Escrocul emoțional te face să te îndrăgostești apoi îți ia banii și dispare

Escrocul emoțional te face să te îndrăgostești apoi îți ia banii și dispare

Escrocul emoțional te face să te îndrăgostești apoi îți ia banii și dispare

1280 853 AnaMaria

Profit de faptul că filmul de pe Netflix Escrocul de pe Tinder este în multe discuții ca să punctez și eu câteva aspecte care să te țină departe de un potențial escroc financiar. În majoritatea cazurilor sunt bărbați cei care acționează, dar nici femeile nu sunt excluse.

Știu că poate părea puțin probabil ca cineva să o pățeacă și putem comenta mult și bine de pe margine, dar daca ne-am afla în aeeași situație este o probabilitate de peste 90% să reacționăm la fel ca persoanele din film.

De ce zic asta? Pentru că acești oameni sunt lipsiți de empatie, am un creier senzațional și luptă cu arme bine construite.

Dacă tu te gândești …

Cum poate cineva să facă asta? De ce să facă atâta rău? Nu are și el o mamă sau familie?

.. la care să mai adaugi orice alte întrebări sau afirmații de același fel, toate lipsite de valoare, o să afli răspunsul dacă citești despre comportamentul unui sociopat.

Acești oameni nu au empatie, nu le pasă, acționează ca niște roboți, nu au compasiune sau remușcări, în timp ce au un foarte mare talent în a atinge exact punctele vulnerabile ale unei potențiale victim, foarte bine alese.

Semne care să te pună în gardă:

Modul întâmplător în care v-ați întâlnit este de povestit mai departe. Cine ar fi crezut?

V-ați întâlnit întâmplător, sau pe rețele de socializare, pentru că ”destinul” a făcut să se întâmple minunea.

Ei bine, aceste persoane își caută cu grijă victimele, așa că întâlnirea voastră a fost foarte bine panificată.

Fraudatorul caută persoane empatice, blânde, bune, genul de om săritor care nu își lasă prietenii la greu. Ei au un profil clar al celor pe care îi pot frauda și recunosc ușor potențiale victime, din nefericire mulți suntem în acel profil.

În concluzie dacă întâlnirea voastră a fost deosebită, ”un noroc chior”, ”care ar fi fost șansele” gândește-te de două ori și… citește mai departe.

Aveți multe puncte comune, de parcă vă știți de o viață și sunteți deja suflete pereche.

Oamenii care îți vor face o primă impresie senzațională sunt cei care știu să pună întrebări și știu să te asculte.

Alături de un astfel de om simți că ești important/ importantă, simți că cineva te ascultă cu adevărat și îi pasă de tine.

Și aveți atât de multe lucruri în comun! Vă plac aceleași lucruri, de la mâncare la cum vă petreceți timpul liber.

Este simplu, această persoană știe să asculte și să oglindească tot ce spui, așa că te vei simți de parcă ți-ai întâlnit sufletul pereche. Wow! Care ar fi fost șansele?

Tu ești salvatorul  mult așteptat într-o viață pustie emoțional

Persoana din fața ta are de toate și nu are nimic, pentru că îți arată că banii mulți pe care îi are nu contează. Își caută sufletul pereche pentru că: fie este singur/singură, neînțeles, relația de acasă  nu există ori este una rece în care nu se mai regăsește. Poate munca prea multă l-a șinut departe de o viață normală pe care o caută și doar tu i-o poți aduce. Caută normalitate și simplitate, asta în cazul în care te gândești ce a văzut o persoană atât de bogată/ exclusivistă/ pretențioasă de la tine.

Cine nu se simte important atunci când poate juca rol de salvator? Deja inima ți se înmoaie și tresari la fiecare mesaj primit, și vor fi multe mesaje.

Declarațiile de dragoste mult prea timpurii.

De aici la declarații de iubire este un pas mic, nu trece luna și afli cât de mult te iubește.

Deja ”parcă vă știți de o viață”, aveți aceleași gusturi și pasiuni, este normal să vă bucurați de ”dragostea la prima vedere” care v-a cuprins, inclusiv pe tine.

Și mesajele curg, către tine, și dinspre tine. Te simți ca în adolescență cu atâția fluturați în stomac.

Nici nu îți poți imagina că același mesaj zboară către mai multe persoane în același timp, că doar cine ar face asta, nu-i așa?

Viitorul comun pictat în culori frumoase

Ești persoana lângă care s-a visat toată viața și ți-o spune, des, continu.

Viitorul se conturează și totul se rezumă la NOI.

Încet se infiltrează în toată viața ta și te controlează des sub forma unei griji exagerate care te emoționează, cui i-a mai păsat atât de mult de tine?

Te pune să cauți o casă în care să stați, mult mai frumoasă, mai mare, mai luminoasă decât cea pe care probabil o ai și ar fi disponibilă.

Fenomenul are și un nume: future faking. Manipulatorul minte referitor la viitor pentru a obține ce își dorește în prezent.

 

Cererea de ajutor financiar rapid și pe termen scurt

La scurt timp ceva se întâmplă și are nevoie de bani urgent, doar pe termen scurt evident.

Îți cere bani cu mențiunea că îi este rușine să facă asta, dar tu îi ești aproape, la cine să apeleze dacă nu la tine.

Evident îți va da banii imediat, problema pe care o are este doar o încurcătură fie din partea unui client rău-voitor, al unui partener de afaceri care face figuri urâte, fie conturile sunt blocate din ceva motiv și are nevoie să verifice cu banca, fie a făcut o plată și banii s-au rătăcit, fie cineva trebuie să îi dea o sump de bani și întârzie, fie banii îi sunt blocați în altă țară, fie …. și aici cerul este limita la ce mai poate inventa.

Banii pleacă și nu se vor mai întoarce niciodată. Trist este că ”problemele” ori contiuă ori se agravează așa că îți mai cere o sumă de bani și încă una, până când stoarce tot, până când ți-ai dat toate economiile și eventual te-ai mai și indatorat pe la prieteni, rude sau chiar bănci.

Relitatea este urâtă

Dacă ați văzut filmul poate ați fost dezamăgite de faptul că a primit o pedeapsă foarte mică. Dar dacă gândim la rece vedem că acele doamne au făcut totul cu mâna lor, cu semnătura lor.

Regulile pe care le-ai încălcat sunt clare:

  • Nu dai cardul și nici datele de card nimănui;
  • Nu te folosești de documente false pentru a accesa împrumuturi;
  • Nu minți ca să acoperi pe cineva;
  • Banii pe care îi dai fără un contract de împrumut sunt bun dați;

Tot ce faci greșit îți asumi!

Degeaba plângi în pumni și regreți, ce ai făcut e bun făcut și responsabilitatea îți aparține.

Te duci la poliție dacă te trezești și îți dai seama că dragostea s-a evaporat o dată cu banii, iar pe partea cealaltă este o persoană pe care nu o recunoști. Îți răspunde rar la mesaje, tonul este altul și nu unul plăcut, banii ți i-a trimis eventual îți trimite și o dovadă falsă de care te legi ca de un colac de salvare, este treaba ta că nu au ajuns, lacrimile și disperarea ta vor duce la închiderea relației.

Dacă începi să exprimi ce gândești va ajunge și la amenințări.

Poliția va dori să știe dacă a fost furt sau ai dat banii benevol, și tu i-ai dat că așa ai vrut, nimeni nu i-a furat.

Problemele financiare ale altcuiva nu sunt responsabilitatea ta

 

Primul semnal de alarma ar trebui să fie legat de faptul că o persoană adultă, cu o situație financiară bună (așa cum un fraudator și-o construiește întotdeauna), ar trebui să aibă soluții de backup construite în timp.

Serios acum: când are o problemă legată de bani nu are pe nimeni altcineva care să îl sau să o ajute?!

Răspunsul tău ar trebui să fie NU.

Știu, îți va spune că are încredere în tine, că te iubește, că ar trebui să îi fi alături, că este păcat cum TU STRICI totul acum pentru că nu ai încredere! Este doar o problemă minoră, un impediment mic, și oricum banii nu sunt importanți, dacă vrei îți dă și ceva garanție etc.

Răspunsul tău trebuie să fie tot NU.

Dacă recunoașteți astfel de semne puneți-vă la adăpost. E dur să te gândești că poate ai de-a face cu un escroc sentimental, o să te gândești că tu ai o problemă cu încrederea și uite așa distrugi ceea ce poate fi povestea vieții tale.

Fă un pas în spate, vorbește cu cei dragi, nu te îmbăta cu apă rece. Doare, dar doare și mai mult dacă rămâi cu conturile goale și cu datorii pe ani de zile.

Sper să nu treacă nimeni prin așa ceva!

Photo cover by RODNAE Productions from Pexels

Leave a Reply