Se întâmplă de multe ori să te întrebi de ce ți-ai luat un lucru sau altul? Simți că ar trebui să fii mai cumpătat/ cumpătată ? Sentimentul vinovăției și decizia că data viitoare nu se mai întâmplă nu rezolvă nimic.
Reclamele funcționează.
Firmele mari dau munți de bani nu de dragul de a-i cheltui ci pentru că pur și simplu funcționează ! Procesul de cumpărare este influențat de reclamele care trec pe la urechile noastre și prin fața ochilor noștri fără să ne dăm măcar seama.
Chiar am nevoie?
Este o idee înțeleaptă să vă gândiți dacă chiar aveți nevoie de acel lucru înainte să îl plătiți. De multe ori ne lăsăm duși de un impuls de moment iar acasă ne pare rău mai mult după banii cheltuiți în loc să simțim entuziasmul achiziției.
În special în perioada reducerilor suntem tentați să achiziționăm lucruri de care nu avem nevoie doar pentru că au un preț foarte bun. Este delirant ce se întâmplă când magazinele arată reduceri masive, vedem la televizor astfel de cazuri : care este sensul să cumperi vopsea de exterior când stai la bloc și nici nu ai un metru de gard pe care să îl vopsești? Sau să îți iei trei tigăi doar pentru că sunt ieftine? Știu că acestea sunt cazuri extreme dar dacă ne analizăm comportamentul uneori avem aproape toți momente de nebunie în legătură cu cheltuitul banilor și de fiecare dată spunem că nu o să se mai întâmple.
Amână decizia de cumpărare
Nu sunteți convinși dacă ar trebui sau nu să vă luați ceva? De regulă obiectele se pot rezerva pentru 24 de ore. Ori le rezervați și dacă chiar vi le doriți mergeți după ele a doua zi, ori le cumpărați și păstrați bonul ca sa le returnați în cazul în care vă răzgândiți în timp util. Este clar că șansele ca să mergeți a doua zi după ceva rezervat sunt mici, la fel și să mai returnați un obiect care probabil va sfârși nefolosit. Vedeți care variantă vi se pare mai rezonabilă în funcție de personalitatea voastră.
Stabilește un buget
Un buget destinat anumitor tipuri de cumpărături elimină riscul de cheltuire în exces și diminuează eventualul sentiment de vinovăție.
Când stabilim un buget , acasă, cu creionul pe hârtie, suntem într-o faza logică. Discutați cu partenerul de viață și analizați o eventuală achiziție în legătură cu prioritățile pe care le aveți. Partenerul poate să contrabalanseze lucrurile și să vină cu argumente contra sau pro !
Stabilind suma de bani destinată anumitor categorii o să fim mai puțin tentați să cumpărăm din impuls ceva nefolositor doar pentru că are un preț bun. În magazin suntem mai mult într-o fază emoțională, suntem într-un loc în care și alte persoane cumpără, există muzică antrenantă, personal săritor, adică un ambient specific pentru cheltuitul banilor.
Nu face rabat la calitate
De multe ori lucrurile la un preț bun, ”preț de neratat”, sunt de o calitate slabă. Aceste produse se uzează repede și trebuie înlocuite des, în final puteți ajunge la sume mai mari cheltuite inutil. Știți vorba din bătrâni că ”suntem prea săraci ca să ne luăm lucruri ieftine”? E valabilă chiar dacă nu suntem săraci și ne permitem să înlocuim obiectul când se strică. Oamenii bogați își cumpără de regulă lucruri puține dar de calitate superioară pentru că sunt durabile și/sau arată impecabil mai mult timp.
Produsele de firmă încorporează în prețul de vânzare și costuri legate de design, producție, marketing, etc. Trebuie analizat produsul din punctul fiecăruia de vedere și văzut dacă produsul are calitatea care să justifice prețul.
Așteaptă ofertele
Oferte speciale sunt pe tot parcursul anului. Cel mai bine este să așteptați următoarea ofertă, să urmăriți prețul produsului pe diferite platforme online, la diferite magazine, să vedeți comentariile celor care le-au achiziționat astfel încât în momentul achiziției să fiți convinși că ați luat o decizie corectă.
Ești un exemplu
Suntem mult influențați de cei din jur, de modă, de anotimp, de reclame, de prieteni, de diverși factori. Dincolo de influența celor din jur contează ce ne dorim noi, cei care am muncit pentru bani.
Banii trebuie cheltuiți în funcție de valorile și prioritățile personale pentru un maxim beneficiu.
Analiza pe care o faceți pentru achiziția unui anumit obiect sau amânarea achiziției trebuie să o explicați și copiilor pentru ca să își însușească modelul de analiză. Și ei trebuie să se gândească înainte de a cere ceva sau înainte de a-și cheltui banii economisiți : chiar am nevoie de lucrul acela sau îl vreau doar pentru că și alții îl au? Merită sacrificiul având în vedere că nu îmi rămân bani pentru altceva? Are utilitatea la care mă aștept sau după două zile o să zacă într-un colț? Pot cumpăra lucrul acesta la un preț mai bun și să îmi rămână bani și pentru altceva?
Suntem părinți și o să avem copii de succes. Pentru că ne pasă!
Citește și articolul (dă click pe titlu) : Reduceri de prețuri! Ce îi putem învăța pe copii?