Diagnostic: MULTITASKING

Diagnostic: MULTITASKING

1280 853 AnaMaria

Multitasking-ul sau capacitatea de a face mai multe lucruri în paralel pare a fi soluția la timpul care pare comprimat.

Așa să fie? Să vedem ce arată testele în acest sens și care sunt consecințele pe termen lung.

Multitasking la volan

Îmi amintesc o emisiune în care milita pentru atenția la volan. Avea în emisiune câteva victime ale unor accidente de mașină, șoferii mașinilor care au generat accidentul vorbeau la telefon.

S-a făcut un test într-un poligon. Șoferul era un inginer, un tip care vorbea tot tipul la volan, i se părea că pierde timpul dacă stă degeaba în mașină cât timp se deplasează.  Nu era de acord cu subiectul și a acceptat un test în acest sens ca să demonstreze că este un șofer foarte bun indiferent dacă vorbește sau nu la telefon. A făcut un traseu și a fost cronometrat.

În a doua tură, asistenta lui l-a sunat și el trebuia să îi explice, în timp ce făcea același traseu, fără alte mașini sau lucruri care să îl distragă, cum să ajungă de la birou la el acasă. Știa că asta se va întâmpla și i se părea o informație destul de simplă având în vedere ca trebuia să descrie drumul pe  care îl facea zilnic.

Șoferul a făcut mai mult timp pe traseu, nu a fost coerent in explicații și a dărâmat multe jaloane fără măcar să realizeze. După ce a văzut rezultatul testului, înregistrarea video, timpul, traseul și ce a făcut pe traseu a fost șocat.

Concluzia era că nu ne putem concentra la mai multe lucruri și să vorbești la telefon în timp ce conduci echivalează cu a conduce beat.

Multitasking de zi cu zi

Tinerii din ziua de azi butonează gadget-urile non stop, mulți lucrează cu telefonul în fața tastaturii, astfel încât să nu rateze nici un mesaj.

Se pare că orice întrerupere de ritm duce la o nevoie de aproximativ 20-26 de minute pentru a intra în același ritm de concentrare. Acum spuneți-mi voi cine nu are în 20-26 de minute cel puțin un mesaj! În concluzie suntem în starea de multitasking non stop.

Citește și articolul (click pe link) Timpul meu la muncă, resursă bine investită.

Care sunt efectele asupra creierului?

Știți de studiul Stanford?

Trei oameni de știință au verificat comportamentul a sute de studenți care făceau multitasking adică mai multe lucruri în paralel, cum ar fi să asculte muzică, să învețe, să ia notițe și să socializeze cu prietenii în același timp, comparativ cu a altora care nu făceau asta.

S-a făcut un test:

Tinerii aveau în față un ecran cu săgeți roșii și albastre. Li s-a cerut participanților să numere săgețile roșii.

Ce s-a întâmplat în timpul testului?

Tinerii au reușit să numere săgețile fără probleme, au ignorat săgețile albastre.

Apoi, pe ecran, săgețile albastre apăreau, dispăreau și se mișcau.

Acest lucru care nu i-a deranjat pe cei care participau la studiu și nu erau din categoria celor care făceau multitasking. În schimb, cei care făceau multitasking în viața de zi cu zi nu au reușit sau au reușit foarte greu să se concentreze ca să numere săgețile roșii.

De ce? Pentru că nu puteau face abstracție de cele albastre.

De ce? Pentru că prin multitasking își antrenează zilnic creierul să fie alert la stimulii exteriori. Creierul astfel antrenat nu mai poate ignora acești stimuli.

Care sunt consecințele multitasking pe termen lung?

Productivitatea nu crește prin multitasking, ba din contră, studiile arată că ar descrește cu aproximativ 60%. Altfel spus facem lucrurile mai prost, mai încet, cu șanse de greșeli.

Scade capacitatea de a intra în starea de flux, scade creativitatea, intrăm pe pilot automat.

Capacitatea de atenție și memorare se reduce foarte mult, pierdem controlul asupra activităților pe care le facem pentru că nu le mai facem conștient.

Citește și articolul Vrei să fii mai mult? Fă mai mult !

Ce puteți face pentru a vă păstra capacitatea de concentrare:

Concentrați-vă pe un singur lucru atunci când faceți ceva important.

Lăsați în cursul zilei timp legat în care nu aveți stimuli în jurul vostru. Amintiți-vă că multitaskingul vă antrenează creierul similar cu antrenarea mușchilor la o sală de sport, este inevitabil să aveți rezultate doar că acum nu sunt în direcția dorită.

Practicați meditația, faceți plimbări de relaxare, sport, mindfulness, investiți în hobby-ul vostru pentru antrenarea creierului astfel încât să fiți cât mai des în stare activă, prezentă, concentrată.

Evitați ca primul lucru dimineața sau ultimul lucru seara să fie verificarea conturilor de socializare.

Stabiliți momente speciale pentru accesarea conturilor de socializare, faceți activități legate între ele, de exemplu dimineața la birou dedicați o oră ca să răspundeți la emailuri apoi dedicați-vă altor activități până la ora la care ați stabilit că iar o să verificați emailul.

Nu lăsați toate lucrurile care vă pot distrage să o poată face în mod constant.

Poate vi se pare puțin ciudat ce vă spun mai sus dar încercați pentru o perioadă.

Colegii și locul de muncă le aveți pe durata determinată, creierul vostru îl aveți pentru toată viața. Dacă șeful se plânge că nu răspundeți imediat la email,  dați o căutare despre multitasking ca să demonstrați că de fapt vă doriți să fiți mai productivi – case closed.

Acum știți de ce eu, zilnic, nu sunt de găsit câte trei sau patru ore legate. În orele de muncă telefonul meu este departe de mine. Nu vă speriați, când fac pauză butonez de zor!

Leave a Reply