Pentru banii pierduți nu are sens să cauți vinovați. Ce sa faci în schimb?

Pentru banii pierduți nu are sens să cauți vinovați. Ce sa faci în schimb?

Pentru banii pierduți nu are sens să cauți vinovați. Ce sa faci în schimb?

1280 853 AnaMaria

Am contact cu multe persoane care stau blocate în zona de vină, fie că dau vina pe alții (soț, soție, părinți, socrii, copii etc), fie că dau vina pe ei (dacă aș fi făcut altfel, nu pot, nu sunt în stare, cine sunt eu să fiu altfel, bine că am avut idei, nu mă învăț minte niciodată …).

Când stai să cauți vinovați rămâi blocat în trecut.

Analizezi, gândești, vorbești, blamezi, te cerți cu alții, îți spui vorbe urâte, nu dormi noaptea și rememorezi lucruri sau îți imaginezi ce ai fi putut face altfel. Ei bine, știi că toată această toxicitate nu duce la nimic bun.

Îi văd pe cei care fac asta în cursul Tu și banii tăi, îi văd în mesaje, îmi vorbesc după evenimente, îi văd în jur pe unde merg, îi văd printre prietenii mei.

Am un prieten, ne știm de peste 15 ani. A avut o relație toxică și partenera lui a reușit să facă praf munca lui pe cel puțin 10 ani și asta nu pentru că a avut nevoie de bani, ci pentru că pentru el banii contau. (Pe scurt au investit banii într-o afacere făcută de ea și apoi a lăsat-o de izbeliște până când toți banii s-au terminat, nu a vrut să îi vândă afacerea, nu a reușit să preia controlul, avocații i-au spus că a fost naiv să lase totul pe mâna ei, dar în familie cum să nu ai încredere?). Ea s-a răzbunat pentru tot ce si-a dorit și nu a primit probabil, atenție, dragoste, cadouri, cine știe. El vine dintr-o familie cu posibilități limitate, a muncit zi și noapte ca să facă bani și chiar a făcut mulți. Ea vine dintr-o familie în care i s-a dat totul. De potrivit nu s-au potrivit niciodată, dar na, dragostea e oarbă.

Pierderea asta financiară l-a schimbat mult. I-am spus ”ești cu un picior în groapă, este vorba doar despre bani? Banii aceia nu se mai întorc. Dacă azi ar fi ultima ta zi pe pământ și cineva ți-ar propune să renunți la tot ca să îți continui viața, nu ai lăsa tot și ai merge mai departe?”. A lăsat, chiar dacă nu aș fi crezut că o va face.

Acum este într-o relație nouă, cu o femeie minunată. A tăiat luxul și cheltuielile inutile pe care le făcea în prima relație, și a adus înapoi dragostea, comunicarea, bucuria, alături de un om cu care se potrivește. Când ne-am întâlnit avea o mașină mică, am zâmbit, mi-a zis ”îmi ajunge”, trăiește într-un oraș în care o mașină mare ar fi o cheltuială și o bătaie de cap prea mare. I-am zis ”n-aș fi crezut vreodată”, mi-a zis ”nici eu, dar e mai bine acum”. Este alt om și banii nu mai au atâta putere asupra lui. Pare împăcat cu trecutul.

Ce rost mai are să toci trecutul?

Eventual pentru a trage niște concluzii și pentru a evita anumite greșeli.

Știu că este frustrant să pierzi bani, pierzi ani de muncă din viața ta. Ai mii de gânduri despre ce altceva puteai face cu ei.

Știu că unii ajung atât de îngropați în datorii că nu mai văd capătul.

Știu că uneori simți că te sufoci, la propriu.

Știu că ți-ai dori liniște, pace, confort financiar.

Bun, acum e momentul să te concentrezi pe viitor.

Ce s-a dus, dus să fie.

Încearcă să faci pace cu sentimentul de vină.

Dacă vina pierderii banilor a fost a ta, poate cei din jur țin să facă pe înțelepții și să îți scoată ochii. Ok, ai înțeles, gata. Nu-i poți controla pe cei din jur și discuțiile lor, dar poți controla reacția ta la vorbele lor.

Dacă cineva drag a făcut paguba oprește-te tu din reproșat.

Poate a jucat banii la păcănele sau la casino, poate i-a dat împrumut undeva de unde nu se vor mai întoarce, poate i-a investit prost sau i-a cheltuit fără cap, scenariile sunt multe. Frica ta că se va repeta este îndreptățită, dar nu din reproșurile tale se va educa persoana cealaltă.

Bun, acum ai înțeles că statul în starea de vinovăție face ca nimic să nu se miște. Treci de ea, du-te către soluții.

Fă o listă cu posibile soluții, cât mai multe.

Apoi analizează sincer care dintre acele soluții se pot aplica.

Sunt familii sau persoane care vor să depășească problemele împreună și încearcă diverse lucruri tot împreună: vorbesc cu cineva care are competență să îi ajute, se educă financiar, citesc, participă la cursuri, discută, analizează, aplică, evaluează și o iau de la capăt.

Dar, în același timp sunt familii care au orice efort boicotat de familia extinsă și la fiecare pas în față este cineva care să îi tragă doi pași înapoi. Eliberarea, îndepărtarea de aceste persoane va aduce diverse consecințe, poate nu toate bune și trebuie să le analizați și să le acceptați, să vă faceți un plan prin care să vă eliberați. Cearta între voi sau voi cu ei, vorbele grele, supărările, nu vor schimba nimic, ci doar vor aduce nefericire și probleme în plus.

Sunt și familii în care unul trage și celuilalt nu îi pasă.

Unde poate duce o astfel de relație? Cât să tragi ca să vezi că celuilalt nu îi pasă? Și aici trebuie puse niște limite și apoi analizat serios dacă rămâi în postura de victimă sau iei problema în serios și îți schimbi viața.

Suntem diferiți, avem personalități financiare diferite, frici diferite, valori diferite și prin urmare credințele noastre și relația cu banii va fi diferită. Cu greu vom reuși să avem un limbaj comun în legătură cu banii, dar nu este imposibil dacă (și doar dacă) ambii parteneri vor acest lucru.

Este complicat pentru că de cele mai multe ori problema care duce la pierderea banilor vine într-un context care nu este doar despre bani, este și despre limite, și despre respect, și despre comunicare, și despre dragoste și despre multe alte elemente personale.

În concluzie: eliberează-te de vină și caută soluții.

E mai ușor să dai vina pe tine sau pe alții, oarecum găsești o scuză pentru situația asta și te poți agăța de ”ce să fac, asta e” la nesfârșit, deja e zonă de confort.

Sau poți să schimbi ceva.

Chiar dacă azi îți este greu, contează faptul că peste câțiva ani poți fi într-o situație diferită. Doar de tine depinde ca timpul care trece să te ducă la o destinație mai bună.

Mobilizează-te să scapi de vină și vinovați și să găsești soluții.

Succes!

Photo cover by Pexels

Îți recomand cu drag:

Cina specială pentru cupluri fericite!

Curs înregistrat: Despre bani și fericire, în cuplu!

În cuplu învățați să încurajați și să apreciați, face toți banii și e gratis

Leave a Reply