I-am spus Elenei că nu am bani pentru ceva și ea mi-a zis cu ochii mari:
- Cum nu ai bani?! Adică suntem săraci?
De obicei acest ”nu am bani” ajungea la ea într-o formă pozitivă și venea însoțit de o explicație care în traducere însemna:
- nu am bani acum, nu am bani la mine, nu am bani pentru ce nu este pe listă și așa mai departe, împachetat frumos
- explicație pozitivă ” pe lista de cumpărături am trecut doar ce este important, avem bani pentru a cumpăra aceste lucruri, ori renunțăm la ceva ori cumpărăm altă dată”
- nu am bani pentru așa ceva, nu vreau să îți cumpăr jucăria asta care se strică până la ieșirea din magazin, nu am bani de prostii…
- explicație pozitivă ”este un lucru frumos, pare interesant, hai să ne mai gândim până plecăm” sau ”îmi place, poți adăuga jucăria pe lista de dorințe” sau ”trebuie să verificăm pușculița, daca ai suficienți bani ne putem gândi să cumperi jucăria asta” sau ”crezi că este o nevoie sau o dorință? Am spus că ai nevoie de cizme de cauciuc pentru joaca din toate bălțile care apar toamna asta, ne răzgândim?” și așa mai departe.
Discuția despre care vă spun se întâmpla în baie, când o ștergeam după duș.
Elena mi-a cerut ceva și i-am spus că nu am bani și că atunci când fac bani ne gândim mai departe dacă este o investiție care are sens.
Tu îi spui copilului că nu ai bani?
Părinții îmi spun că le este frică să le zică copiilor că nu au bani pentru ca să nu îi influențeze negativ.
Sunt părinți care spun copilului DA la orice cere, chiar și când acest da nu are acoperire financiară.
Citește și articolul: De ce spun unii părinți DA la orice solicitare a copilului?
Când copilul vede că nu avem bani.
Câteodată, și fără să îi spunem copilului NU AM BANI, el/ea vede cum ne luptăm cu plățile lunare, aude discuțiile din casă legate de bani și lipsa lor, observă diferența dintre el/ea și colegii ei care vin din familii ”bogate”. Acest fenomen începe de la vârsta de 8 ani ai copilului.
Citește și articolul Când copilul face singur economii
Copilul se compară și vede ce îi lipsește, se supără dacă nu înțelege și e frustrat chiar dacă înțelege.
De multe ori această ”bogăție afișată” vine dintr-o stimă de sine redusă și este acoperită de credite peste credite. Am văzut filmul acesta de prea multe ori ca să nu fie deja un model practicat de mulți. Mergeți în orice oraș, într-un cartier mai modest și veți vedea mașini luxoase în fața blocurilor de garsoniere.
Am auzit o dată o replică, de la o persoană care stătea cu chirie într-un cartier modest, într-un apartament mic de două camere, dar care conducea un Range Rover ”trebuie să îmi impresionez partenerii de afaceri, ei nu ajung la mine acasă dar mă văd când cobor din mașină”. Nota 10 pentru sinceritate. Eu m-aș gândi dacă aș vrea parteneri de afaceri impresionați de mașina mea și nu de mine și rezultatele mele.
Bogăția sau sărăcia este relativă, în funcție de cu cine te compari.
În fuga către bogăție, mulți pierd pe drum lucruri importante cum ar fi timp cu cei dragi, sănătate, prieteni.
Citește și articolul Timpul meu la muncă, resursă bine investită.
Ce ție ți s-ar părea sărăcie, pentru alții ar fi un lux la care nici nu pot visa.
Sunt țări în lume în care sărăcia de la noi este definiția pentru bogăție și lux.
Lipsa banilor într-un anumit moment, stabilirea unor limite, a unor bugete și respectarea lor pentru un scop, strângerea curelei pentru o perioadă, nu este sărăcie, nu trebuie să ne facă să ne simțim mai altfel decât cei care trăiesc peste limitele lor sau din banii altora.
Deciziile financiare și trecerea peste perioade de criză nu e sărăcie, este înțelepciune aș zice, asta face diferența pe termen lung între oamenii prosperi și oamenii care se învârt în lumea creditelor.
Mami, adică suntem săraci?
Încerc să evit termenii de oameni săraci sau bogați, consider că sunt greșit folosiți. Elena îi preia de peste tot și eu încerc să corectez asta.
Eram deja la nivelul ochilor ei și i-am spus Elenei:
- Sărăcia este o stare de spirit, de aici, și am atins cu degetul arător căpșorul ei. Chiar dacă nu am avea nimic nimic, atâta timp cât avem astea (și am arătat spre mâinile și capul ei), suntem sănătoși si ne avem unii pe alții, NICIODATĂ nu vom fi săraci. Avem sănătate, putem face oricâți bani vrem noi, nimic nu ne oprește.
- Deci nu suntem săraci nici când nu avem bani?
- Nici atunci. În viață avem perioade în care nu avem bani, în care avem bani, în care avem foarte mulți bani și poate se repetă, iar perioade fără bani sau cu mai puțini bani.
- Și atunci nu iei nimic?
- Atunci iei doar ce ai neapărată nevoie, mâncare, apă, haine, medicamente. Când ai mulți bani faci multe alte lucruri, mănânci la restaurant, pleci în vacanțe și tot așa.
Dar în viață nu asta te face sărac sau bogat. Bogăția vine din ce ești și nu din ce ai. Tu rămâi același om bogat dar, pentru o perioadă, fără prea mulți bani. Ai înțeles?
- Da, îmi zice cu o față gânditoare. Îi dau un pupic pe burtă și aud.
- Mami, dar când avem foarte mulți bani putem merge la Therme?
Deci ne vedem in week-end la tobogane, da? Doar am zis că suntem bogați.