Sunt persoane care se ocupă de fraude, asta este ”munca” lor și o fac foarte serios.
În bancă am condus departamentul de Risc Operațional timp de aproape 9 ani iar partea cea mai interesantă mi s-a părut cea referitoare la fraude. Cursurile de specializare care erau legate de fraude, interne sau externe, m-au atras cel mai mult.
La aceste cursuri am văzut documente false, bani falși, acte false și am învățat despre scheme de fraudare, despre modul în care acești hoți își păcălesc victimele și este greu să mai dai de ei sau să recuperezi sumele de bani pierdute.
Orice document fals se păstrează de către Poliție și doar la aceste cursuri de specialitate ai acces să vezi astfel de documente sau poate le întâlnești în activitatea ta apoi le predai către organele abilitate să conducă investigațiile mai departe,
Într-o zi o fostă cursantă mi-a trimis un mesaj cu îngrijorarea că este potențiala victimă a unei fraude.
Din câte mi-a descris ea incidentul era clar că banii erau duși și șansele de recuperare erau minime spre inexistente. Deja luase legătura cu Poliția și i-am spus părerea mea, care sunt pașii și ce se va întâmpla.
Mi-a scris după un timp să îmi spună că a fost cum am zis eu și că atunci când vor trece emoțional de acest șoc îmi va pune în scris povestea ca să o public, ca alții să nu cadă în aceeași păcăleală.
Draga mea, îți mulțumesc pentru poveste și pentru sinceritatea ta.
”Indiferent de cît de bine putem administra banii noștri, cîți bani și ce salariu avem, nivelul nostru de trai lecția cea mai importantă pe care am însușit-o este să fim atenți în cine ne încredem.
Pe scurt povestea mea ar suna așa: împreună cu soțul am dorit să procurăm o mașină de pe un site cu oferte de mașini la mîna a doua.
Am găsit modelul potrivit, prețul la fel ne-a aranjat așa că am decis să mergem la înțelegere cu proprietarul mașinii.
Acesta s-a prezentat ca un bătrînel plăcut, stabilit în altă țară care nu se mai folosește de mașină din cauza vîrstei și astfel dorește să o vîndă.
A propus să transferăm banii prin Western Union și în ziua x să ne întîlnim pentru a încheia tranzacția. În ziua întîlnirii nu a mai venit nimeni și astfel am înțeles că am avut de a face cu o fraudă.
Concluzia sau lecția învățată după această întîmplare a fost că tranzacțiile prin Western Union sunt bune și utile atunci cînd dorim să transferăm bani persoanelor dragi nouă și cam atît.
Tranzacțiile prin Western Union nu sunt pentru vînzări și asta pentru că e imposibil să dai de urma vînzătorului, chiar și codul MTCN (numărul de urmărire) nu vă protejează.
În cele din urmă pot spune că după această întîmplare am descoperit pe internet o sumedenie de istorii similare în care se schimbau personajele și circumstanțele dar esența era aceiași-banii să fie transferați prin Western Union.
Astfel dacă (ca și în cazul nostrum) aveți încredere în potențialul vînzător evitați la maxim tranzacțiile prin Western Union sau acceptați să transferați un avans mic din suma care vi se cere dar cel mai bine e să insistați pe un transfer bancar.
Pînă să trec prin această istorie eram încrezută că nu are cum să se întîmple cu mine dar uite că o doză de încredere în combinație cu ignoranța dar și lenea de a cerceta un pic cît de sigură e tranzacția m-a transformat într-o persoană care s-a lăsat ușor ademenită în plasa fraudatorului.
Sper că experiența mea va servi ca lecție pentru alții și că veți avea mai multă grijă de banii voștri.
Mai jos voi expune informație de pe site-ul oficial Western Union cu privire la fraude:
”Escrocii vă câștigă încrederea, iar apoi vă fură banii.
Ei utilizează orice mijloace pentru a-și contacta victimele – telefonul, poșta clasică, e-mailul și internetul. Vă câștigă încrederea și, după ce v-au convins, vă cer bani, apoi iau banii și fug. Scenariile pe care le folosesc pentru a vă ademeni se schimbă mereu. Dar puteți să vă protejați atât pe familia, cât și pe dumneavoastră înarmându-vă cu cunoștințe despre cele mai obișnuite tipuri de fraudă.
Utilizați serviciile Western Union pentru a trimite bani doar prietenilor și familiei. Nu trimiteți niciodată bani unei persoane pe care nu ați cunoscut-o personal. …”
Din motive legate de drepturile de autor nu pot pune tot comunicatul așa cum era scris în articol dar vă recomand să intrați pe pagina Western-Union și să citiți întregul set de recomandări AICI
Informați-vă, discutați cu alții, întrebați, verificați și nu aveți încredere oarbă în nimeni, vorbele nu sunt fapte și nu țin loc de contract.
Tranzacțiile bancare sunt mai sigure deoarece băncile aplică politici de cunoaștere a clientelei adică știu unde ajung banii când pleacă din contul vostru. Un vânzător cinstit nu ar avea de ce să nu accepte un astfel de transfer iar refuzul este un element de suspiciune.
Dacă aveți povești care doriți să ajungă și la alții sub anonimat mi le puteți trimite la anamaria@financialparenting.eu
Să fiți bine.
Photo cover by Juan Pablo Serrano Arenas from Pexels
Vă recomand să citiți și articolele:
Ghidul începătorului: CUM POȚI SĂ FACI O PLATĂ
Ne este frică de ce nu cunoaștem, inclusiv de lucrurile legate de bani