Când ești în criză de bani

Când ești în criză de bani

1280 832 AnaMaria

Cred că cu toții am trecut prin momente în care am simțit lipsa banilor. Unii abia întind venitul lunar de la o lună la alta și orice situație excepțională denaturează bugetul pe o perioadă mai lungă de timp până la stabilizare.

M-am gândit la câteva sfaturi pentru momente de criză de bani .

Sfat : nu îți neglija responsabilitățile

Plățile lunare pentru întreținere sunt necesare. Dacă nu plătesc e grav? Depinde cât poți trăi fără curent electric, apă sau telefon. După cum știți perioada de întârziere nu poate fi prea mare, rapid vă treziți cu serviciile suspendate. Furnizorii de servicii au înțeles că acesta este modul cel mai eficient de a-și recupera banii.

Ratele lunare la bancă trebuie să fie plătite. Puteți încerca o negociere cu banca pentru amânări de plată dar dacă nu vi se aprobă sau nici măcar nu încercați… pur și simplu plătiți rata.
Dacă nu plătesc e grav? Întârzierile la plată vă vor ajuta să ajungeți înregistrați ca rău platnici la Centrala Riscurilor Bancare și șansele voastre de a mai apela la un alt credit se reduc sau se anulează. Eu aș zice că este grav.

Te gândești că soluția ar fi să îți refinanțezi creditele și eventual să obții un surplus?

Sfat: nu te afunda (și) mai mult în datorii

Cu cât datoria devine mai mare cu atât încercarea ta de a o acoperi e mai mică. O să gândești că oricum nu ai cum să o achiți rapid, deci toate la timpul lor, cu cât mai târziu cu atât mai bine.

Păi nu e chiar așa, fiecare zi în care banca are o expunere deschisă către tine este o zi în care pierzi bani prin dobânzile și comisioanele pe care le plătești. Parcă erai în criză de bani, de unde îți permiți să plătești atâta dobânda? Dacă te gândești că nu e mare lucru verifică un grafic de rambursare, suma creditului și suma totală de rambursat.

Sfat: verifică unde au dispărut banii

Cei care nu au bani nu sunt cei care nu câștigă suficient ci cei care îi folosesc în mod greșit. E drept că un venit consistent acoperă multe greșeli.

Ia extrasul de cont și verifică plățile. Ține un caiet sau un xls cu toate cheltuielile pe care le faceți în familie. Identificați ce se încadrează la nevoi și ce la dorințe, apoi renunțați o perioadă la dorințe.

Verificați dacă nevoile sunt îndeplinite la mod optim. De exemplu mulți bani în familie se cheltuiesc pe mâncare în timp ce multe alimente ajung să fie aruncate – o minimă planificare a meniului săptămânal v-ar ajuta sa economisiți și de la bugetul destinat nevoilor.

Sfat: stabilește-ți priorități și obiective

Verifică iar lista de cheltuieli. Câți bani ai dat pe lucruri care te fac cu adevărat fericit? Și câți pentru a fi în ritmul celorlalți? Câți bani ai cheltuit pentru a acoperi nevoi emoționale? Care sunt prioritățile tale?
Până la restabilirea financiară și ieșirea din criză prioritățile vor fi corelate cu nevoile.

Sunt oameni care nu au bani pentru că … o să te surprind … nu și-au propus asta niciodată !

Când îți propui un obiectiv îți faci planuri și acționezi până când obiectivul se realizează. Îți faci un buget și ții cu dinții de el. Faci ce este nevoie pentru a-ți crește veniturile : faci cursuri și perfecționări pentru a evolua , schimbi locul de muncă, găsești o activitate suplimentară remunerată.

Criza de bani și copilul tău

În primul rând nu îți dezamăgi copilul.

Dragostea nu se exprimă doar în bani sau cu ajutorul lor. Este ziua lui sau o sărbătoare? Nu toate cadourile costă bani, îți poți folosi imaginația pentru a face un cadou. De exemplu îl lași să își cheme câțiva prieteni să vadă filme împreună acasă/ să joace jocuri de masă / să gătească împreună – chiar dacă la început entuziasmul s-ar putea să fie la cote minime, la finalul experienței s-ar putea să fie la cote maxime.

Nu face sacrificii inutile pentru ca să nu simtă copilul problemele financiare ale familiei.

Copiii mici sunt fericiți doar să fie cu mama și tata și nu au nevoie de explicații suplimentare.

                               citește și Nu, nu trebuie sa iti imparti jucariile ! 

                               citește și Sa le spunem prescolarilor ce sunt banii si care este rolul lor

Copiii școlari deja au nevoie de explicații și de lecții totodată, să vadă cum reacționați și ieșiți dintr-o situație problematică, atitudinea și deciziile voastre vor fi lecții de viață pentru copil. Copilul va vedea că în viață putem avea suișuri și coborâșuri, asta este viața și nimic nu trebuie să ne perturbe dragostea, familia e familie la bine și la greu.

Discuțiile despre bani trebuie să fie productive cu accent pe identificarea de soluții și nu de a identifica un vinovat (care niciodată nu va fi găsit).

Copilul mai mare trebuie să știe că o casă se întreține cu bani, există cheltuieli care trebuie să fie acoperite lunar pentru a beneficia de haine curate, apă, curent pentru telefonul mobil. În timp trebuie să afle că există și cheltuieli pentru lucruri care nu sunt atât de evidente cum ar fi asigurarea la mașină, asigurări de sănătate.

Adolescentul, confruntat cu limitări financiare, va avea probabil reacții la care vă așteptați mai mult sau mai puțin: se va revolta, va protesta, va spune că voi sunteți singurii vinovați și de ce el/ea trebuie să sufere, de ce nu sunteți și voi ca alții (care au sau dacă nu au probabil se adâncesc mai mult în credite). Veți fi tentați să vă luați de la gură pentru a nu auzi astfel de lucruri și să vă vedeți copilul supărat. Totuși, familia trebuie să fie unită în toate situațiile. Asta este o lecție importantă pentru viitorul adult având în vedere că multe cupluri se despart motivând neînțelegeri legate de bani (statisticile oficiale arată un procent mult prea mare de divorțuri cauzate de bani, în multe cazuri aș spune că sunt diverse probleme emoționale, de comunicare etc mascate sub certuri legate de bani).

În viață se poate întâmpla ca fiul/fiica voastră să treacă prin momente similare de criză. Lecția pe care o pot învăța e mult mai utilă decât un sacrificiu stupid de acoperire a unor dorințe spontane. Analizați fiecare solicitare, stabiliți dacă se încadrează la nevoi și decideți dacă faceți sacrificii sau nu.

Fii generos !

Generozitatea nu se referă (doar) la a semna un ordin de plată pentru a trimite bani cuiva aflat în nevoie. Poți fi generos și cu timpul tău, cu disponibilitatea ta de a ajuta pe cineva care are nevoie. O conservă uitată în cămară sau sanvișul pe care nu l-ai mâncat la prânz poate fi o masă adevărată pentru un om care cerșește. O vorbă bună sau un zâmbet sunt gratis și pot lumina ziua cuiva.

Generozitatea se învață. Generozitatea în momentele în care tu ești în criză de bani este o lecție minunată pentru copilul tău.

Folosiți orice situație legată de bani pentru o lecție utilă viitorului adult. Așa puteți avea copii de succes care vor gestiona eșecul și succesul ca părți ale vieții, fără a fi copleșiți de oricare dintre situații.

2 comments
  • bune sfaturi. Sper sa ajunga la multa lume.

    Eu in criza de bani am renuntat la mobil – am avut in familie un singur tel. pe cartela. TV oricum nu aveam (nici machiaje, cosmetice, etc). Cum aveam buget scris in excel am stiut (si inca stiu) care este minimum absolut necesar si orice ar aparea, stiu unde imi e limita.

    • Asta este reteta ! Bugetul ne ajuta sa stim unde se vor duce banii, atatia cati avem disponibili, in loc sa ne intrebam pe la jumatatea lunii unde s-au dus. Ati procedat foarte bine. Multi oameni considera ca nu au ce buget sa isi faca atata timp cat banii oricum sunt putini si nu ajung.

Leave a Reply