Cum SĂ NU mai dai împrumut bani care nu se întorc. Stabilește limite financiare cu rudele și prietenii.

Cum SĂ NU mai dai împrumut bani care nu se întorc. Stabilește limite financiare cu rudele și prietenii.

Cum SĂ NU mai dai împrumut bani care nu se întorc. Stabilește limite financiare cu rudele și prietenii.

1280 853 AnaMaria

Îi iubești, dorești să îi ajuți, dar uneori parcă sar calul și simți că ți-a ajuns.

Vă spun o poveste ca multe altele și apoi vă dau câțiva pași despre modul în care puteți să tăiați acest obicei de a împrumuta bani care nu se întorc.

Am avut o discuție cu o doamnă pe care o întâlnesc la evenimente prin București. Are o mică afacere în care muncește zi și noapte, ca orice antreprenor de altfel, pe lângă faptul că e mamă de copii școlari. Soțul lucrează în corporație și o susține în tot ce face, adică mai pune și el umărul și portofelul în afacere.

Pandemia mi-a afectat afacerea, abia o țin pe linia de plutire și familia mea (mama, tata, sora) se poartă de parcă fac baie în bani, ei nu înțeleg cât mă zbat pentru orice leu. Mă simt rău și în fața soțului meu, știu că ar trebui să nu le mai dau bani alor mei și gata, tot zic și nu o fac.”

Mi-a spus că cei din familie au impresia că are timp liber și la ea apelează pentru orice, este greu să înțeleagă că nu e ”șefă” și nici nu are timp să facă ce vrea. Printre drumuri la furnizori și la clienti, dus-adus copiii de la școală și alte activități, încearcă să le facă pe toate sau o mai ajută și soțul în weekend. Dar, marele DAR din familie este problema banilor.

Sora doamnei este veșnic fără bani și îi cere sume mai mici ”cât să aibă de mâncare până la salariu”, sau sume mai mari pentru diverse, bani care nu se mai întorc sub pretextul ”și așa tu ai, de unde să îți dau, tu ești norocoasă, nu stai tu în banii aceștia etc”.

A încercat să pună limite însă au intervenit părinții lor, care sunt pensionari și nu pot să ajute financiar, dar au pretenția de la Lucia (să îi spunem așa) ca să își ajute sora pe motiv că ”așa ne-au crescut, să sne iubim și să ne ajutăm una pe cealaltă, dar tot eu? asta nu văd și ei? sunt între vină, rușine și frustrare”.

Nu e nimic greșit în a-ți ajuta familia sau prietenii, cu asta suntem de acord.

Frustrarea pe care o are Lucia vine din faptul că sora ei nu doar că nu îi mai dă banii înapoi, dar își cumpără tot felul de lucruri scumpe. ”Simt că și le ia pe banii mei, că își face cadouri scumpe pe care eu nu mi le permit pentru mine.”

Cu un weekend înainte de întâlnirea noastră au fost la o nuntă în familie. Mi-a zis: ”să leșin nu alta, soră-mea era vopsită la un salon scump și a ținut să comenteze asta, oricum i se părea că a dat puțin, cu haine noi pentru toată familia, în timp ce noi ne-am îmbrăcat cu ce aveam prin dulap că doar nu o să dau bani mulți când am haine frumoase. Ea se răsfață pe banii mei și mă simt atât de rău că nici nu mai vreau să o văd.”

Banii sunt un motiv de probleme în multe familii și se spune că nu trebuie să le combini. Pe de altă parte când mă uit la emisiunile culinare și văd prin lume afaceri de ani de zile, restaurante în care lucrează familii, sau când mă plimb prin insulele Grecești și văd magazine cu papuci din piele sau magazine de bijuterii, sau condimente, în care văd câteva generații mă ung pe suflet.

Lucia la bază este saver- economisește bani , face planuri, se gândește la ziua de mâine, este chibzuită și muncește pentru mai mult, știe că norocul ține de cât de mult muncești.

Sora ei este spender – cheltuitoare, are altă filosofie de viață, trăiește momentul, se bucură de ce are, crede în noroc, i se pare normal să primească și să cadă din cer.

Cum se simte Lucia? O citez ”folosită, luată de proastă, lipsită de respect și din partea familie, stânjenită în fața propriei familii, tristă, înșelată de cei dragi, vinovată, furioasă.”

Și Lucia este doar o persoană dintre multe.

Fie că sunt frații, surorile sau chiar părinții, prietenii apropiați sau copiii care ar trebui să fie independenți și la casele lor cei care cer bani, este greu să stabilim limite, dar sunt necesare când se ajunge în acest punct.

Pași pentru a stabili limite financiare cu familia sau prieteni apropiați

  1. Stabilește limita de bani cu care vrei și poți să ajuți.

Banii sunt un factor de control când sunt oferiți fără să fie ceruți, sau când cineva din familie lasă pe altcineva să depindă financiar de el. Uneori prin acest ajutor facem mai mult rău, persoana ajutată nu va face vreun efort să iasă din situația de dependență financiară chiar dacă zice că nu îi convine.

Limita cu care pot să ajut? Cum vine asta?

Sunt persoane, vă vine să credeți sau nu, care iau credite de la bănci sau împrumut de la alte persoane ca să dea banii unor membri din familie, și nu pentru o situați punctuală cum ar fi un caz medical, un ajutor pentru casă nouă sau ceva serios, ci doar pentru a acoperi datorii vechi sau pentru a fi tocați, exact, tocați.

Poți să pari bogat în timp ce ești de fapt chibzuit, faci sacrificii ca să ai bani pentru ce este nevoie, când ai nevoie.

Nu pune în pericol siguranța financiară a familiei tale (construită cu greu și în timp) pentru a plăti inconștiența celor din jur, nu este datoria ta, oricât se victimizează ei sau te fac să simți vinovăție.

Prin urmare limita cu care poți ajuta trebuie să fie clară și să te ții de ea.

  1. Comunică limita pe care ai stabilit-o.

Să te eschivezi, să refuzi de câteva ori că ”poate se prinde”, să amintești că încă nu ți-a returnat ultimele împrumuturi, să amintești suma cu care persoana îți e datoare, nu prea funcționează. Persoana care cere se concentrează pe ce are de primit, nu pe datoriile pe care le are.

Cel mai bine este să comunici clar poziția ta și limita financiară pe care ai stabilit-o. În cuvinte simple și fără multe explicații.

Pe viitor limita cu care te pot ajuta este … x lei pe lună/pe an.

Sau

De la DATA… banii care vin de la mine către tine se vor opri, ți-am spus din timp ca să știi. – asta dacă vrei să dai timp persoanei să ia măsuri.

Sau

M-am bucurat că v-am putut fi alături pentru atâta timp (poți menționa x ani, eventual cu suma y – suna aiurea dar tu chiar ai muncit pentru banii aceia). De acum încolo nu o să mai dau bani în familie/ între prieteni, pentru binele tuturor.

Nu este cazul să îți justifici decizia, nu pe banii tăi.

Nici nu este cazul să dai vina pe altcineva cum ar fi ”soțul meu/soția mea nu mai este de acord”, sunteți o familie și e normal că luați deciziile împreună.

Te poți oferi să îi ajuți pe cei dragi cu deciziile lor financiare.

”Îți pot arăta modul în care eu îmi gestionez banii, să îți împrumut câteva cărți, să îți recomand câteva site-uri, să înveți să te descurci mai bine cu banii tăi, pentru că eu nu te mai pot ajuta cu bani. ”

Vă vine să zâmbiți? Câți vor accepta drumul greu când să ceri și să primești degeaba este cel mai ușor? Și în această situație, mai sunteți dispuși să plătiți lipsa lor de interes și de respect față de voi?

  1. Asteaptă-te la reacții negative și pregătește-te să le înfrunți.

E greu să te ții pe picioare și să nu lași de la tine în fața rugăminților, promisiunilor, acuzațiilor, blamării sau ce mai poate să apară de la cei care se vor trezi fără ajutorul cu care au fost deja obișnuiți.

Nu uita de ce ai stabilit limitele, amintește-ți de unde ai pornit.

Gândește-te la planurile tale financiare, le amâni pentru cine și pentru ce?

Fă un joc de rol cu cineva. Așteaptă-te la reacții și gândește reacții și replici la rece, cele la cald pot avea consecințe pe care nu le dorești.

S-ar putea să întrerupi anumite relații, vezi dacă ești pregătită / pregătit pentru această situație.

Am avut o prietenă pe care am ajutat-o ani la rând, mi-a plătit banii înapoi de fiecare dată, dar când o dată nu am avut bani disponibili să o ajut (eram in concediu de crestere copil cu 1200 lei venit) s-a supărat atât de tare (că nu am scos din economii, că nu am cerut de altundeva, știu eu?!) încât am încheiat relația, mi s-a părut culmea nesimțirii acea reacție. Au fost și relații pe care le-am încheiat când a trebuit să îmi cer banii înapoi în repetate rânduri și nu primeam la ”scadența promisă” nici măcar un telefon sau un mesaj să știu că ”mai durează”.

Niciodată nu i-am înțeles pe cei care nu au grijă de relațiile care le oferă siguranță, care le țin spatele, cu un pic de respect și grijă ar obține foarte mult, probabil un mult pe care nu îl merită, știu eu? Singuri își taie craca de sub picioare.

Citește și articolul Tu pe cine te bazezi financiar?

Acum ajut punctual și cu grijă, și nu îmi e frică să zic nu. Muncesc mult, sunt foarte strictă cu cheltuielile, totul pentru a fi lberă financiar și pentru a-i oferi copilului meu educație și un mediu frumos, nu o să le pun în risc pentru cei care nu mă caută să învețe de la mine ci mă văd ca pe un ATM mobil. Vă recomand să faceți la fel, un NU la timpul lui salvează prietenii care este păcat să se piardă.

Fă-ți un sistem de suport, fie din partenerul sau partenera ta, fie din cineva care este similar cu tine financiar și te poate înțelege, așa îți va reaminti că sunt banii tăi și nu trebuie să simți vină că vrei să faci ce vrei cu ei și că îți pui siguranța ta în fața dorințelor celor din jur.

 

  1. Ajută punctual, acolo unde chiar este nevoie

Este uman să ajutăm, nu doar cu bani, ci și prin alte mijloace.

Vei ști când ceea ce faci  în timpul tău liber sau când banii pe care îi dai reprezintă un ajutor real, către o persoană care merită ajutor, sau sunt bani pe care mai degrabă îi dai cadou ca să nu îi mai aștepți degeaba și să te frustrezi că nu se mai întorc.

Mă bucur că am în familie oameni pentru care banii contează, sunt chibzuiți, au respect unii pentru alții și pentru valorile celorlalți. Când eram copil nu erau bănci de la care să iei bani, așa că banii se luau din familie și de la prieteni, întotdeauna pentru nevoi.

Am văzut cum în perioada în care avem vreo datorie făceam economii la tot ca să plătim datoria mai repede. Acest obicei l-am văzut la familia mea, la unchii și mătușile mele, acum îl văd dus mai departe și mă bucur. Banii nu trebuie să fie un motiv de ceartă în familie și nici între prieteni.

Fiți buni, fiți chibzuiți, fiți înțelepți.

Sursa foto cover Pexels

inflatie, idei, calcule educatie financiara, bani

Îți recomand și:

Curs adulți: Unde sunt banii mei?

Dacă nu rezolvi relația emoțională cu banii te vei învârti în spirală și vei repeta aceleași greșeli

Pe ce cheltuie cei care nu au niciodată bani, chiar dacă câștigă suficient.

Leave a Reply