Te uiti la banii ceiluilalt când încerci o nouă relație?

Te uiti la banii ceiluilalt când încerci o nouă relație?

1920 1282 AnaMaria

Zilele trecute am publicat articolul Ar trebui să te uiți la banii celuilalt înainte de a începe o relație?

Am primit multe mesaje în privat de genul …. ”daca aș fi știut asta înainte…”. Chiar dacă banii sunt pe locul doi după infidelitate ca motiv de despărțire, de multe ori în spatele discuțiilor despre bani stau mult mai multe.

Și totuși personalitatea financiară, credințele despre bani, relația cu ei, blocajele legate de bani, valorile personale nu se schimbă ușor. Venim cu ele ”de acasă” la pachet. Orice program scris în  copilărie se rescrie cu multă muncă. De cele mai multe ori există doar un război continu despre bani, dar fiecare ține de dreptatea lui și problemele legate de bani nu au soluții sau șanse de rezolvare într-o asemenea relație.

E mult spus probleme, uneori cuplul are priorități diferite, unul vrea să strângă bani și sî aibă o situație mai bună în timp ce celălat este iresposabil.

De multe ori speranța partenerului chibzuit este că atunci când vine copilul celălalt se va responsabiliza, apoi realitatea îl sau o lovește ca un mare val când asta nu se întâmplă. Copilul ne schimbă prioritățile, dar oare ne schimbă fundamental și valorile? Ne anulează fricile sau de fapt le accentuează și astfel lucrurile merg mai mult în direcția în care deja mergeau? Știți răspunsul!

Și uneori relația se rupe, nu rezistă. Câtă frustrare poate ține un om? Depinde, unii mai multă ca un sac fără fund, alții mai puțină.

Cei care ies dintr-o relație își vor căuta altă relație, acum mai înțelepți, cu mai multă experiență, cu mai multe așteptări realiste.

Ei bine, dacă deja ați trecut de prima relație, de primul job, de câteva experiențe, deja lucrurile sunt la alt nivel.

Pe de-o parte apare frica de a nu rămâne singur și șansa de a lăsa garda jos este mai mare în ambele cazuri.

Pe de altă parte, dacă sunteți la un nivel financiar acceptabil poate nu mai puneți atâta valoare pe bani și un partener mai cheltuitor sau mai chibzuit nu deranjează atât de tare, găsiți mai ușor metode de comunicare, lăsați mai mult de la voi.

Dar odată cu timpul pot apărea și alte încurcături financiare cum ar fi:

  • Copii din prima relație și obligații financiare legate de aceștia – vorbim de o obligație pe termen lung care va afecta bugetul vostru comun, ia asta în considerare pentru că puteți ajunge la discuții multe și grave pe acest subiect.

 

  • Datorii acumulate înainte să vă întâlniți – ești dispus sau dispusă să o sau să îl salvezi din prostiile pe care le-a făcut înainte să te cunoască? Ce te face să crezi că nu va face și alte prostii financiare care se vor sparge tot în buzunarul tău? Discută acest subiect, află cât mai multe informații și ia decizii logice. Dacă ai mai fost în astfel de relații în care tu erai salvatorul sparge tiparul și fugi.

 

  • Obiceiuri vechi și care scot bani din bugetul casei – ea poate cheltui o sumă mare pe aspect, el poate cheltui o sumă mare pe un hobby. Aceste cheltuieli nu se văd din prima pentru că la început este fiecare cu banii lui, însă într-o relație pe termen lung aceste obiceiuri costisitoare pot afecta planurile comune și de aici să apară reproșuri, certuri, lacrimi, cuvinte grele, și totul fără nici o modificare în comportamentul celor doi. Ba mai mult, uneori se ajunge la ”infidelitate financiară” când partenerii încearcă să ascundă unul de celălalt anumite cheltuieli.

 

  • Părinți în vârstă în întreținere – sunt obligații financiare (și morale) care afectează bugetul persoanei și implicit bugetul comun în cazul unei relații. Este important să le iei în calcul și să le accepți, ia în considerare că anumite cheltuieli pot crește în timp cum ar fi nevoia de îngrijire medicală, medicamente, tratamente, asistență specială și altele.

 

  • Dorința de control financiar – dacă potențialul partener își dorește să te țină ca pe o regină, adică el să aducă banii și tu să stai acasă poți avea de-a face cu o persoană care dorește să te controleze financiar. Destul de rar asta se întâmplă și la femei. Oricât de comfortabil ar suna viitorul este o colivie suflată cu aur. Anunță-ți partenerul sau partenera de planurile pe care le ai pentru viitor ca să nu ai surprize, iar la primele semne de scandal, învinovățire, presiune, sentiment că ceva nu e în regulă cu acestă ”iubire sufocantă” fugi.

Relația cu banii se vede mult mai clar după ce ați trecut de prima dragoste și prima tinerețe, sunt mai clare alegerile făcute de-a lungul timpului și potențialul de viitor al unui partener sau alături de un anumit partener.

Îți va fi ușor să înțelegi dacă vrei să ”te legi la cap” cu problemele unui potențial partener nou sau îți vezi de viața ta și legi o relație mai de la distanță în care fiecare este cu banii personali și nu amestecați borcanele.

Sau pur și simplu să aștepți să găsești un partener cu care să te potrivești ȘI la capitolul bani. Îți va face viața mai ușoară.

Banii sunt doar bani. nu va stricați liniștea din cauza lor.

Stați la masă, discutați, analizați, în final nu sunteți copii de 5 ani ca să fiți certați de celălalt, sunteți doi adulți care vor să le fie bine și azi, și mâine și în fiecare zi în care aveți șansa (și bucuria sper) să vă treziți unul lângă celălalt.

Să fiți fericiți!

Photo cover by Alice Donovan Rouse on Unsplash

Îți recomand și următoarele:

Curs înregistrat: Despre bani și fericire, în cuplu!

Cina specială pentru cupluri fericite!

În cuplu învățați să încurajați și să apreciați, face toți banii și e gratis

IS NOT (only) about what you say

Economul și cheltuitorul se îndrăgostesc

 

Leave a Reply