Reduceri de prețuri! Ce îi putem învăța pe copii?

Reduceri de prețuri! Ce îi putem învăța pe copii?

1280 960 AnaMaria

Legal, începând cu 15 Ianuarie încep marile reduceri în magazine. În realitate deja sunt afișate reduceri în toate vitrinele. Copiii sunt încă în vacanță așa că puteți merge împreună la cumpărături.

Este un lucru înțelept să achiziționăm lucrurile de care avem nevoie la prețul cel mai bun.

Vă recomand să folosiți tura asta de cumpărături pentru câteva lecții de educație financiară. Ce îi putem învăța pe copiii noștri? Am câteva idei care se aplică copiilor de peste 7-8 ani:

1. Diferența dintre nevoie și dorință.

În marea de tentații uităm să facem această diferență. Totuși, pentru dobândirea unor aptitudini sănătoase de gestionare a banilor copiii trebuie să știe să facă această diferență cât mai devreme. Avem nevoie de o pereche noua de cizme dacă vechea pereche e deja uzată iar achiziționarea cu o reducere de 50-60% este o decizie înțeleaptă care acoperă o nevoie.
Să cumpărăm încă o pereche de blugi când acasă mai avem cinci perechi, doar pentru că au buzunarele cusute altfel, e o dorință.
Copiii trebuie să vadă cum facem analiza asta și pentru produsele pe care noi le achiziționăm pentru noi.

Vă recomand și articolul (click pe titlu) : Sa le spunem prescolarilor ce sunt banii si care este rolul lor

Dacă aveți în plan achiziționarea de electronice sau electrocasnice, înainte de a merge la magazin, arătați copilului cum verificați pe internet produsele, comentariile altora care au achiziționat deja, prețurile, condițiile de garanție, marca, consumul de energie și orice alte criterii luați în considerare. Apoi explicați că produsul are caracteristicile dorite ȘI se încadrează în prețul pe care sunteți dispuși să îl plătiți. Copilul nu trebuie să treacă prin toate detaliile pentru că nu are răbdare și e normal, dar așa sădiți o sămânță în procesul de învățare.

Lecția învățată: copilul înțelege că nu mergeți în magazin și plătiți fără să vă gândiți prea mult pentru primul lucru care vă ia ochii . Copilul vede că o cheltuială se face după o analiză, în special când este vorba despre un obiect de valoare mare și/sau folosință mai îndelungată.

2. Cum alegem un produs dintre altele asemănătoare.

Cam pentru orice produs pe care îl doriți există o varietate de opțiuni. Cum alegeți acea cămașă, sau acel televizor, sau acea tabletă, sau acea pereche de cizme?
Aici puteți să spuneți în câteva cuvinte cum vă gândiți că veți folosi acel obiect și de ce îl alegeți dintre multe altele similare.

Într-un fel vă alegeți încălțămintea de iarnă dacă mergeți cu mașina personală și altfel dacă utilizați transportul în comun și aveți de făcut ( sau vă place să faceți) drumuri multe pe jos prin zăpadă, noroi, bălți. Sau poate aveți deja ghete și va doriți o pereche de încălțăminte pentru ocazii speciale – având în vedere că o folosiți mai rar vă doriți să nu le plătiți la prețul întreg și mai degrabă să le luați la reduceri.

Lecție învățată : să analizeze caracteristicile produselor și să le aleagă pe cele potrivite dorințelor, nevoilor, valorilor personale.

Păstrați bonul și garanția produselor, explicați copilului de ce sunt importante. Produsele acoperite de garanție sunt înlocuite sau reparate gratuit. În cazul în care acasă descoperiți un defect al produsului îl puteți returna în baza bonului de achiziție și să vă recuperați banii sau să îl înlocuiți.

3. Produse de firmă și produse comune.

La Mall găsiți și magazine scumpe și ieftine. Pentru copiii mai mari influența celor din jur se vede așa că se poate să ajungeți la discuția referitoare la produsele de firmă.

Există firme care investesc mult în marca lor, în calitatea, siguranța, durabilitatea produselor, design, utilizează materii prime de calitate superioară, sunt responsabile social, utilizează resurse regenerabile și așa mai departe. Dacă vă permiteți aceste produse este în regulă să le achiziționați. Explicați copilului că nu cumpărați ce e mai scump pentru că vă permiteți ci și pentru că există anumite criterii de care voi țineți cont și le considerați importante.

Tot în acest context le puteți explica faptul că marca ar trebui să fie o garanție a calității dar asta nu este neapărat valabil. În spatele unei mărci cunoscute stau designeri, o întreagă echipă de producție și multă reclamă; de multe ori pentru a ajunge produsele la magazin în țara noastră există o franciză care are de plătit o taxa etc etc iar toate aceste costuri se regăsesc în prețul final al produsului.

Lecția învățată: de multe ori găsim produse similare celor de marcă la prețuri rezonabile. Important este să ne informăm și să luăm decizia care satisface relația calitate/preț pe care noi o considerăm corectă.

4. Încadrarea într-un buget.

Explicați la plecarea de acasă că aveți o sumă de bani destinată cumpărăturilor. Din această sumă v-ați propus să achiziționați anumite produse de care aveți nevoie și în funcție de cum reușiți să vă încadrați în buget, dacă mai rămân bani puteți achiziționa și alte produse.

Copilul poate avea la plecare un buget stabilit în cadrul căruia trebuie să se încadreze. Își poate achiziționa ce își dorește CU CONDIȚIA să vă explice de ce își dorește acel lucru, cum se gândește să îl folosească, care este utilitatea, de ce consideră că obiectul acesta îi aduce o valoare în cazul în care are deja acasă ceva similar.

Lecția pe care o învață este să analizeze fiecare achiziție și să nu cedeze la primul impuls.

Atenție : copilul este într-un proces de învățare, nu criticați alegerile ci încercați să îi propuneți variante în cazul în care ce a ales nu vi se pare potrivit. Nu îl ridiculizați, nu fiți sarcastici, nu faceți comentarii care pot afecta copilul. Fiți pozitivi și încurajați copilul să se exprime, veți afla multe referitoare la cum gândește și puteți influența procesul de învățare în sensul dorit.

O să facă copilul alegeri greșite? Evident. Dar este un moment de învățare ! O să se convingă singur/ singură că probabil a cheltuit toți banii pe un singur lucru de care de fapt nu avea neapărată nevoie așa că data viitoare va analiza mai mult. Încercați să vă abțineți de la ”ți-am spus eu, de ce nu mă asculți?” – răspunsul e simplu pentru că trebuie să experimenteze singuri, nu uitați că ei învață din ce trăiesc.

5. Economisirea.

Probabil copilul va dori și alte lucruri peste bugetul alocat. Aș propune să nu treceți peste ce ați stabilit inițial. Îi puteți propune să returneze un obiect deja cumpărat pentru a-l înlocui cu cel nou pe care și-l dorește.

Acum copilul va înțelege mai bine rolul economiilor. E greu pentru ei să înțeleagă de ce nu își pot satisface pe moment dorințele, copiii trăiesc în prezent, pentru ei viitorul e ceva atât de îndepărtat că nu are sens să se gândească acum și să își strice cheful de moment. Pentru ei exercițiul de economisire este mai dificil și e bine să îl implementați ca un obicei adică o parte din banii primiți sau câștigați să fie destinați economiilor.

Lecția învățată: ca poate renunța uneori la lucruri mici de moment pentru a-și crește economiile, poate aștepta când își dorește ceva mai scump și la reduceri poate achiziționa mai multe lucruri dorite cu aceeași bani. Pentru economii mai mari poate solicita ajutorul vostru pentru a câștiga mai mulți bani în timpul anului.

De final…

Este important să nu le cereți copiilor ce voi nu sunteți în stare să faceți. Ei învață mai mult din ce vă văd că faceți decât din ce le spuneți deci explicațiile trebuie să fie apoi demonstrate prin fapte. Dacă nu vă puteți ține de o listă sau de un buget stabiliți un buget suplimentar pentru dorințe de împlinit și un procent îi revine copilului, de exemplu are voie să își mai achiziționeze încă ceva dacă simte că e ceva fără de care nu poate pleca acasă.

Vă recomand să luați cu voi bani numerar ca să se vadă modul în care banii ”dispar”. Dacă plănuiți cumpărături importante (electrocasnice de exemplu) pe care să le plătiți cu cardul, puteți nota pe un carnețel suma bugetată și la fiecare achiziție să lăsați copilul să treacă suma bonului și sa calculeze cât rămâne. Banii copilului totuși să fie numerar, eventual într-un plic sau portmoneu separat și să îl lăsați singur să plătească.

Insist cu ideea că este un proces de învățare care trebuie repetat pentru dobândirea obiceiurilor de a face cumpărături înțelepte, conforme cu valorile personale, în urma unei analize preț-beneficiu și cu cât mai puțină influență din jur. Fiți parteneri de nădejde în acest proces , fiți pozitivi și încrezători că sădiți semințele unui comportament care le va fi folositor toată viața.

Spor la cumpărături (și lecții cât mai multe) înțelepte !

Leave a Reply