Sunt persoane care își administrează banii foarte bine, reușesc să facă economii și să se descurce de la o lună la alta chiar dacă au venituri foarte mici. Există și persoane care indiferent câți bani au, lunar înainte de sfârșitul lunii, sunt fără bani și cu facturi încă neachitate.
Educația financiară și obiceiurile bune se formează în timp.
Dacă vă aflați în cea de-a doua categorie de persoane, începeți exercițiul de administrare corectă a banilor prin a vă:
– Identifica PRIORITĂȚILE
– Stabili un BUGET
– Analiza CHELTUIELILE
Trăim în era ”consum, deci exist” și suntem evaluați în funcție de ce deținem mai degrabă decât prin prisma a ce suntem.
Specialiștii în marketing studiază psihologia și influența asupra deciziei noastre de a cheltui bani este tot mai accentuată.
Dacă simțiți că banii dispar prea ușor din buzunarele și cardurile voastre încercați următoarele:
Plătiți cu numerar
O să vă temperați ritmul cumpărăturilor când vedeți cu ce viteză se duc banii comparativ cu faptul că au venit după o lună de muncă. Conform studiilor la plata cu numerar se activează centrii durerii de pe creier în timp ce la plata cu cardul nu se activează nimic. Persoanele care fac plăți predominant cu cardul cheltuie cu aproximativ 30% mai mult decât estimează că au cheltuit.
Verificați extrasul de cont al cardului
Extrasul de cont se accesează online sau îl primiți de la bancă. Este util să faceți acest exercițiu câteva luni la rând.
Analizați pe ce se duc banii în fiecare luna. Pe ce aveți tendința să cheltuiți fără rost? Pe mâncare, haine, ieșiri în oraș cu prietenii ? Poate identificați o zonă de cheltuieli oarecum inutile sau supradimensionate de care nici nu erați conștienți.
Solicitați la banca voastră serviciul de alertă prin sms.
Băncile oferă serviciul de anunț prin sms al tranzacțiilor. După fiecare cheltuială efectuată veți primi prin sms un mesaj care vă anunță suma debitată din contul vostru și soldul rămas. Vizualizând soldul puteți să renunțați mai ușor la cheltuieli suplimentare și să administrați banii în mod corect pe timpul lunii.
Încercați să aveți o zi pe lună în care să nu cheltuiți nici un ban.
E greu? E ușor?
Vă luați mâncare de acasă, cafea la pachet de acasă, gătiți cina, încercați să nu cheltuiți bani pe nimic o zi întreagă. Ce vă lipsește cel mai mult în acea zi? Pe ce ați fi tentați să dați bani? Poate identificați o zonă în care cheltuiți bani fără să realizați că faceți asta. O sumă mică zilnică se traduce la sfârșitul unui an într-o sumă impresionantă uneori.
Nu uitați că sunteți un model pentru copiii voștri
Copiii voștri vă văd și adoptă modelul aplicat de voi acasă. Administrarea corectă a banilor trebuie să fie sub formă de lecții și să devină o rutină înainte de a ajunge să își gestioneze proprii bani.
Încercați să vă administrați banii în mod conștient astfel încât la să știți la începutul lunii pe ce se duc banii și nu la sfârșitul acesteia să vă întrebați pe ce s-au dus.
Îți recomand și articolele (click pe titlu)