Uneori cheltuim emoțional, fie că am avut o zi proastă, fie că am văzut la cineva ceva și ne dorim, știți ce zic. Asta nu e o problemă atâta timp cât nu devine un obicei sau o dependență.
Sunt și bani care ies aiurea din conturile voastre, nu vă aduc nici măcar plăcerea unui tur de cumpărături, nici vinovăția când conștientizați că puteați fi și fără, nimic, linie dreaptă.
Despre aceste scurgeri de bani vreau să îți vorbesc, ca să le conștientizați și să le oprești. Verifică lista de mai jos și vezi câte puncte bifezi.
-
Abonamente de tot felul
Ai abonament la sală din Ianuarie, plătit pe tot anul ca să fie mai ieftin, și realizezi că abia ai dat pe acolo de câteva ori și au trecut câteva luni din an?
Ori te pui pe treabă, ori verifici cum poți îngheța abonamentul sau cum îl poți transfera altcuiva, altfel sunt bani aruncați direct la coș.
Ai abonament la Netflix și Hbo și Disney și la Voyo și mai știu eu pe ce platforme? Ai timp să te uiți la ele?
Poate faci curat printre ele, păstrezi una la care te uiți și pe restul le închizi. Dacă ai terminat toate filmele și emisiunile de pe o platformă închide abonamentul și deschide-l pe altă platformă, așa dai bani pe ce folosești.
De câte ori vezi reclame la diverse platforme verifică dacă nu poți obține ceea ce îți dorești mai ieftin sau chiar gratis, și dacă ești serios implicat sau dacă ai nevoie să ajungi la nivelul următor merită să cheltuiești banii pe un curs, sau un abonament etc.
-
Unele produse de brand
Nu întotdeauna brandul aduce produse mai bune, uneori da, alteori nu.
În prețul final al produsului sunt incluse o grămadă de alte cheltuieli cum ar fi cheltuieli de marketing, taxa de raft ca să fie produsul în fața ochilor tăi, și alte cheltuieli ale producătorului și ale distribuitorilor, care nu au neapărat de-a face cu produsul și calitatea lui, dar pe care tu le plătești.
Verifică produsele pe care le folosești și compară-le cu variante mai ieftine, s-ar putea să faci economie considerabilă.
-
Cumpărături impulsive
Ești genul care cumpără când vede la altul sau care se lasă ușor influențat de reclame?
Decide că nu iei nimic la primul impuls, dă-ți o zi de răgaz și dacă trece o noapte și tot consideri că mopul magic la care ai văzut reclamă este fix ce ai nevoie du-te și cumpără-l. Așa nu vei transforma casa într-un depozit cu lucruri de care ”poate într-o zi o să ai nevoie”.
Toate acele lucruri care stau nefolosite sunt bani pentru care ai muncit și pe care îi puteai cheltui mai cu cap, sau chiar investi.
Dacă nu ai voință suficientă și nu te poți opri, ia cu tine pe cineva la cumpărături care să te ajute să ții în frâu dorința de a cheltui pe tot ce vezi.
-
Produse care îți iau ochii și cele pe care ”trebuie” să le ai
Aici mă refer la culoarea anului, ultimul catalog cu produse de machiaj, moda în schimbare și dorința de a ține pasul, ultimul lucru pe care l-am văzut la prietena mea, ceva dintr-o colecție pe care trebuie să o ai toată, și altele de acest gen.
Reclamele sunt făcute să ne ia ochii și să ne convingă că avem nevoie de acele lucruri pentru a fi fericiți.
Știința demonstrează că stilul minimalist aduce mult mai multă fericire și vă ține banii în buzunar, prin urmare studiați un pic povestea asta cu minimalismul și fericirea.
”Dar eu vreau să arăt bine, nu să port ani la rând aceleași haine!” Ok, înțeleg, mulți dintre cei de vârsta mea primeau haine noi de Paște, în rest le primeau de la frații mai mari și dacă erai primul copil de pe la verișori. Dorința de a avea lucruri noi este mare. Dar asta nu înseamnă să cheltuim bani aiurea.
Putem să avem haine frumoase și de calitate, nu neapărat ieftine, și care să ne arate ”scoși din cutie”. Poți investi într-o ședință cu un consultant vestimentar care te va ajuta să îți definești stilul în funcție de viața pe care o ai și să te ajute să ai o garderobă capsulă. Așa nu te vei mai plânge că nu ai cu ce să te îmbraci în fața dulapului care nu se mai închide. Vei învăța să ai ținute și nu doar haine adunate, dar care sunt în ultima modă.
Aici aș pune și produsele scumpe în cazul unui hobby. Din entuziasm vrei să iei ce-i mai bun din domeniu și toate acesoriile posibile. Începe prin a împrumuta sau a cumpăra minimum necesar, eventual și second hand.
Dacă pasiunea te ține mai mult vei simți tu cand are sens să îți cumperi sculele de care ai nevoie.
-
Lipsa unui buget pentru mâncare
Aici nu insist, am multe articole pe această temă, inclusiv reguli generale despre cum să te duci la cumpărături (cu listă, când nu e aglomerat, când nu ești obosit) și cum să nu te duci la cumpărături (flămând, însetat, stresat, la ore de vârf) pentru a nu cheltui aiurea pe ce îți pică în cale.
Lista, buget, zero risipă, asta trebuie să fie targetul.
E plin internetul de rețete rapide, ușoare, sănătoase. Încearcă-le.
-
Risipa de resurse
Poți avea o risipă de resurse care se vede în buzunarul tău, pic cu pic se scurge mult.
Televizorul care merge fără să îl bage cineva în seamă, becuri aprinse prin toată casa, apa care curge la un robinet stricat și de care nu ai timp să te ocupi, caldura pe care o ții iarna ca să fie în casă ”ca vara”, lipsa unui termostat care să reducă căldura cât timp nu sunteți acasă, sau aerul condiționat pe care nu îl închide nimeni când casa e goală, sunt metode de a cheltui aiurea.
Cu puțină grijă vei avea bani mai mulți în buzunar.
-
Comoditate, lipsa de organizare, neatenție
Am învățat să mă uit la prețul pe kilogram și prefer să adaug eu fructe în iaurt, să îmi râșnesc cafeaua, să cumpăr produse vrac, în loc să plătesc mai mult pentru produsul mai facil.
Știu câteva persoane care de câte ori au nevoie de ceva merg să cumpere produse noi, chiar dacă au deja acele produse dar nu verifică nici cămara, nici frigiderul, nici beciul sau pe unde mai depozitează lucrurile.
De multe ori am rămas cu banii în buzunar pentru că am zis ”stai să verificăm acasă câte mai avem/ de mai avem/ dacă mai avem”.
Aveam și pensule și vopsea și adeziv și alte scule pe care le-am fi cumpărat. Am găsit în dulap și o pereche de pantaloni albi și o bluză nu știu ce nuanță și așa mai departe.
Ideea este să îți faci o listă cu lucrurile de care ai nevoie, cu cele care se strică și trebuie înlocuite, cu cele care se termină etc și așa nu vei mai cumpăra tot ce îți pică în fața ochilor.
-
Plăceri nesănătoase
Da, aici vă vorbesc despre vicii, țigări, alcool și alte produse de acest gen.
Faceți un calcul să vedeți cât vă costă pe săptămână, pe lună, pe an, toate aceste plăceri.
Știu că unele sunt mecanisme care vă ajută să treceți peste diverse probleme emoționale, dar terapia care ar lucra cu baza problemelor ar fi mai ieftină pe termen lung și veți fi mai sănătoși.
-
Plătești preț întreg
Așteaptă perioada de reduceri. Verifică reducerile și ofertele speciale.
Verifică prețul aceluiași produs în mai multe magazine.
Stai o noapte ca să decizi dacă ai urgentă nevoie de orice produs care este mai scump de o anumită sumă, aici tu stabilești suma în funcție de stilul tău de viață, de venituri etc.
-
Trai pe picior mai mare decât îți permiți
Rata la bancă este prea mare și nu poți să o mai duci? Poți să îți crești veniturile sau o să trăiești la limită, numărând banii și zilele?
Dacă viitorul nu pare prea roz gândește-te să te muți într-o casă mai mică sau mai departe de centru dintr-o zonă bine conectată cu centrul orașului sau cu zona ta de interes.
Poate ar fi o idee să renunți la mașină și să folosești transportul în comun, sau să schimbi marca de mașină cu una mai ieftin de întreținut.
Ieșirile la masă la restaurant sau la cafea pot deveni ușor obișnuință și o mare parte din venitul tău se va duce pe ceva ce vei considera nevoie și nu răsfăț și bucurie. Taie din aceste ieșiri, vei avea doar de câștigat și nu doar financiar.
Ei bine, câte zone ai bifat din cele 10?
Conștientizarea este primul pas pentru a opti cheltuielile inutile și de a ține banii în buzunar pentru planuri mai frumoase. Ești pe drumul cel bun!
Cover photo by Pexels