Despre bani și prețul lor

Despre bani și prețul lor

1280 809 AnaMaria

Aseară m-am uitat la Imperiul Leilor, este o emisiune în care mai mulți antreprenori își prezintă ideile de afaceri sau afacerile pe care le au, în speranța de a obține un partener în afacerea lor.

Unii se duc pentru reclama, mulți se duc pentru a-și testa idea și a primi bani, și alții se duc mai mult pentru a avea un Leu dintre cei din emisiune alături de ei în afacere. Dacă Leul pune și bani, atunci va avea și interesul să îi recupereze și se va implica activ în afacere. Eu cred că acești Lei se vor implica oricum în afacerile pe care le aleg, pentru că bani au deja.

Ei bine, în emisiunea de ieri a venit un domn cu un model de afacere foarte foarte foaaaarte profitabil, cu un amanet.

Reacția Leilor a fost senzațională. Au recunoscut că este o afacere foarte profitabilă și cu un potențial foarte mare.

DAR

NICIUNUL DINTRE LEI NU A INTRAT ÎN AFACEREA ACEEA ATÂT DE PROFITABILĂ.

De ce?

Pentru că sunt oameni care au deja bani, mulți bani și nu vor să îi facă din energii negative, nu din exploatarea unor persoane aflate in dificultate. Adică nu faci rău cu bună știință, oricât îți explici tu că e bine ce faci și că aduci soluții, că” asta e viața”, ”toți fac asta”, ”există și lucruri mai rele”, ”cineva trebuie să facă și asta, de ce nu eu”, ”e o afacere, nu vorbim aici de sentimente” etc etc.

Omul cu afacerea vedea că vine cu soluții, că cei care au probleme le pot rezolva fără să afle cei din jur, fără să se facă de rușine.

Leii au spus că soluțiile oferite de el sunt atât de greșite, false și periculoase pentru clienții lui, care în lipsă de alt ajutor se pot băga în ceva ce nu înțeleg și nici nu pot duce consecințele. Un leu a subliniar că este extrem de profitabil în timp ce dobânda este de 0,5% PE ZI!!! în timp ce dobânda reală, este la 2-3% pe an (la care se adauga marja de dobândă a băncii si ajungi la mai mult) la un împrumut.

Câți oameni știu să calculeze o dobândă anuală de 3% sau chiar 15% la un credit fără garanții și cu riscuri mari și să compare cu un 0,5% pe zi?

5000 lei * 15% dobândă anuală = 750 lei  pe an

5000 lei*0,5% dobândă pe zi = 25 lei * 365 zile într-un an= 9125 lei

Între 15% anual și 0,5% pe zi (sperăm că nu există și un efect de dobândă compusă că atunci jalea e enormă), este o diferență foarte foarte foarte mare.

Și cineva care merge la amanet că e dobânda mai mică, când rămâne dator vândut, se va chinui să înțeleagă de ce, pentru că dobânda era așa de mică, nici 1% adică, aproape gratis.

Câți oameni pot fi așa păcăliți? Nu vorbesc de acei 2% dintre oameni care au nevoie de bani câteva zile și îi pot obține rapid, ușor și le convine să dea dobânda aceea, mă refer la restul de 98% dintre cei care după ce că au probleme, ajuns să aibă probleme mult mai mari și nici măcar să le înțeleagă.

Zilele trecute am mai avut câteva discuții care mi-a tăiat un pic din entuziasm și m-am gândit: chiar sunt atâția oameni care vreau bani cu orice preț?

Sunt oameni care în loc să crească afaceri într-un mod frumos, sănătos, și să stabilească relații convenabile cu angajații, colaboratorii, furnizorii și astfel să se dezvolte împreună, fac așa încât focul să fie doar sub oala lor.

Pe termen scurt pare profitabil, justificabil, de înțeles, dar pe termen lung nu prea iese bine, așa se vede în realitate.

Uneori doare și dincolo de bani

Am avut momente în viață când am avut probleme. Și au fost persoane care în loc să mă ajute pentru că știau situația, au exploatat acest moment. Trist a fost că am înțeles mai târziu asta. Poate într-o zi o să vorbesc despre acest subiect, acum nu este momentul.

Când ești specialist într-un domeniu, îi cunoști și părțile bune și părțile rele, și le poți exploata pe ambele. 

DAR OARE E CORECT SĂ O FACI ÎN DIRECȚIA GREȘITĂ?

Să vă dau un exemplu:

Știu că oamenii cumpără sub impuls de moment, că dacă fac plata cu card cheltuie mai mult, așa că dacă aș avea plata cu cardul implementată pe site ar fi mai ușor, mi-aș crește vânzările cu cel puțin 30%, DAR încă nu sunt convinsă că acei oameni ar cumpăra ceva de ce au nevoie și ar folosi cursurile cumpărate de la mine.

Credeți că așa am de pierdut? Mulți din jur îmi spun asta, și mă gândesc și eu uneori cum e bine, apoi mă întorc la valorile mele, la de ce-ul meu, la viziunea cu care am pornit această activitate. 

Ideea pentru mine nu este să fac vânzări cu orice preț, ci să vând produsul potrivit, ce trebuie cui îi trebuie, și astfel sunt liniștită că acel client găsește ajutor în cursurile mele și îi sunt de folos. Vreau ca aceste cursuri ale mele să fie investiții și nu cheltuieli fără folos.

Pentru că ghiciți ce? Un client mulțumit aduce alții și așa crește afacerea, frumos și sănătos. Așa că pentru încă o perioadă nu implementez plata directă cu cardul și las oamenilor șansa să se răzgândească, până când am convingerea că nu ar face mai mult rău decât bine acel sistem.

Am fost managerul unei agenții bancare care în 6 luni a ajuns locul 2 pe țară. Să vă spun de ce?

NU AM vândut niciodată unui client un produs de care nu avea nevoie,  CHIAR DACĂ aveam bugete mari și riscul de a pierde un om din echipă sau chiar eu să îmi pierd jobul era mare. Aveam doar 26 de ani și mulți erau cu ochii pe mine, chiar nu era cazul să dau greș.

Rezultatul? Dupa 8 luni eram invitată să mă ridic în picioare în fața unei săli pline de directori și să spun ce am făcut de am reușit să fac aceste rezultate foarte bune și neașteptate. Le-am spus strategia de vânzări pe care am abordat-o, planurile pe care le-am făcut, rezultatele acțiunilor.

Atunci nu știam cum e cu energia banilor, dar știam că ”ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” și că pe stradă mă pot întâlni cu acei oameni, vreau să mă pot uita în ochii lor și ei să îmi zâmbească.

Când avem o diplomă e ca și cum am avea un ciocan, cu el putem să stricăm sau să construim o casă, doar în mâinile nostre stă unealta șu noi știm să o folosim în ambele sensuri. ASTA SE APLICĂ ÎN ORICE MESERIE aproape. 

Faceți bine! 

Greșiți? Cu toții greșim câteodată, dar totul se poate repara, mă rog, aproape totul.

Dacă simțiți că ce faceți nu este ok, renunțați, chiar dacă pierdeți pe termen scurt, aveți de câștigat pe termen lung.

Banii contează, dar nu cu orice preț.

Orice câștig în detrimentul altuia, făcut cu bună știință este furt și viața vă va taxa, de multe ori cu dobândă.

Construiți și nu distrugeți, fiți buni, fiți generoși.

Photo cover by Alexas Fotos from Pexels

leu, bani succes, bogatie

Citește și articolele:

Energia banilor, cum poți să îi pierzi sau îi atragi

Bogăția nu înseamnă mai mulți bani

Leave a Reply