu am înțeles”
Eu: ”super. Dar i-ai zis și lui asta? O să vadă că ai apreciat efortul lui și că te-ai bucurat.
După cum te-ai agitat pe lângă el poate înțelege că te-a plictitsit, că te-a obosit, că de fapt tu nu ai avut chef, știu eu … zic să îi spui așa cum mi-ai spus și mie”.
După jumătate de oră eram jos în bucătărie.
Elena vine și spune: ”tati vreau să îți spun ceva”.
Se uită în ochii lui și zice ”ești cel mai bun tată din lume, când ai văzut că nu știu ceasul mi-ai explicat, nu m-ai lăsat așa. Îți mulțumesc” și i-a dat o îmbrățișare.
Vă dați seama că ne-am topit amândoi, eu nu apucasem să îi spun de discuția ei cu mine.
Ne-a uimit:
- Faptul că la 6 ani a realizat că tatăl i-a dat un ajutor și nu a ”chinut-o cu teme”
- Faptul că a pus în vorbe acest lucru când mi-a spus mie
- Faptul că i-a spus și lui aprecierea ei privindu-l în ochi
Acum când scriu acest articol ea a urcat la el în birou și îi aud cum fac lecții împreună, abia a așteptat azi să termine orele online ca să meargă la el să învețe ceasul.
Copiii se cresc prin puterea exemplului.
Arătați-le respect și cereți de la ei respect, vor învăța foarte repede regulile precum și efectele lor, vor avea respect pentru voi și pentru cei din jur.
În scurt timp vor vedea copii lipsiți de respect la adresa adultului de lângă ei și atunci veți veni cu explicații despre cum este bine să facem, ce ar fi putut face sau spune celălalt copil, cum ar fi putut reacționa adultul, care este rezultatul în cazul celor două atitudini a copilului lipsit de respect și cum ar fi reacționat copilul dumneavoastră, de ce este de preferat să fim respectuoși, ce simțim și noi și cei din jur.
Azi am auzit-o pe Elena din camera cealaltă cum după fiecare oră, înainte să închidă zoom îi mulțumea profesoarei, deja pentru ea este normalitate.
Mulți îmi spun ce copil minunat am, vreau să vă spun că e un copil obisnuit care copiază ce vede. Noi ne petrecem mult timp cu ea și îi explicăm lucruri de multe ori, fix ca pentru prima oară, fără critică și cu multă încurajare.
Copiii sunt niște minuni, învață și ei de la noi dar și noi de la ei.
Vă doresc să aveți numai bucurii de la copiii voștri.
Vă recomand și următoarele articole:
Cât de departe poate ajunge copilul tău?
De când înțeleg copiii ce este proprietatea personală și proprietatea comună?
Lasă copilul să vadă banii, jocuri inteligente după cumpărături
OFERTA LANSARE CURS INTELIGENȚA COPIILOR ȘI SUCCESUL ÎN VIAȚĂ cu 60%reducere